żółtka ( jakby ciasto było zbyt sypkie ) szczypta soli ew. pół łyżeczki proszku Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , cukrem solą i proszkiem . Dodać żółtka i śmietanę jeśli ciasto będzie za sypkie . Szybko zagnieść , spłaszczyć , odstawić do lodówki na minimum 30 min . Po tym czasie możemy użyć ciasta np do ciasteczek . Ciasto wałkujemy ( nie za cienko ) i wycinamy ciasteczka(...)kolo 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 - 200 stopni . Zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolo 10 min , kontrolując co pewien czas . Ostudzone babeczki nadziewamy dowolnie np , budyniem , dżemem i bitą śmietaną itp lub możemy upiec ciasto np . szarlotkę
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPrzy pieczeniu kruchych babeczek z musem borówkowym klik , upiekłam również spody do mini tart. W końcu je wykorzystałam i zrobiłam pyszne tarty z malinami i kremem na bazie śmietany i białej czekolady. W połączeniu z malinami które są lekko kwaśne było pysznie. Co do kremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady(...)Ostudzić i zimną włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę mikserem ubić na sztywno. Spody do tart wysmarować w środku dżemem i ułożyć maliny. Na górze udekorować bitą śmietaną za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki. Odłożyć do schłodzenia
Ala piecze i gotujebazylii wykonanie: 200 g truskawek miksujemy razem z cukrem pudrem na sos. Czekoladę i 4 łyżki kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia Resztę kremówki ubijamy mikserem na bitą śmietanę.. Gdy czekolada będzie już chłodna dokładamy do niej partiami ubitą śmietanę i za każdym razem dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Na dno szklaneczek lub kieliszków wlewamy
Przysmaki Karolkicytrynowej, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium 400 ml wrzątku 330 ml śmietany 30% Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy galaretka już wystygnie, ubijamy śmietanę na sztywno po czym wlewamy do niej tężejącą galaretkę i razem mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby dopuścić prawie do stężenia masy, po czym wykładamy ją na pierwszą warstwę biszkoptu(...)końcowi wszystko samo się "naprawi" i masa będzie wyglądać tak jak powinna. Masą tynkujemy boki i górę tortu. Na górę "przyklejamy" opłatek do masy maślanej. Boki można udekorować bitą śmietaną, masą maślaną, mascarpone z musem owocowym. Tort należy schłodzić w lodówce przed podaniem. :) Skomentuj
MamaOskarkamąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku pomarańczowego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 brzoskwiniowe galaretki 3-4 banany tłuszcz do formy Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej(...)pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie galaretki w szklance gorącej wody i wylewamy na samą górę. Całe ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki. Ciasto można podawać z kleksem bitej śmietany bądź bez. W zależności jak kto lubi :) Banany można oczywiście zastąpić innymi owocami. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku: **** Czy ja już pisałam ,że mam dużo pracy ? Pewnie
W Moim Magicznym Domukostki masła 2 całe jajka 2 żółtka 20 dag cukru pudru 1 puszka ananasów 1 tabliczka mlecznej czekolady Dekoracja: 1/2 litra śmietany kremowej 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka siekanych orzechów Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)nasączam ponczem, wykładam masę z kawałkami czekolady, przykrywam ostatnim krążkiem biszkoptu nasączonym ponczem ananasowym. Kremówkę ubijam z zagęstnikiem i cukrem waniliowym na sztywno. Dekoruję wierzch tortu rozetkami z bitej śmietany oraz siekanymi orzechami
Ciasteczkowy Potwórdoskonale sprawdza się w gorące dni. Bardzo lubię sorbety owocowe, szczególnie truskawkowe, które doskonale smakują i orzeźwiają. Przy tym sorbety są mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów, na żółtkach i śmietanie. Sorbety, granita i lody przygotowuję bardzo często, bo wiem co jem. Sorbety można przygotować ze świeżych owoców, ale nadają się też owoce mrożone. Ale latem, gdy mamy bogactwo świeżych owoców(...)dokładnie miksujemy. Przekładamy masę owocową do pojemnika i zamrażamy ok. 5 godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę). Sorbet truskawkowy wykładamy do miseczek, ja podałam z listkami mięty. Można dodać bitą śmietanę. The post Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku” appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła frużelina: 375 g truskawek 75 g cukru 1,5 łyżki wody różanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 1 listek żelatyny krem: 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru kilka świeżych truskawek suszone pączki róży Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać. Masło rozpuścić i przestudzić. 4 jajka utrzeć(...)wody. Wymieszać, chwilę pogotować, zdjąć z palnika. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem wniliowym. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na nim połowę frużeliny i połowę bitej śmietany. Następnie znów blat ciasta, frużelina i śmietana. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem, udekorować truskawkami i pączkami róż. Smacznego! A Wy, pleciecie swoim córkom wianki
Pożeraczka, czyli raz adobrzestolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i łączymy składniki przecierając palcami lub siekając nożem. Następnie w oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem brązowym, z aromatem waniliowym i śmietaną – aż do dokładnego połączenia. Kolejno szybko przelewamy masę do mąki – robiąc w niej dołek i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30(...)ciastem. Pieczemy kolejne 15 min., dalej w 180*C , a jeśli jest to możliwe jedynie na funkcji – pieczenie od góry. Przed podaniem wypiek można posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. Zapraszamy do spróbowania! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Symfonia Smakówroślinne) 250 ml wody 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 duże jajka (L) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu duża szczypta soli Nadzienie: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru oraz: 400 g świeżych malin cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól i proszek do pieczenia dokładnie(...)Całkowicie wystudzone ptysie przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przełożyć śmietankę do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką. Napełnić ptysie bitą śmietaną. Udekorować gęsto malinami, przykryć drugą częścią ciasta. Oprószyć obficie cukrem pudrem. Przechowywac w lodówce. Ptysie najpyszniejsze są zaraz po nałożeniu nadzienia. Smacznego
maniapieczeniaSpróbujcie sami, jak wspaniale smakuje! Składniki: Na spód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) 250 g czarnej porzeczki 120 g cukru (do warstwy porzeczkowej) Wykonanie: Ciasteczka bardzo dokładnie(...)minut), aby mieć pewność, że nie wymiesza się z masą porzeczkową i będzie mieć równą powierzchnię. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Smacznego
MyCookBook.plkakao 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielki grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty z musem z rabarbaru i melona z bezą
Codzienna kuchnia niecodziennaMąkę, cukier puder i sól przesiewamy do miski, dodajemy masło i miksujemy (lub siekamy) aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, teraz stopniowo po, 1 łyżce, dodajemy śmietanę, za każdym razem miksując. Teraz odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE(...)wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem, podajemy jeszcze ciepłe. Najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany
Rozpustne gotowanienapadła mnie ochota na małe słodkie co nieco. Proste składniki, banalne wykonanie. Chyba więcej dodawać nie trzeba :) Składniki: biszkopty, herbatniki lub inne ciastka, np. digestive ( klik ) mus jabłkowy bita śmietana Ciastka pokruszyć. W szklance układać na przemian mus, herbatniki i śmietanę, tworząc kolejne warstwy. Wierzch można posypać np. startą czekoladą. Ja swój deser polałam moim niedawno wykonanym syropem
My simple kitchenNadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest Brownie Bites lub Brownie Squares. Dla mnie najpyszniejszy jest fudgy brownie
Jem więc JestemNadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest Brownie Bites lub Brownie Squares. Dla mnie najpyszniejszy jest fudgy brownie
Jem więc Jestem