Krem cebulowy z grzankami i parmezanem Mama : Krem grzybowy z łazankami w chlebie 2 DANIE GŁÓWNE Ja : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkami Mama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami 3. DESER Ja : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocami Mama : To samo DODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo(...)cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce. Połączenie IDEALNE!!! Absolutnie nie można nic zarzucić! Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę! * * * PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Dawno , ale to dawno nie jadłam tak pysznego jedzenia! Absolutnie wszystko zasługuje na najwyższą ocenę i choćbym chciała nie mam do czego się przyczepić! WIELKIE , ALE TO WIELKIE
Ostra na SłodkoPiątek zazwyczaj w wielu domach oznacza jedno - na obiad będzie ryba 😁 Ale przecież piątek to nie jedyny dzień tygodnia, w którym po ryby warto sięgać 😉 Polacy
Z notatnika dietetykaKrucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami
Via GustoTą bezglutenową, wegańską przekąski objadam się ostatnio po pracy. I wciąż nie mam dość 😊 Najpierw przygotowałam wersję z normalnymi liśćmi szałwii, a potem pomyślałam, że doskonale
Weekendy w domu i ogrodzieBitki wołowe w sosie własnym Bitki wołowe to chyba najbardziej znana potrawa naszej polskiej kuchni . Oczywiście każdy ma swój własny patent na jej przyrządzanie , my lubimy
Ogrodnik w podróżyW końcu jest! O dyni makaronowej wiele czytałam, słyszałam, ale nigdy nie mogłam jej dostać. Do teraz. W tym roku po raz pierwszy zawitała do mojej
Pełny talerzdnia, wieczornych wydarzeń, przeżyć, które wymagają resetu. Czasem przeciągającego się nadmiernie całego tygodnia. I pomimo planowanego wypełniania zaległości sennych, wstajemy. Wszelkie czynności wykonujemy w wersji bez - dźwiękowej, gdyż inni domowi szczęśliwcy, wypełniają Waszym planem swoje deficyty. Oto jeden z minionych poranków świątecznych. Omijając ekspres i zrzucając na cichy zaparzacz z tłoczkiem kawowe zlecenie(...)wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 40 - 50 stopni, do ponownego podrośnięcia, na około 45 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni, i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy rogale około 15 - 20 minut. Powinny urosnąć jeszcze nieznacznie i nabrać brązowo - miodowego koloru. Obowiązkowa jest degustacja jeszcze ciepłych, przerywamy zatem regenerację tych, co śpią za zamkniętymi troskliwie drzwiami
Kronika Piekarnikaopakowania cukru wanilinowego (4 g) – można dać ciut więcej, 1 malutka płaska łyżeczka proszku do pieczenia (tak 3/4 normalnej łyżeczki). Biszkopt przygotowujemy tak samo jak powyżej (czas pieczenia będzie ciut krótszy, obserwujemy ciasto). Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż. Dzięki czemu uzyskujemy 4 idealne warstwy tortu. Osobiście polecam tą metodę i często z niej korzystam, gdy chcę(...)malinowo-jabłkowego od Soki Prosto z Sadu . Moje dzieci (jak i reszta rodziny) go uwielbiają. A ja spokojnie go im podaję. Dlaczego? Bo to prawdziwe soki tłoczone na zimno, bez konserwantów, cukru i sztucznych barwników. Soki są produkowane na bieżąco, nie magazynowane, z pełną datą ważności 10 miesięcy. Jakość i smak, co czuć już po nalaniu soku do szklanki
Słodkie okruszkirazem trochę dłuższy przepis i do tego nie na słodko. Na blogu zdecydowanie dominują wypieki i słodkości, bo po prostu najbardziej lubię piec (i jeść) słodkie rzeczy. Dziś jednak zapraszam na pyszny, pożywny obiad rodem ze słonecznej Hiszpanii :) W Hiszpanii można znaleźć wiele wersji tego dania m.in. wegetariańską, z owocami morza oraz kurczakiem. Miałam szczęście próbować prawdziwej hiszpańskiej paelli parę(...)przez 3-4 minuty, aż sos odparuje i zmniejszy objętość o połowę. Wsypać ryż i wyrównać na całej objętości patelni. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 8-10 minut (nie mieszać – składniki mają bulgotać, ale nie za mocno). Dodać krewetki i owoce morza. Przykryć patelnię folią aluminiową, zmniejszyć ogień i gotować przez
Healthy food explorerNiczym pigwówka, którą dopiero dziś zlałam, a robiłam w tamtym roku 🙈 W międzyczasie przygotowałam jakiś tam obiad i poskładałam prania, które wisiały już kilka dni. I to wszystko- uwaga- bez dzieci!Tym razem przejął je całkowicie Pan M.- no może z wyjątkiem podwójnego usypiania Adasia- więc ja mogłam na spokojnie wszystko sobie robić. Tak to lubię! Nawet(...)jeszcze odrobinę ciasta z których za pomocą foremki wycięłam ozdoby). Każdą cząstkę rozpłaszczamy na dłoni, układamy ser i dokładnie zlepiamy nadając kulisty kształt. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkumilimetrowych odstępach (5-7mm). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. W tym czasie resztę jajka łączymy z posiekaną
Kuchnia w czekoladziewracam do szkoły; tak, żeby się na Zelandii za mną stęsknić nie zdążyli. Tym razem było bardzo kameralnie - nauczyciel i my trzy. Muszę przyznać, że bawiłam się świetnie; bez sztywnego planu, całe dnie robiłam croissanty, kransekage, musy i polewy lustrzane... Udoskonalałam techniki, znajdowałam nowe, warte uwagi przepisy, bawiłam się karmelem i czekoladą - jednym słowem, aż żal(...)kawowa: 150 ml kawy 2 listki żelatyny mus kawowy: 2 żółtka 2 łyżki cukru 45 ml mocnej kawy 2 listki żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 25 g pieczonych kasztanów 20 g blanszowanych migdałów 50 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotować mus kasztanowy: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Białka ubić na sztywną pianę. 150 ml kremówki ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem z prędkością światła przez mój umysł przemknęła myśl mega istotna! Otóż prowadzę tego bloga już półtora roku i jeszcze nie zamieściłem przepisu na zakwas! A przecież bez tego ani rusz! No może nie tak do końca "ani rusz", bo w sumie można całe życie jechać na drożdżach. Ale co to za życie... :) I tak się tym przejąłem(...)poprzedniego, trzeciego, dnia. Ale to dobrze, tak ma być. Więc jak dosypiemy, dolejemy, zamieszamy, a po 12 godzinach znowu zamieszamy to mamy zakwas gotowy! Tam-dara-dam! :) Możemy piec! A jak zakwas przechowywać? Bo przecież nie będziemy za każdym razem robić nowego zakwasu. Tym bardziej, że im zakwas starszy tym lepszy. Słyszałem plotki, że gdzieś w San Francisco jest piekarnia
Marder&Marder ManufactureZ cyklu porozmawiajmy o… Kuchnia, to moje hobby, pasja. Po prostu ją uwielbiam i spędzam w niej dużą część dnia. Jednak dla niektórych
Słodkie okruszkiJabłecznik z kratką to jeden z wielu sposobów na klasyczny jabłecznik na cieście kruchym. Kratka to również ciasto kruche. Można również całe jabłka pokryć ciastem tak
RelaxtimeW sezonie na truskawki obowiązkowo musi być u mnie ciasto na biszkopcie z kremem i galaretką. W tym roku postanowiłam zrobić takie bardziej wypasione, z dwóch
Healthy food explorer