10 książek pod choinkę II 167książek kucharskich pod choinkę. Kolejność przypadkowa, to nie ranking 1 i 2. Nigel Slater „Zielona uczta” (Greenfeast) wiosna/lato i jesień/zima Mam wersję angielską, ale po polsku kupicie bez problemu, wydało Wydawnictwo Filo. Nigel jest kopalnią przepisów sezonowych. Znajdziecie tu produkty sezonowe połączone w sposób niebanalny i pyszny. To, co dla mnie ważne to fakt, że Nigel konstruuje(...)jeśli macie konto na Amazon.uk, to tam można trafić dużo taniej. 8. Zuzia Nowakowska-Sikora „Instrukcja obsługi tortu” (e-book) Ja, matoł cukierniczy, oświadczam wam, że jak Zuzia tłumaczy pieczenie, to wychodzi nawet najbardziej skomplikowany tort. W e-booku znajdziecie tort rozłożony na czynniki pierwsze. Od potrzebnego sprzętu, przez nadzienia, masy, żelki, chrupki, tynkowanie i ozdabianie, po mnóstwo trików
ladykitchen
Pasztet z fasoli i pietruszki oraz "Nie opuszczaj mnie" 259Wymieszać. Doprawić cząbrem, solą i pieprzem do smaku. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i piec pasztet ok. 10 minut w 210 stopniach C., a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć pasztet z formy na blat i zostawić do całkowitego wystudzenia(...)wychowanków (skrzętnie ukrywany niemal do końca, choć co jakiś czas powolnie odkrywany) fabuła wydała mi się tak odległa od rzeczywistości, że książkę niemal od razu zaklasyfikowałam do powieści fiction (bez science). Szkolne obyczaje i relacje między wychowankami przedstawione są sztucznie, brakuje w nich prawdziwego szkolnego życia. Konflikty między dziećmi są malutkimi problemikami w porównaniu z tym, co dzieje się
Weekendy w domu i ogrodzie
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 196czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego), 1 łyżka(...)uprażyć na patelni, wystudzić, zmielić na kaszkę. Foremki posmarować oliwą (ja użyłam trzech silikonowych o wymiarach 20x11cm), wysypać zmielonym słonecznikiem, napełnić farszem. Foremki wstawić do większej formy napełnionej wodą. Piec 60 minut. Jeśli góra pasztetów zacznie się przypalać można je nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu foremki z pasztetem wyjąć z wody, wystudzić, zimne wstawić do lodówki najlepiej na całą
SzczyptaSmaQ
Ramen. Zupa szczęścia i miłości – Tove Nilsson 142Na jesienne i zimowe wieczory polecam lekturę “Ramen. Zupa szczęścia i miłości”, koniecznie przy kubku zielonej herbaty. Co to jest ramen? Ramen to japońska
Tajemnice Smaku
Egg Cake czy kruche kakaowe ciasto z kokosowym kremem (bez glutenu, cukru białego) 199Ostatnio bardzo często widujemy na blogach ciasta "number cake". Bardzo nam się one podobają i zapragnęłyśmy taki zrobić. Urodziny żadne nam się nie zbliżają więc
Candy Pandas
Mince pies 136Ciasteczka mince pies upiekliśmy po moim powrocie ze Świąt Bożego Narodzenia, które w zeszłym roku spędziłam w Anglii. Te małe słodkie ciasteczka, bez których Anglicy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu, wypełnione są mieszanką orzechów, suszonych owoców i aromatycznych przypraw, co sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Nasze mince pies to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdyż do ich nadzienia(...)nich gwiazdki. Wierzch posmarować jajkiem, posypać cukrem. Ciasteczka mince pies wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C ( z termoobiegiem ), piec 15-20 minut , do zezłocenia się gwiazdek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do pieczenia, aby ciasteczka wystygły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mince pies pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Krakersy z czosnkiem i szczypiorkiem (Cracker all'aglio e erba cipollina) 188powiecie na domową wersją krakersów z czosnkiem i szczypiorkiem? Proste i szybkie w przygotowaniu bez zbędnych dodatków, jakie możemy znaleźć w gotowych krakersach dostępnych w sklepach. Krakersy najlepiej smakują w towarzystwie wszelkiego rodzaju past, dipów i sosów. Polecam Wam również wcześniejsze przepisy na bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami oraz razowe krakersy z płatkami owsianymi i sezamem(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy dowolne kształty krakersów. Moje prostokąty mia ł y wymiary 5 x 7 cm. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. **** Riscaldate il forno a 200 gradi. Stendete l'impasto in una sfoglia dello spessore di circa 2-3 mm . R icavatene quindi dei rettangoli
La grande e la piccola cuoca
Muffinkowe powroty 233brzegi wypełnione miłością. Ale też zrewolucjonizowało naszą kuchnię. Nagle zaczęłam się zastanawiać czy to, co jemy nadaje się dla niej? Czy to, co mam na talerzu bez wahania pozwoliłabym jej zjeść? Z jednej strony wszyscy naokoło mówią, że niemowlęta mają inne potrzeby i dla nich potrawy muszą być nadzwyczajne, inne i niestandardowe. I teraz pytam się, dlaczego(...)muffiny, na które przepis opracowałam sama. Muffiny jabłkowo-bananowe Składniki suche: ¾ szklanki mąki orkiszowej + 1/3 szklanki mąki pszennej bądź amarantusowej (może być też tylko pszenna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu odrobina soli Składniki mokre: 3/4 szklanki mleka/jogurtu naturalnego 1 jajko 5 łyżek roztopionego masła Dodatkowo: średnie jabłko banan 5 daktyli Składniki
Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik - i piękny i pyszny. 128masa serowa. Mało skomplikowany sposób wykonania. Zachwyci wielbicieli serników nieprzyciężkawych, docenią go również zwolennicy kremowych mas serowych. Wyważony. Elegancko się prezentuje. Płaski, wysoki. A mimo tych wszystkich zalet - upieczony bez okazji. Nie zamówiony. Nikt o niego nie prosił. Ja też specjalnie nie miałam ochoty. Ale miałam czas. Znajduję go wciąż, pomiędzy utartymi już rytuałami, które wypełniają godziny spędzanie(...)tortownicę wkładamy płaską blaszkę - u mnie forma na tartę, wypełnioną wrzątkiem. Dzięki temu ciasto nie pęka i równomiernie wyrasta. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik około 60 minut. Po tym czasie, jeśli środek nadal jest troszkę zapadnięty i nie dorównuje brzegom, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i dopiekamy tak długo, aż zrobi się równy
Kronika Piekarnika
Pizza grahamka FIT | Zdrowsza wersja włoskiego przysmaku 209razu przechodzimy do punktu 3. 3) Zioła, które możesz dowolnie mieszać i komponować, wszystko pod swój gust. Zioła poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyspieszają przemianę materii. 4) Ser. Pizza bez sera? Potraficie sobie to wyobrazić. No way. Oczywiście nie ma co przesadzać z ilością, ale musi być. Na tle serów, z których zazwyczaj się korzysta przy robieniu pizzy najkorzystniej(...)ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać na okrąg o średnicy ok. 25-28 cm (staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 12-15 min do momentu zarumienienia (połowę czasu tylko z dolnym
Fitsweet.me
Paszteciki z kapustą i grzybami 404Odliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
3 przepisy na karpia 141Karp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule(...)kroimy w plastry. Na półmisku układamy kawałki karpia. Obkładamy je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia. 3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: 8 dzwonków z karpia 1 cytryna 50 ml sosu sojowego 3 ząbki czosnku sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy
Dajet