bita śmietana - 3939 przepisów (strona:106/263)

Tarta z malinami 150

gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego i szczyptę cynamonu. Całość za pomocą widelca rozmieszałem na gładką masę, rozpuszczając cukier. Następnie dodałem do masy jajecznej 200 gram gęstej śmietany 36% i całość dokładnie wymieszałem. Całą masę wylałem na lekko przestudzone ciasto, a następnie ułożyłem w niej równomiernie maliny. Temperaturę piekarnika zmniejszyłem do 150 stopni i umieściłem w nim tartę(...)zaczęła się rozpuszczać, a jednak nie rozpuściła się całkowicie wyjąłem tartę z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestygnięcia. Tartę można podawać na ciepło, świetnym dodatkiem do niej jest bita śmietana, lub lody waniliowe. Doskonale smakuje również na zimno

Wyprawy kulinarne
Rurki z bitą śmietaną. 174

wyszły pyszne!!! Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 250g masła, 250g gęstej, kwaśnej śmietany, szczypta soli. Ponadto: cukier, 600ml śmietany kremówki,  2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 2 opakowania śmietan fix, miękkie masło do posmarowania foremek. Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto cieńko  rozwałkować - podsypywać mąką(...)Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C przez ok.15min. - do lekkiego zarumienienia ( należy sprawdzać, gdyż czas może być różny). Po wyjęciu z piekarnika rurki pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ubić bitą śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru i opcjonalnie jeszcze ze śmietan fix. Nabić rurki ubitą śmietaną. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto a'la tort 129

łyżka kakao 1 łyżeczka proszku  do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 galaretki zielone 2 śmietany kremówki Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po 1 żółtko  Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam razem i delikatnie przesiewam(...)wierzch budyniu przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się  kożuch. Studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Kremówkę ubijam i dodaję po łyżce bitej śmietany do masy budyniowej mieszając tak jak pianę z białek. Masę schładzam w lodówce. Galaretki robię wg przepisu na opakowaniu. Każda rozpuszczam w oddzielnym rondelku. Odstawiam aż galaretki zaczną tężeć

Ciasteczkowy Potwór
Beza Pavlovej 148

czekoladą, bo tak chciała moja córka :) Składniki: 6 białek 300 gramów cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe (najładniej będą wyglądały kolorowe, np. borówki, truskawki) Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru - ubijać cały czas. Białka powinny być tak ubite(...)stopni C Włożyć bezę do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C. Piec 1,5 godziny Studzić w uchylonym piekarniku Wystudzoną bezę przełożyć na paterę i środek wyłożyć bitą śmietaną Udekorować świeżymi owocami sezonowymi. Najlepiej kolorowymi, których ja, niestety nie miałam. Polać czekoladą, jeśli ktoś lubi takie słodkości :) Osobiście uważam, że z czekoladą jest za słodkie, ale dzieci czekoladę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Maminkowe racuchy 173

zaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie łączy go z resztą mleka i mąką aby ciasto miało podobną konsystencję ale było tego więcej. Dokładne rozciera to drewnianą łyżką(...)wiśni kładziemy plasterek jabłka posypany cynamonem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem - choć jeśli o to chodzi jest duża dowolność. niektórzy jedzą z sosami owocowymi inni z bita śmietaną. A ja lubię ze zwykłym cukrem (nie pudrem)! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 120

szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem  i kakao(...)przez ok. 10 -12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną grubym cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć, skropić ponczem i posmarować 3/4 masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić

Gosia gotuje
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 192

się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki

moj przepis na
Pączki serowo-bananowe z mascarpone i truskawkami 118

Składniki: ( na około 15-20 sztuk) 450 g białego sera 2 banany 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki śmietany kremówki nadzienie:  serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii (opcjonalnie zamiast nadzienia z mascarpone można użyć: kajmak) dekoracja serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel(...)każdej ze stron. krem:  Zmieszać wszystkie składniki. nakładać na ostudzone pączki Nadziewać pączki po ostudzeniu. Nakładać krem taki jak w nadzieniu na wierzch i dekorować plastrami świeżej truskawki. (Bitą śmietanę z nadzienia można zastąpić kajmakiem) Smacznego

KreatywnePiny
Placki z jabłkami 2844

słodkich placków, to możecie zmniejszyć ilość cukru np. ze 150g na 50g i wtedy ewentualnie „dosłodzić” sobie placuszki posypując je obficiej cukrem pudrem. Równie dobrze smakują ze śmietaną i cukrem. Placki z jabłkami – Składniki: 5 jabłek (ok. 670g) 1 opak. cukru wanilinowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200g mąki pszennej tortowej pól szklanki cukru(...)talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego! :)   Może zaciekawią Cię też inne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik na biszkopcie Lub inne przepisy na placuszki: Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną Puchate naleśniki na maślance Naleśniki przepis podstawowy Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Koronkowe naleśniki Wytrawne

Kulinarne Przeboje
Anielska babka 565

pieczenia i tłuszczu.  Składniki: 6 białek jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce Silikonową okrągła formę z kominem niczym nie natłuszczać, aby ciasto nie opadło.  Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Mąkę przesiać z połową cukru. Białka ubić na sztywno, dodając(...)całkowicie wystudzić na kratce, kładąc ją "do góry nogami". Następnie cienkim nożem oddzielić ciasto od boków formy i delikatnie wyjąć. Podawać bez dodatków lub posypane cukrem pudrem / ozdobione bitą śmietaną i owocami. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 203

dość. Byliśmy zachwyceni jego smakiem, prostotą wykonania i lekkością. Samo ciasto czekoladowe jest miękkie i puszyste. Krem to mus – pianka z owoców leśnych (mrożonka dostępna w Lidl) z bitą śmietaną. Przepis na ciasto i krem pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko je zmodyfikowałam. Mus owocowy dobrze się trzyma, nie spływa na boki. Ciasto piekłam w formie silikonowej z Lidla

moj przepis na
CIASTO KUKUŁKA 170

proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Biszkopt jasny 4 jaja pół szkl. mąki ziemniaczanej pół szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szkl. cukru Masa śmietanowa Dwie śmietany 30% (0,5l. każda) 8 łyżeczek żelatyny Poncz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej czekolada gorzka (100g) czekolada mleczna (100g) 3-4 kieliszki wódki 3 łyżki cukru Sposób przygotowania BISZKOPT CIEMNY : Żółtka(...)mogą być większe) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego, na śmietanę poukładać ciasno

w mojej kuchni
Jeżyny i krem budyniowy 251

miłym towarzystwie :-)     Tarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy  Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później(...)niego miód i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy przygotowany budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy kremówkę wraz z usztywniaczem na bitą śmietanę.  Do śmietany dodajemy porcjami przestudzony budyń i delikatnie łączymy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie. Na wierzch układamy jeżyny

Przysmaki Karolki
Truskawkowe Love 157

sera 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek) 1 opakowanie biszkoptów (około 120 gr opakowanie) Dekoracja: 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1 szklance wrzątku* 1/2 szklanki śmietany 30% 10 – 15 małych truskawek do dekoracji (ewentualnie innych owoców) Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dno i boki. Na dno tortownicy położyć biszkopty. Galaretkę truskawkową oraz żelatynę rozpuścić(...)lodówki. Wylać resztę masy truskawkowej, wstawić do lodówki na dwie godziny. Sernik wyjąć, wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki np. na 1 godzinę. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną małą gwiazdką. Na serniku wycisnąć rozetki, w każdą rozetkę włożyć umytą i osuszoną truskawkę (bez odrywania szypułki). Deser przechowywać w lodówce. *jeżeli

moj przepis na
Sernik malinowy 371

masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę na sztywno. Do masy serowej dodałam 3 łyżki ubitej śmietany, 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz kilka kropli esencji migdałowej – wymieszałam łyżką. Następnie delikatnie wmieszałam ubitą pianę z białek. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam(...)ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany. Z całą stanowczością mogę polecić mój sernik malinowy. Wszystkiego w nim jest „w sam raz”. Smak zadowoli każdego amatora łakoci… i nie tylko. Jest delikatny, puszysty, wilgotny

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania