bita śmietana - 3939 przepisów (strona:103/263)

ROLADA EARL-GREY + film 168

smaku ciasta. Nie mówię, że ciasta mi nie smakują, ale czegoś im brak. A dzisiaj: olśnienie :) Ciasto będzie smakowało osobom, które przepadają za smakiem bergamotki (na przykład ja :)). Bitą śmietanę będę robić już tylko z mlekiem skondensowanym . Pycha! CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Sernik mrożony z nutellą 328

lodów waniliowych, miękkich - u mnie lody capuccino z kawałeczkami czekolady 1/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) - dałam 30 g fruktozy 300 g nutelli Wierzch : 200 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru - dałam łyżeczkę fruktozy    Serek, fruktozę, jogurt i nutellę włożyłam do miski i dobrze wymieszałam. Dodałam do tego pokrojone na kawałki lody (sporo tego było(...)lodów to niewiele;), ponownie wymieszałam, po czym przełożyłam do tortownicy, przykryłam wierzch folią alu i włożyłam do zamrażalnika.  Składniki w misce, w trakcie mieszania: Po kilku godzinach ubiłam bitą śmietanę z fruktozą, położyłam na wierzchu deseru i włożyłam sernik ponownie do zamrażarki. Po mniej więcej godzinie wyjęłam, pokroiłam na porcje zachowując kształt ciasta i wstawiłam do zamrażarki już

Zdrowa Kuchnia Sowy
Leśny mech 196

wymieszać łyżką. Piec 1h (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ściąć wierzch i pokruszyć. Do roztartego serka mascarpone dodać dwie łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym(...)owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli zachwyceni ciastem i pożarli tak dużo, że byłam naprawdę w wielkim szoku. I to rozmarzenie na twarzach :) Na koniec zostało mi trochę bitej śmietany i pokruszonego ciasta, zrobiłam więc mini porcje, które moi siostrzeńcy pochłonęli na odchodnym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Beza Pavlova z kiwi i truskawkami 112

Moja pierwsza beza. Składniki: białka z 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 mały serek mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka mielonych migdałów 150 ml śmietany kremówki pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno. 2. Wyłóż blachę pergaminem(...)140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda. 3. Kremówkę ubij na bitą śmietanę, dodaj pół szklanki cukru i esencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem. 4. Kiedy upieczony spód

AZgotuj!
Desery truskawka i gruszka. 191

korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym korzeniem imbiru. Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny(...)naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki. Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu. Zapiekać przez 15 min w temp.190stop. Podać z bitą śmietaną  połączoną z gęstym jogurtem

Kulinarny karnet Christophera
łatwe, szybkie ciasto ze śliwkami... 153

Składniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba śmietana 30 % jajka, tłuszcz /użyłam palmę murzynka/, cukier dobrze ubić do białości wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem(...)przełożyć do blaszki i na wierzchu poukładać śliwki bez pestek lekko je wciskając w ciasto piec 40-45 minut w 200C - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia podać z kleksem bitej śmietany 30% bez cukru........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bavarese z brzoskwiniami 235

żelatyna się rozpuściła. Krem ostudzić, od czasu do czasu zamieszać aby nie utworzył się kożuch. Do letniego kremu dodać pure z brzoskwiń, sok cytrynowy i lekko ubitą śmietanę. Śmietana nie może być ubita zbyt sztywno, bo trudno nam będzie wmieszać w krem. Foremkę na babkę ( u mnie 1.5 lt- nie była pełna) opłukać wodą i lekko przetrzeć ręcznikiem papierowym(...)folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyłożyć na talerz i udekorować wg. uznania: owocami, sosem z owoców lub bita śmietaną. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 468

zakochałam. Pomimo, że nie jestem kawoszem i kawy nie pijam, chyba że muszę :) Niestety nie każdy deser Tiramisu jest taki sam. Jest mnóstwo przepisów, również takich z dodatkiem bitej śmietany. Powiem szczerze, że dla mnie prawdziwe tiramisu to tylko Tiramisu z prawdziwymi żółtkami i serkiem mascarpone. Wszelkie zamienniki są po prostu nietrafione. Jeśli nigdy nie próbowaliście Tiramisu na żółtkach

Moja Delicja
Mini torciki z truskawkami 196

nasz stół. Ja zajadam je codziennie np. dodaje je do owsianki, koktajli lub pałaszuję je same, bez niczego. Ostatnio zrobiłam mini torciki z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone. Zamiast tradycyjnego tortu możemy przygotować właśnie takie mini wersje torcików dla każdej osoby. Polecam ten pyszny deser na niedzielne popołudnie Post Mini torciki z truskawkami pojawił się

Marta Gotuje
RAINBOW CAKE 96

ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do tortownicy ( u mnie duży tort 30 cm średnicy) pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.  Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i serek mascarpone, całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy(...)cukru pudru i miksujemy na gładką masę. To samo robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem maślanym. Tort chłodzimy w lodówce  przez 3 godziny. Pod koniec tego czasu robimy masę z pianek. Pianki marshmallow z wodą rozpuszczamy

KuchcikoweLove
Tarta grejpfrutowa 147

masłem. Formę do tarty wyłożyć masą ciasteczkową (spód i brzegi) i włożyć na 15 minut do lodówki. Z grejpfrutów wycisnąć sok (powinno być ok. 400 ml). Wymieszać z jajkami, śmietaną, cukrem i mąką ziemniaczaną. Masa będzie bardzo płynna. Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Masę grejpfrutową wylać do wyłożonej ciasteczkami formy. Tartę grejpfrutową pieczemy około 40-50 minut (na wierzchu(...)jest lekko płynna – zastygnie przy studzeniu). Tartę studzić chwilę przy otwartych drzwiach piekarnika (ok. 10 minut), potem wyjąć i ostudzić. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin. Ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie kawałkami grejpfruta. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Sernik nowojorski – sernik New Yorker .yuzo

Pociąg Do Kuchni
Miętowo - czekoladowy sernik na zimno 168

zmiksowaną miętę i cukier puder, następnie stopniowo dodawać letnią żelatynę uprzednio dodając do niej jedną, dwie łyżki masy i mieszając, całość dokładnie połączyć. Na koniec dodać połowę ubitej śmietany i wymieszać mikserem na delikatnych obrotach. W tortownicy umieścić obręcz o średnicy 21 cm tak, aby była na środku spodu z herbatników i wlać do niej masę miętową. Wstawić do lodówki(...)wody. Ser zmiksować z cukrem i czekoladą w proszku. Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu.  Wstawić do lodówki do schłodzenia

Mix smaku
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 168

Każda ( szafirowa, rubinowa i ametystowa) w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  Jak galaretki są już zimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę. Do ubitej śmietany,  wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją. Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie(...)jabłkowo miętowych, świetnie się skomponowały smaki. Galaretki rozpuściłam w  700 ml wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone.   Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce  serka, cały czas miksując.   *przepis zawiera lokowanie produktu

Takie tam pichcenie
Muffinki brownie z malinami 109

czekolady, 120 g masła, 185 g cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić. W misce umieścić wszystkie suche składniki, całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera(...)Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonymi papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Upieczone muffinki ostudzić na kratce. Wspaniale smakuje podane z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru oraz malinami. Smacznego

Plate of Joy
Placuszki naleśnikowe na słodko. Pyszne ! 159

Zobaczcie nasze cudeńka :)   Placuszki naleśnikowe (4 osoby) Składniki: 2 jajka mleko mąka Żółtka oddzielamy od białek i rozrabiamy z mąką i mlekiem tak, aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany. Nie może być jak na naleśniki ! Teraz ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta łyżką delikatnie mieszając, aby ciasto nie straciło puszystości. Kiedy mamy już gotowe ciasto, rozgrzewamy(...)ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy na ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy z cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym lub karmelowym. Możemy dodać bitej śmietany. Generalnie możemy podawać do nich naprawdę wiele kombinacji słodkich sosów. Świetnie smakują np. z jogurtowym sosem owocowym. Wymyślajcie wiele wersji, a najciekawszymi podzielcie się z nami :) Pozdrawiamy

vegetanie