bita śmietana - 3939 przepisów (strona:105/263)

Sernik na zimno z sercem 1593

usztywniacz do śmietany 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny paczka herbatników Masa truskawkowa: 450g mrożonych truskawek 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura truskawkowa: 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany słodkiej 4 łyżki wody 80g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka czerwonego barwnika w żelu Dodatkowo: pojemnik plastikowy podobny do tego ze zdjęć. Przygotowanie 1. Truskawki rozmrozić, zblednować razem(...)nabijamy kolejne przez środek patyczkiem do szaszłyków. Całość umieszczamy w pojemniku plastikowym, najlepiej umocować patyczek za pomocą taśmy izolacyjnej na środku. 2. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Całość szybko za nim zacznie tężeć przekładamy do pojemnika

zjem to blog kulinarny
Red velvet sowa. 194

powinno być więcej w moim cieście, ale mój mały łasuch skutecznie podjadał mi ją z miski :). Kolejną łyżeczkę żelatyny zalewamy zimną wodą przegotowaną i odstawiamy do napęcznienia. 250 ml śmietany  łączymy z 250 g sera mascarpone, dodajemy barwnik, w jakim ma powstać nasz tort (ja użyłam barwnika czarnego w żelu) i kontrolując kolor zaczynamy ubijać naszą masę. Pod koniec(...)tort wkładamy do lodówki na kilka godz (najlepiej na całą noc). Oczy, uszy, dziób sowy układamy na torcie przed samym podaniem, ponieważ masa cukrowa rozpuszcza się w kontakcie z bitą śmietaną. Jeżeli ktoś lubi masy maślane można śmiało próbować. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia

Malinowe Pocałunki
Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym 237

wykorzystać zarówno ulubiony smak galaretki, jak i ulubione owoce. Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:puszka mleka skondensowanego słodzonego200 ml mleka2 czubate łyżeczki żelatyny2 czerwone galaretki150 ml śmietany kremówkidowolne owoce* (użyłam owoców leśnych)Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.Do pucharków wlewamy część galaretki, umieszczamy(...)stężeniu wlewamy pozostałą część galaretki i tak powtarzamy tę czynność w zależności od ilości warstw jakie chcemy uzyskać. Ostatnią warstwą powinna być galaretka w której zatapiamy owoce.Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.*należy pamiętać, że surowe owoce ananasa, czy kiwi uniemożliwiają stężenie galaretki, dlatego nie zaleca się łączenia ich z żelatynąMoje posty

Słodka Strona
TORT MIŚ 181

pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie, 2 łyżki śmietany 36%, cukierki, kilka biszkoptów WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek(...)kakao. Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort

słodki bratek
Galaretka z jabłek z bitą śmietaną / Apple jelly with whipped cream 132

Składniki / Ingredients: 3 jabłka / 3 apples 1 szklanka cukru / cup of sugar 500 ml zimnej wody / 500 ml cold water żelatyna / gelatine 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% / 600 ml heavy cream 30 or 36% 4 łyżeczki cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 6 Najpierw myjemy jabłka(...)przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do soku, dokładnie mieszamy. Gotowy sok wlewamy do foremek i stawiamy do lodówki na minimum 60 minut. Przed podaniem galaretkę dekorujemy bitą śmietaną (śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym). ***** First, we wash the apples, dry and we cut them into half-moons (we not peel apple and we remove the pulp

Projekty ze smakiem
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 169

Przygotowujemy masę serową. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, dostawiamy. Schłodzona śmietanę ubijamy z cukrem. W osobnej misce miksujemy ser, dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach miksera.      Tortownicę wykładamy folią spożywczą (aluminiową lub papierem do pieczenia), kładziemy jeden blat ciasta, wykładamy połowę masy serowej, pokrojone w połówki (bądź ćwiartki) truskawki(...)nieco przestygnie wykładamy na wierzch ciasta i znowu wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach tort dekorujemy truskawkami. Możemy również wyjąć tort na paterę i udekorować boki ciasta np. bitą śmietaną, truskawkami i karmelizowanym rabarbarem. Ciasto najlepiej chłodzić przez noc, ale już po 2 godzinach nadaje się do podania. Polecam

Rozpustne gotowanie
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 302

jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta  do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)Składniki:6 jajek6 łyżek mąki6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z bitą śmietaną,mascarpone i truskawkami 169

Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 200 g mascarpone 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 30 dkg truskawek kilka listków mięty 50 g startej czekolady Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem(...)piekarniku z termoobiegiem nastawionym na   180  o  C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć spodem do góry na deskę. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i puder. Połączyć w całość. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki do zastygnięcia

Gosia gotuje
Sernik bananowy (fit) 411

owsianych 1 łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego Sok z jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok. Ciastka owsiane blenderujemy wraz ze stopionym masłem tak by powstała masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy(...)stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z wierzchu. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasto z Malinami i Bezą 346

zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g cukru 5 jaj 300-400 g mrożonych malin 50 g bez Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać z bitą śmietaną. The post Ciasto z Malinami i Bezą appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sernik z bitą śmietaną 152

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek 3 łyżki kakao Składniki na masę serową:  1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 7 jaj 2 budynie śmietankowe 225 g masła 1 duża puszka brzoskwiń garść rodzynek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść(...)masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta.  Rozgrzać piekarnik.  Piec w temp 160  st..C  w piekarniku  z termoobiegiem

Gosia gotuje
Foremki z białej czekolady 162

białej czekolady. Resztę pozostawiam Waszej inwencji.    Składniki na ok. 19 foremek:   - 250g białej czekolady- 1 łyżka oleju z pestek winogronDodatkowo:- foremki silikonowe lub  papierowe papilotki- masa śmietanowa (śmietana, mascarpone,  cukier puder, cytryna)- wiśnie w syropie     Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka(...)ponownie smarujemy wnętrze czekoladą (warstwa nie może być za cienka). Wstawiamy do zamrażarki lub lodówki i chłodzimy. Z gotowych, delikatnie  zdejmujemy papilotki lub foremki silikonowe. Wypełniamy – czym kto lubi – bitą śmietaną, masą ze śmietany i mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny.Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki

mojewypiekiinietylko
Czarno białe ciasto ze śliwkami pod chmurką z bitej śmietany. 136

Śliwki o tej porze roku możemy kupić wszędzie, dlatego dziś zapraszam Was na  czarno białe ciasto właśnie z nimi. Ciasto szybkie, smaczne a dodatkowo pod chmurką z bitej śmietany i mascarpone. Składniki; masło lub margaryna 20 dag 3/4 szkl. cukru 1 szkl.mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 30 dag śliwek 3 łyżki kakao szkl(...)śmietany kremówki (36%) 15 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch a następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej dodajemy kakao. Sliwki myjemy i wyciągamy pestki. Foremkę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Najpierw

Radość kipiąca uśmiechem.
Jesienna poczta w kolorze złota. Karmel, sól i czekolada. Mus. 123

podgrzać lekko kremówkę, nie doprowadzić do wrzenia, powinna być ciepła. Karmel zdjąć z ognia i dodać masło. Należy uważać - gorący karmel może w tym czasie pryskać.  Dodać podgrzaną śmietanę i dokładnie wymieszać. Jeśli powstaną grudki, wstawić ponownie na średni ogień i mieszać do czasu aż się rozpuszczą.  Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać(...)delikatnie połączyć ją z przestudzoną masą karmelowo-czekoladową. Przelać do przygotowanych naczynek i chłodzić przynajmniej przez 6 godzin, a najlepiej całą noc.     Przed podaniem można przybrać kleksem bitej śmietany i koniecznie dużym kawałkiem migdałowego karmelu!  * cytat i przepis pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
Tęczowy Sernik na Zimno 427

dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i gościa. Tęczowy Sernik na Zimno - Składniki:600 g zmielonego dwukrotnie twarogu200 g śmietany 36%250 ml śmietanki 30%7 łyżek cukru pudru2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody barwniki spożywcze w proszku:fioletowygranatowyniebieskizielonyżółtypomarańczowy biszkoptygalaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy(...)tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką.Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania