bita śmietana - 3939 przepisów (strona:81/263)

jabłecznik z bitą śmietaną 174

jabłka pokrojone dodać pod koniec prażenia aby były lekko wyczuwalne cząstki. Następnie dodajemy suche galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na upieczony biszkopt wykładamy równomiernie masę jabłkową. składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę

Domowy Smak Jedzenia
Tort malinowy 163

mąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka czerwonego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - 10 łyżek konfitury malinowej (mały słoik) - 3 łyżki syropu malinowego; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała) - 3 łyżki cukru pudru; - 250 g pistacji; - maliny; Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać mikserem(...)śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 części. Pierwszy dolny blat położyć na tortownicy, skropić połową przygotowanej konfitury oraz 1/3 bitej śmietany. Położyć drugi blat, skropić resztą konfitury i 1/3 śmietany. Położyć ostatni górny blat biszkoptu, wierzch i boki obłożyć resztą śmietany. Boki obsypać posiekanymi pistacjami. Górę tortu ozdobić malinami. Wstawić

dom-agi.pl
Różane rurki karmelowe z bitą śmietaną z patelni muśniętej olejem rzepakowym. 144

cukru demerara 110 gęstego syropu z płatkami róży (można użyć golden syrop w oryginale podany) 100g mąki pszennej dobra  łyżka soku z cytryny 300 ml szklanka śmietany 30% cukier różany olej rzepakowy (do smażenia) Wykonanie: Przygotowujemy większą patelnie teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego masło i syrop. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż cukier(...)wykładać ja rękoma formowałam kulki, później z nich placki i układałam gotowe na patelni. Roztapiały się tak samo jak wcześniejsze i dodatkowo, aby przyspieszyć pracę korzystałam z 2 patelni. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier różany do  smaku. Pamiętamy, że rurki są mocno słodkie ;). Gotową masą wypełniamy zimne rurki tuż przed podaniem

Malinowe Pocałunki
Deser lodowy z truskawkami 575

ubitej śmietanki, miksujemy ponownie tworząc różową mrożoną masę. Resztę zmiksowanych truskawek mieszamy z 1 łyżką cukru. Przekładamy naprzemiennie masę z truskawek, ubitą śmietanką, na powierzchni deseru robimy kleks z bitej śmietany i układamy zmiksowane truskawki wymieszane z cukrem pudrem. Dekorujemy deser lodowy z truskawkami żelkami w kształcie lodów. Jemy od razu. Smacznego. The post Deser lodowy z truskawkami appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet z sosem z owoców leśnych i bitą śmietaną 212

spuszczono z niego powietrze :) Następnym razem spróbuje ze szczyptą proszku do pieczenia, może wtedy nie opadną. Jednak i tak były przepyszne. Podawaj polane sosem z owocami i sutą porcją bitej śmietany. Smacznego

Anioszek w kuchni
Prosty przepis na Tort Pawłowej - bezglutenowy 270

łyżkę mąki z 2 łyżkami wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Tort Pawłowej możemy udekorować bitą śmietaną ( uwaga! śmietana zawiera gluten! ) lub maślanką, a następnie naszym sosem truskawkowym. Smacznego

My Culinary Art
CIASTKA PONCZOWE 194

sposób było obok niej przejść obojętnienie, przy okazji nie wstępując na małe ciasteczko. Moim ulubionym były dwa rodzaje ciastek ptysie z mega wielką ilością najsmaczniejszej na świcie J bitej śmietany, oraz właśnie ciastka ponczowe z kleksem wspomnianej śmietany, na które zapraszam. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

RAROSSA
Mini Pavlova 131

słodka). Wykładamy na wystudzone bezy. Na kremówce układamy konfiturę lub świeże owoce. Posypujemy startą czekoladą. Jeśli bezy chcemy podać dopiero następnego dnia, należy dopiero przed podaniem udekorować je bitą śmietaną – inaczej rozmiękną i zrobią się z nich „kapcie”.     kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska

Pociąg Do Kuchni
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 216

pomarańczy. Przekładamy do 4 silikonowych foremek do muffinek lub 4 mniejszych filiżanek. Zamrażamy od 1-1,5h w temp. od -18*C do -20*C. W tym czasie bitą śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera, lecz nie ubijamy jej do konsystencji zwartej, zbitej piany, a jedynie do jej delikatnie gęstej, ale półpłynnej konsystencji – gdy takową osiągnie dodajemy cukier puder

Symfonia Smaków
Tort orzechowy. 382

krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone ucieramy z mlekiem i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy śmietankę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do mascarpone dodajemy bitą śmietanę i czekoladę startą na tarce. Mieszamy delikatnie. Nasączone blaty ciasta przekładamy kremem. Dekoracja: Ja do dekoracji użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (na torcie wylądowała po ostudzeniu

Miksturownik
Torcik w szklance 154

empatia to takie obce dla wielu słowo.Pomyślcie o tym wszystkim zanim odpalicie kolejną petardę.Dla tych, którzy przebrnęli przez moje słowa mam deser: torcik w szklance, mieszanka czekolady, bitej śmietany i owocowej galaretki. Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :)Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana

Codzienna kuchnia niecodzienna
Niebieski tort urodzinowy. Projekt WIOSNA!!! 373

Gotową masą przekładamy blaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy. Smacznego!!! Świetna również do rolady :)  Oooo!!! Ale się rozmarzyłam... Rolada mojej siostry... Mniam!!! Masa z bitej śmietany i serka mascarpone: 400 ml śmietany kremówki; 125 g serka mascarpone; 2 - 3 łyżki cukru pudru; 3 łyżki soku z cytryny. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier

Miksturownik
Mus czekoladowy z wiśniami 229

nimi deser po zastygnięciu, a przed samym podaniem. Pełne szklanki/pucharki wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowy deser możemy ozdobić również kleksem z bitej śmietany z wisienką na czubku lub wiórkami z białej czekolady. Można też wetknąć w mus rurki waflowe, miniprecelki w czekoladzie lub ułożyć na nim pralinkę w ciekawym kształcie

Ratunku obiad
Warstwowy torcik ala Szarlotka 267

zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy tortu. Śmietanowe zdobienia robimy również na górze tortu- tym razem

Domowe Torty
Pikantna zupa dyniowa meksykańska 185

masła, 4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka soku z limonki lub sok z cytryny, Wykonanie: Obie śmietany i sok połączyć i odstawić w chłodne miejsce. W między czasie roztopić w garnku masło , wsypać cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto szpinakowe "Zielony mech" 121

okruszki, które posłużą nam później do dekoracji.  Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietanę kremówke ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix. Na ciasto wyłożyć śmietanę. Na bitą śmietanę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy ciasto pestkami granatu.   Blacha : tortownica o średnicy 26cm Przepis jest lekko zmienią wersją z portalu Wielkie Żarcie

Mania Wypiekania
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 389

cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę na bitą śmietanę. Gotową śmietankę rozsmarujemy na cieście, a na wierzch układamy żelki. jabłecznik na budyniu z żelkamihttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg

Bon Appetit Małgorzaty
Biszkopt z kremem kawowym i bananami 6723

banany wyłożyć krem kawowy. Ciasto wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. W tym czasie ubić 300 ml śmietanki, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fix. Bitą śmietanę wyłożyć na krem kawowy. Wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 2-3 godzinki

Monia miesza i gotuje