Przyjaciele ze wschodu mówią z uśmiechem o Zefirach, że była to radziecka odpowiedź na imperialistyczne, zachodnie marshmallow. Osobiście bardziej mi smakują radzieckie zefiry. Są
Piekarz-Kucharz-GarkotłukTarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Co z tą pogodą? Ani wyjść na spacer, ani pobiegać.. Wobec tego wieczorem pójdę na basen z moim kochanym. Połowa wakacji, połowa lata, a taka
Be Fit Be Strongdente, czyli powinien stawiać lekki opór zębom przy przegryzaniu. Rozgotowany makaron nie będzie ani smaczny, ani estetyczny. Sery . Jak pewnie zauważyliście, jestem fanką nabiału. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez serów. W tej zapiekance pojawiają się 3 rodzaje sera: Cheddar – dla wyrazistego smaku Mozzarella – dla pięknej, złotej górnej warstwy, która jest jednocześnie chrupiąca i ciągnąca Serek wiejski(...)wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodać jeszcze łyżeczkę bazylii i oregano dla intensywniejszego smaku. Przełóż do formy do zapiekania i posyp mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku
Na-talerzu.plKruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas
KuchniaWeDwoje.plCzy porządki zawsze muszą być uciążliwe? Nie. Choć czasem chciałabym by choć przez kilka dni nic nie trzeba było sprzątać. Jest to oczywiście niemożliwe. Zawsze coś
Słodkie okruszkiOprócz fazy na różne wydania karpatki/tortów, mamy też pomysły na ciasta z kruchych blatów przekładane kremem budyniowym. Zaczęło się od chęci spróbowania stworzenia swojej nieco
Candy Pandaswszystkim w dwóch rejonach: Grójecko-Wareckim na Mazowszu oraz w okolicach Sandomierza. Ten pierwszy znam bardzo dobrze. Gdy jadę do domu moich rodziców pod Grójcem, mijam ciągnące się bez końca sady jabłkowe. Sadownicy z okolic Grójca w 2011 r. doczekali się nawet wpisania ich jabłek do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, z uwagi na wyższą niż(...)Dodaj cynamon, syrop z agawy oraz olej i dokładnie wymieszaj. Papkę jabłkową dodaj do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równą warstwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na środkową półkę na ok. 20-25 minut, mieszając granole co 10 minut, aby równo się przyrumieniła
Chilli Czosnek i Oliwadżemem, drugie dziecię w fazie próbowania chyba najlepiej same, bez niczego, a Smakosz tylko wytrawne z warzywami albo mięsem, bo co on będzie się dżemem zapychał. W przypływie dobroci (ładny prezent dostałam, i to bez okazji :D )zrobiłam dla każdego. Były naleśniki i z dżemem, i bez dżemu i z warzywnym farszem i to pod beszamelem zapieczone(...)trójkąty, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym startym serem. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 minut (aż wierzch lekko się zarumieni). Smacznego
Na kulinarnym poligoniePostarajcie się więc o termometr, który pomoże w idealnej sztuce smażenia, szczególnie na początku zabawy z pączkami. Po upieczeniu kilku porcji pączków człowiek nabiera wprawy i może poradzić sobie bez dodatkowego wyposażenia. Termometr to niewielki wydatek można kupić go już za kilkanaście złotych. Życzę smacznego! Print Pączki z czarą porzeczką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt. Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki , układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut
SprawdzonaKuchnia.plTen przepis pochodzi z miasta Ferrara w Emilia-Romania, choć podobne, ale różne wersje istnieją pod tą samą nazwą również w Toskani i Kampanii. Nazwa Panpepato
RafalCookwarzywami i tahini Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego pół kilo marchewki – obranej i pokrojonej w talarki kilo dyni hokkaido – bez pestek, pokrojonej na kawałki 1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa) po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu 3 łyżki(...)bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta soli 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych moreli pokrojonych w paski pół kostki masła – roztopionego w dużym garnku sok wyciśnięty i skórka
Ugotowane pozamiatanezamontować półki, na których ustawimy pojemniki z roślinami. Ciekawym rozwiązaniem jest uprawa w ziół w specjalnych donicach, które można zawiesić do góry nogami np. nad blatem kuchennym lub wyspą, bez obawy o sypiącą się z nich ziemię. Zioła najlepiej umieścić w nieco głębszych pojemnikach niż te, w których zazwyczaj są sprzedawane. Będą mieć dzięki temu lepsze warunki do wzrostu(...)jest ziołem o mocnym, zdecydowanym aromacie, dlatego najczęściej używa się go do różnego rodzaju mięs – wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny, ale także drobiu czy ryb. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, szczególnie ziemniakami. Zawiera w sobie sporo antyoksydantów, które są podstawą zdrowego układu krążenia. Bazylia Podstawowa przyprawa do sporządzenia większości dań kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej. Doskonale łączy się z dojrzałymi
RozdomowionaRolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLeny