prawda? Idealny dla dzieci na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Bardzo delikatny i zbilansowany w smaku. Wbrew pozorom niezbyt trudny do wykonania. Pieczemy kilka kolorowych biszkoptów, wycinamy okręgi, składamy i przekładamy bitą śmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :) Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12 Składniki: Biszkopty
Kolizje SmakówTrochę nieudane...ale pokazuję...przepis na biszkopt znalazłam gdzieś w necie..miało wyjść 8 tartaletek..a u mnie wyszło 6..jabłka i bita śmietana [która nie chciała ubić się] to już mój pomysł...ale mimo wszystko wyszło co wyszło i zostało zjedzone...do jabłek dodałam pysznego miodu z cynamonem z Anielskich Przysmaków ..Polecam miodek...pyycha... 3 jaja
Moje domowe kucharzenierondla z grubym dnem i rozpuszczamy na małym ogniu, uważając, aby powstały w ten sposób karmel się nie przypalił. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy wlewamy śmietanę. Masa zacznie syczeć i zamieni się w "kamień". Należy wówczas cały czas mieszać, aż wszystko się ze sobą połączy na jednolitą masę. Chwilę to potrwa, przy okazji krem nieco zgęstnieje(...)tygodnia w lodówce. Choć mogę się założyć, że pewnie tyle nie dotrwa...;) P.S. Po podgrzaniu krem nabiera rzadszej konsystencji, więc może posłużyć także jako sos, np do lodów czy bitej śmietany :) Dzisiaj na spokojnie
My simple kitchenpieczenia - szczypta soli Guinness'a wlać do garnka, dodać masło i gotować do momentu rozpuszczenia się masła. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Jajko połączyć ze śmietaną i wlać do masy piwno-kakaowo-maślanej. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia , cukier, sól. Wymieszać. Dodać masę płynną i wymieszać łyżką, tylko do momentu wymieszania się składników. Ważne(...)muffiek ;) Przełożyć do papilotków, napełniając do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok 20-25 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudzone muffinki, możemy udekorować bitą śmietaną. Smacznego! * Przepis pochodzi z bloga Autorki: Ninja Muffin
CookYourselfwymieszany z fixem (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone stopniowo dodając czekoladę. Na końcu łączymy z ubitą śmietaną i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Boki formy w której piekliśmy biszkopt smarujemy masłem i na jej dnie umieszczamy biszkopt. Wykładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i umieszczamy w lodówce(...)doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi. Moje posty
Słodka Stronamało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i zobowiązanie. W podziękowaniu dla wszystkich lubiących i tych którzy zaglądają tu do mnie wyjątkowe ciasto. Ciężkie, czekoladowe, połączone z bitą śmietaną, słonym karmelem i orzechami wyszło obłędne. Polecam, warto na jego
Polska Zupaktórej był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się w ponadgodzinnej rozmowie. Koniec końców powstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor. Wierzch tortu ozdobiłem zaś kwiatami z borówek i wspomnianymi pszczołami. Zderzenie białego kremu i niebieskich jagód dało
Food Squareproszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki MOKRE: jajka 3 sztuki "M", mleko 200 ml, olej rzepakowy 150 ml DODATKI: masa krówkowa 1 puszka, śmietana 30% 150 ml, cukier puder 1 łyżka, pokruszona gorzka czekolada - ile potrzeba mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami mokre składniki osobno dokładnie(...)kominkiem do mini babeczek silikonowe, na dno dać porcję ciasta, masę krówkową, porcje ciasta piec na termoobiegu w 200 C około 11 minut, do suchego patyczka wystudzone babeczki przybrać bitą śmietaną i kawałeczkami czekolady babeczki są smakowite i szybko znikają...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs
W Mojej Kuchni Lubiępaprykę pimenton, mieszamy. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki(...)piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL MACHA – do ryb gotowanych na parze, ryżu, lodów i deserów z bitą śmietaną. Świetna do sera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać z solą, mieszanki tej nie trzeba
Karo in the Kitchentygodniu się zaczął :-D. A do tego był pełen pysznych emocji. Gdy przyjechałam do domu na kuchni czekał na mnie pyszny krupnik mojej mamy. Wieczorem postanowiłam zrobić naleśniki z bitą śmietaną i czereśniami. Śniadanie, również naleśnik ale z parówką zapieczoną z serem. A dalszej części smakowitości przedstawiać nie będę bo wam się szkoda zrobi. No ale... kulminacyjnym wydarzeniem weekendu było
sierotka maRysia w kuchniSkładniki na masę kremową: - 500 mililitrów śmietany kremówki - 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie: żelatyna lub śmietan-fix Przygotowanie masy kremowej: Śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Przy wyborze śmietan-fixu postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Masę wykładamy na całkowicie wystudzoną bezę. Składniki na masę owocową: - 700 gram rabarbaru - 350 gram truskawek - 3 łyżki cukru - garść listków świeżej(...)Zasypujemy całość cukrem i odstawiamy na 30 minut dla puszczenia soków. Następnie owoce podsmażamy oraz dusimy w wypuszczanych przez nie płynach aż rabarbar będzie odpowiednio miękki. Studzimy. Wykładamy na bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami mięty. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakugarście fioletowych owoców (jeżyny, jagody) garść czerwonych owoców (wiśnie, truskawki) kilka liści szpinaku 0,5 banana 0,5 mango 2 waniliowe serki homogenizowane kilka listków mięty niebieski barwnik spożywczy śmietana kremówka Wy ko n an i e: Zblenduj wszystkie owoce, włóż je następnie do osobnych miseczek. Z jeżyn i jagód przygotuj podwójną porcję, w dwóch różnych miseczkach. Wymieszaj owoce(...)jagody (więcej owoców, mniej serka) NIEBIESKI : serek i niebieski barwnik ZIELONY : szpinak, mięta, banan ŻÓŁTY : banan POMARAŃCZOWY : mango CZERWONY : wiśnie lub truskawki Podawaj najlepiej schłodzone, możesz udekorować wierzch bitą śmietaną i posypać ozdobami. Cudownej zabawy przy robieniu i smacznego
Garniec Magaliedelikatne, kruche i kremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem(...)obtoczyć w cukrze. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjmujemy i studzimy. Miałam mleczko kokosowe w lodówce, więc nadziałam rurki kokosową bitą śmietaną. Obaliłam przy tym teorię, że jeśli otworzymy mleczko kokosowe, które stało w lodówce i nadal będzie płynne to nam się nie ubije - moje się ubiło i to bardzo szybko
NA MOIM TALERZUczekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl kakao cynamon nadzienie: słoiczek wiśni kisiel wiśniowy 1 przyprawa do piernika 400 g śmietany kremówki- 2 opakowania 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: czekoladę posiekać, białka ubić z dwiema łyżkami gorącej wody i połową cukru, dodać żółtka mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)minut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia
Luźna Kuchnia