Wołowina Hoisin 203kuchniami orientalnymi w Polsce bywa różnie. Owszem, mamy restauracje i bary nazwane egzotycznie i sugerujące, że w środku, bez płacenia bajońskich sum oraz bez ryzyka tsunami, możemy zakosztować każdej kuchni. Od Tajlandii po Japonię i dalej. Niestety w większości wypadków kończy się na napisach. W środku podłe składniki, gotowe sosy i pomieszanie wszystkiego ze wszystkim. W wielkich miastach(...)możemy tworzyć. Najpierw chciałam zrobić kurczaka w sosie hoisin, ale zostałam wyśmiana, że kurczaki to wszyscy i mam się opanować i zrobić wołowinę. Khan kazał kupić dobry kawał na pieczeń i wrócić po instrukcje. Tak oto powstała wołowina hoisin. Do przygotowania wołowiny hoisin potrzebujemy: na mięso 1 kg dobrej wołowiny ryż jaśminowy ugotowany zgodnie z instrukcją posiekaną kolendrę
ladykitchen
Polenta 269Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów
mojewypiekiinietylko
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 301Co to jest deser? Pytanie niby proste, i zaraz co niektórzy na mnie fukną, że głupotami głowę zawracam, zupełnie niepotrzebnie. Ja jednak uparcie powtórzę: czym jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szneki z budyniem żurawinowym 211kruszonką. O właściwościach żurawiny nie będę się rozpisywać, bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami. Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 łyżki masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 250 ml mleka szczypta soli Budyń(...)końcu dodaję cukier i dalej zagniatam krótko. Budyń posypuję kruszonką. Drożdżówki smaruje rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół, wstawiam blaszkę i piekę drożdżówki 20-25 minut aż się zarumienią
wesoła kuchnia
Lekko świąteczne brownie 232sporą słabość do wszystkiego co kwaśne (pewnie dlatego, że sama kwaśna bywam; częściej zresztą, niżby wypadało). Pijam herbatę z cytryną bez cukru, już od marca czekam na rabarbar, a od października - na świeżą żurawinę. Jej charakterystyczny smak zabiera mnie do krain kulinarnych rozkoszy, z których nie mam ochoty wracać. Jest kwaśna, czasami lekko gorzkawa, ale wystarczy ją przemrozić, żeby(...)marcepan, podgrzewać jeszcze chwilę. Masę czekoladowo-marcepanową powoli wlewać do jajek, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i kakao, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć żurawinę, delikatnie wciskając ją w ciasto. Posypać słupkami migdałów. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie u Sylwii
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 244zdrowych, którzy podążając za modą rezygnują z jedzenia glutenu często bez konsultacji z lekarzem. Dieta bezglutenowa stała się tak popularna, iż producenci żywności zaczęli na potęgę produkować wyroby bez glutenu. O ile należycie do tych „czytających etykiety”, to nie ma się czym przejmować. Natomiast jeśli nie macie w nawyku czytać składu kupowanych produktów, możecie się nieźle(...)upieczonego ciasta Przygotowanie bezglutenowego ciasta z jabłkami: Piekarnik nastawić na 190°C (grzałka góra-dół) . Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju kokosowego. Olej kokosowy rozpuścić (jeśli nie mamy w stanie ciekłym) , ostudzić. 3/4 szklanki oleju kokosowego Maliny umyć a następnie osuszyć na ręczniku papierowym
Moja Delicja
Domowy ser twardy – „Caciotta” 363zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy , gdy czekamy(...)Składniki na ser o wadze około 1,2 kg : 10 l mleka każdego byle nie UHT , najlepiej 2,2 % szczypta bakterii termofilnych ( użyłam M ) – kupione w necie , znajdziecie bez problemu podpuszczka cielęca – ja użyłam w proszku 0,5 kg soli 2 l wody 1 chusta serowarska lub pielucha tetrowa termometr forma do sera – ja zrobiłam
Ogrodnik w podróży
Bezglutenowy chlebek bananowy z nasionami chia 171C hlebek bananowy to przepis dla wszystkich miłośników bananów (albo tych, co nie lubią, jak są już brązowe i chcą je smacznie spożytkować). Ja należę raczej
Food Square
Jesiotr z polskich stawów! 291dzisiaj jest pysznie! Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez nas minimum(...)Wielkopolski! SKŁADNIKI dla 4 osób: - płat jesiotra dostępny w sklepach LIDL - 4 małe cukinie - 1 ząbek czosnku - 1/2 kostki masła - oliwa z oliwek (około 1/3 szklanki) - garść migdałów bez skórki - 1/2 pęczka bazylii świeżej - przyprawy: sól, pieprz - 2-4 łyżki mąki pszennej typ 480 Cukinię i rybę przygotowujemy w tym samym czasie na dwóch różnych patelniach. Rybę oczyszczamy
SMYKWKUCHNI
Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 289zalegał mi brokuł a i filet z indyka krzyczał, że najwyższy czas coś z nim zrobić, danie powstało samo Smaczne, ale wyraziste. Możemy zrobić je w wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego(...)farsz i zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy do żaroodpornego naczynia i na wierzch kładziemy małe kawałki masła. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet
Mieszam w Garnku
Seromak 356Uwielbiam sernik. Jestem jego fanatycznym miłośnikiem. Mógłbym go jeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już(...)cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy masę serową. Na wierzchu rozprowadzamy pianę z białek pozostawionych od ciasta kruchego. Na pianę ścieramy schłodzoną resztę ciasta kruchego. Całość pieczemy około 55-65 minut w 175 stopniach. Upieczone i ostudzone ciasto najlepiej przez noc schłodzić w lodówce
Jacob Tastes
Ciasto migdałowe z kremem z pistacji, limonki i prażynką. 213Ciasto migdałowe z kremem z pistacji , limonkowym i prażynką sezamową (chrupką) powstało bardzo spontanicznie . To zbiór przepisów które już od dawna chciałam wypróbować w tej roli. Ciasto to piekłam dla miłośniczki orzechów, więc taka kompozycja wpisała się idealnie. Co wyróżnia ciasto migdałowe z pośród innych ciast? O biszkopcie migdałowym już się rozpisywałam. Jest pyszny, wilgotny, idealny do przekładania warstw. Swoje(...)Polewa z białej czekolady 100 g białej czekolady 30 g śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu (30g=ok. 5-6 łyżek stołowych) migdały w płatkach, pistacje, pokruszone bezy do dekoracji Instructions Biszkopt migdałowy Nagrzej piekarnik do 230*C. Zgromadź składniki. Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. (Pamiętaj, ogrzewaj masło tylko chwilę, masło nie może się sklarować). Dokładnie wymieszaj mąkę migdałową
SmartBake.pl
Sernik zebra 219Sernik zebra to delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Jestem pewna, że sernik zebra
Kuchcik gotuje
Bezglutenowy i wegański chleb z kaszy jaglanej i gryczanej 311Magiczny chleb z kaszy jaglanej i gryczanej Przepis na chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis) . Skoro
Book of spells
Sałatka z kurczakiem 314Nasz cykl sałatkowy trwa dalej, po sałatce z brokułem i fetą , sałatce z pieczoną dynią i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzecham i nadszedł czas na tropikalne smaki. Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej . Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść(...)pozostałe składniki, mocno skrop dressingiem. Sałatkę podajemy np. z porwaną na mniejsze porcje tortilla bądź np. makaronem ryżowym- jeśli miała by być podana jako obiad. Można też skonsumować ją bez pieczywa czy innych dodatków. Mam nadzieję, że ta propozycja bardzo się Wam spodoba i będziecie często po nią sięgać. Dajcie znać w komentarzach czy przepis przypadł Wam do gustu
SMYKWKUCHNI