bita śmietana - 3939 przepisów (strona:82/263)

Tort tęczowy 238

żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone śmietan-fix [op. 9 g.] opcjonalnie ( pozwala zachować właściwą konsystencję bitej śmietany. Dzięki niemu kremowe zdobienia nie ‘przyklapną’ nawet po upływie czasu lub pod wpływem wyższej temperatury- gdy tort będzie przebywał poza lodówką. Szczególnie polecany jeżeli tort ma przeżyć

Domowe Torty
Pieczone jabłuszko z bitą śmietaną 120

wstawić do piekarnika na ok 20 min w temp 180 st lub do mikrofali na ok 7 min. Śmietanę ubić z cukrem . Na dno pucharków włożyć po łyżce bitej śmietany, następnie upieczone jabłko, polać wytworzonym sokiem w czasie pieczenia i sietaną, posypać brązowym cukrem , można też odrobiną otartej skórki cytrynowej

Gotowanie jest łatwe
Leśny mech 220

godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch i kruszymy. Kremówkę ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy śmietan- fixy z cukrem waniliowym. Na grubszą część tortu nakładamy bitą śmietanę, którą posypujemy pokruszonym wierzchem. Tort dekorujemy mandarynkami. Porada: Bardzo efektownie wygląda tort, który zamiast mandarynek ma np. pestki granatu. Smacznego

paapilotkaa
Roladka makowa z bananem 193

ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłozyć do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym oraz śmietan fixem. Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować dżemem a następnie bita śmietaną. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obrane banany i zwinąć ciasto w roladę. Włożyć do lodówki do achłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dodowlnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Rolada czekoladowa 256

czekolada topić, w ten sposób masa będzie robić się coraz gęstsza. Gotową masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pozostałą śmietanę (200 ml) ubijamy mikserem. Możemy dodać cukier puder. Gotową bitą śmietanę dodajemy do ganache. Zimny biszkopt odwijamy z ręcznika. Robimy to delikatnie by nie uszkodzić ciasta. Na rozwiniętym biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy czekoladowej, zostawiamy około 2 cm marginesu na  końcu

Przysmaki Karolki
Deser z kaszy jaglanej. 150

gładką masę i przełożyć do salaterek. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bardzo delikatnie wymieszać z wiórkami. Bitą śmietanę wyłożyć na pudding jaglany i udekorować ulubionymi owocami

zadanie-gotowanie
MASŁO DOMOWEJ ROBOTY 142

dodatków) - opcjonalnie sól, czosnek, inne dodatki Potrzebujesz: - mikser - sitko - miskę z zimną wodą MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ubijaj mikserem na najwyższych obrotach. Pierwszym efektem Twoich działań będzie bita śmietana. Jesteś w połowie drogi :) PO KILKU MINUTACH masa objętościowo będzie się zmniejszać i zaczną się wytrącać grudki masła, zmniejsz trochę obroty i miksuj w dalszym ciągu. Masło będzie się łączyć

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ciasto z bananem 406

cukrem pudrem. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na pierwsza część ciasta układamy banany przykrywamy 3/4 części ubitej śmietany z serkiem, przykrywamy drugą połową ciasta, wierzch ciasta smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.  Ciasto przygotowała Małgorzata Smacznego

kgwjanczewo
Sernik na zimno na dwa sposoby! 177

lodówce minimum 4h. albo: Spód z masą serową schładzamy ok. 4h w lodówce. Następnie przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przenosimy ją na wierzch sernika. Do bitej śmietany możemy dodać Śmietan-Fix Dr.Oetkera, aby utrzymać jej konsystencję. Ciasto dekorujemy malinami i borówkami oraz świeżą miętą. "Nie ma zbyt wiele czasu, by być szczęśliwym. Dni przemijają szybko. Życie jest

Kuchnia Pani Wiosny
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 500

czasie myjemy truskawki i kroimy je na małe kawałki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy biszkopt już wystygnie rozwijamy go ze ścierki nakłądamy bitą śmietanę i kawałki truskawek. Tak przygotowane zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem i jeśli chcemy możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki żeby się schłodziła.      SMACZNEGO

Lili w kuchni
Letni sernik z brzoskwiniami. 197

cząstki. Gdy ciasto już jest zimne przygotowujemy dekorację. W 4 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy żelatynę, cukier puder i dokładnie miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto, dekorujemy brzoskwiniami i chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tort szwarcwaldzki 161

większość obszar ten porośnięty jest lasem. Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady. Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego

królestwo garów
W-Z 178

śmietany.  Większą część masy wykładam na spód ciasta, przykrywam drugim blatem. Wierzch ciasta smaruję cienką warstwą śmietany, posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem. dekoruję kleksikami z pozostałej bitej śmietany i schładzam w lodówce co najmniej przez 10-12 godzin

Ciasteczkowy Potwór
ŚMIETANOWY ZAWRÓT GŁOWY 116

skóry i wszystkich błonek. Sam miąższ pokroić na drobne kawałki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodać do niej pokrojoną pomarańczę i wymieszać. Masę z bitej śmietany wykładamy na wafelki, dodajemy plastry banana i pokrojone wiogrona. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy serduszkami z galaretki. (Aby zrobić takie serduszka wystarczy zrobić galaretkę w mniejszej iloci wody niż

Kuchnia w opałach
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake 311

wysokiego naczynia dodałem 200 ml śmietany 30%, 2 łyżeczki cukru trzcinowego i szczyptę soli, a następnie ubiłem śmietanę za pomocą miksera. Przygotowane ciasto pokroiłem w trójkąty. Podałem z bitą śmietaną, choć sądzę, że równie dobre (a może nawet lepsze) byłyby tutaj lody waniliowe. Albo i lody i śmietana

Wyprawy kulinarne