Bardzo łatwa do zrobienia zapiekanka, szczególnie jeśli masz pod ręką ugotowane ziemniaki i kaszę. Ale nawet jeśli nie masz to danie przygotujesz w 40 minut, z
Niedzielny kucharzSernik kokosowy z borówkami był pyszny, natomiast sernik kokosowy z malinami jest wprost genialny. Obłędny, przepyszny... To najlepsze ciasto na upalne, letnie dni... Totalnie
Smaczne ZdroweSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle
zdrowo i aktywnieSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle
Zdrowie i pysznie na talerzuwłaściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś pomiędzy cienkim chlebem, pizzą, tartą cebulową, focaccią, a polskim cebularzem. I takie danie właśnie mieliśmy zrobić w ramach(...)czasie dosypujemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i smażymy 10 minut. Potem dodajemy łyżkę octu balsamicznego i jeszcze 10 minut smażymy. I cebulę mamy gotową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wałkujemy ciasto w rozmiar blachy. My robiliśmy na blachę 30x38 cm. Wykładamy ciasto na blachę i układamy na nim grubą warstwę cebuli. Na niej układamy anchois tak na wzór
Marder&Marder Manufacturemaślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko usłyszę lub przeczytam magiczne słowo karmel . Powodem jest(...)bardzo "dyniowy":) KARMELOWE CHRUPKI Z PESTEK DYNI 1 szklanka cukru 3-4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli morskiej 3/4 szklanki pestek dyni Przygotować dużą tacę lub blachę do pieczenia. Rozłożyć na niej arkusz papieru do pieczenia - najlepiej krawędzie papieru przylepić taśmą klejącą do blachy, co zapobiegnie jego przesuwaniu się. Na tak przygotowanej powierzchni rozsypać pestki dyni - rozłożyć
KUCHARNIADzisiaj zajęcia miałam krótko, zleciały szybko i przyjemnie. Oj, gdyby każdy dzień na uczelni wyglądał jak ten to mogłabym studiować całe życie. Żartuję oczywiście, lecz takie
Be Fit Be Stronglubię focaccie? Focaccia to włoski chlebek, coś jak podstawa pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko(...)sumie ok 10 min.\r","Rozwa\u0142kowujemy focacci\u0119, uk\u0142adamy na wierzchu pomidorki, pokrojone na mniejsze kawa\u0142ki szparagi i rozmaryn.\r","Skrapiamy wierzch oliw\u0105.\r","Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia."]} Drukuj Focaccia z pomidorkami i szparagami Składniki 375g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 7 g suchych
Mieszam w Garnkuciasteczka owsiane z masłem orzechowym i bananami – to propozycja na pyszne ciasteczka bez użycia jajek. Poniższe składniki wystarczą na zrobienie ok. 10 sztuk. Polecam również inne ciasteczka owsiane, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i sezamem @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right(...)słonecznika), dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Z powyższej masy wydzielić 10 części i z każdej uformować kuleczkę, którą należy lekko spłaszczyć na kształt ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim ciasteczka. Piec całość w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut (do czasu aż ciasteczka odpowiednio się zarumienią). Upieczone ciasteczka studzić na kratce
Kulinarne Przebojenawet pewien rytuał jedzenia wuzetki. Początkowo bowiem ciastko składało się z biszkoptowego blatu, lekkiego obłoku bitej śmietanki oraz cienkiej chrupiącej płytki czekolady. Jedni wbijali widelczyk w czekoladową skorupę, żeby bez ryzyka zgniatania dostać się do śmietankowego puchu. Inni zdejmowali czekoladowy daszek, odkładali go na brzeg talerzyka, zjadali ciastko, a następnie chwytając dwoma paluszkami chrupiącą czekoladę, delektowali się jej smakiem(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Składniki: ciasto: 4 jaja 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego krem: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny 200ml dżemu porzeczkowego Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 50ml śmietanki
Obiad gotowyroku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli nie przekonują Was wysokie zarobki, trzydziesto-siedmio godzinny tydzień pracy(...)czasu do czasu mieszając. Gdy cukier nabierze złoto-brązowej barwy, zmniejszyć płomień i podgrzewać nadal, cały czas mieszając, aż cukier oblepi migdały. Przełożyć migdały na papier do pieczenia. Gdy ostygną, rozdzielić. Smacznego! Przepis oczywiście dodaję do akcji
Pożeraczka, czyli raz adobrzechoć aura nie sprzyja hm, życiu właściwie- jest zimno, szaro i brzydko, ja postanowiłam odczarować trochę ten październik. Poczekajcie chwilę, poczytajcie i dajcie się przekonać, że można i bez zmarszczonego czoła. Potrzebne jest tylko odpowiednie wyposażenie- samochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście. Jeszcze totalnie nie oszalałam(...)Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy
les mirabellesDziś zabrałam ochoty, by zrobić domową Parmę. Uwielbiam ją za prostotę i niewielką ilość składników, dzięki czemu każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu(...)potrzeby, aż ciasto będzie puszyste i będzie odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkuj do pożądanej wielkości (im większa pizza, tym oczywiście cieńszy spód), przełóż na blachę do pieczenia (ja używam tej z piekarnika) pędzelkiem rozsmaruj na cieście oliwę oraz oprósz je łyżeczką suszonego oregano. Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj sos pomidorowy i ułóż kawałki mozzarelli pokrojonej
Moje QulinariaPrzyznam się szczerze, że tortilla de patatas to jedno z tych hiszpańskich dań, które uwielbiam najbardziej. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno, stanowi świetną przekąskę
Be Fit Be StrongChrupiące, pachnące, a przy tym nieprzeładowane olejem – takie są najlepsze frytki z piekarnika,. Mają jeszcze jedną przewagę nad frytkami smażonymi – nie trzeba ich pilnować
Niedzielny kucharz