będzie meksykańskiej kuchni, koniecznie sięgnijcie po mój stary przepis na najlepszą zupę meksykańską (TUTAJ) 😉 SKŁADNIKI (na 8-10 porcji) 8 - 10 naleśników z TEGO przepisu ( bez dodatku cukru! ) S KŁADNIKI NA FARSZ: 3 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka (czerwona lub żółta ) 500 g mięsa mielonego(...)posyp go żółtym serem i zwiń naleśniki w rulon. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce do ciasta (wysmarowanej masłem), posmaruj każdy naleśnik sosem, a wierzch posyp serem. Piecz naleśniki przez 10 - 15 minut . Upieczone wyjmij z piekarnika, ułóż je na talerzu i posyp siekną kolendrą albo bazylią (lub pietruszką). Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyJabłek mamy pod dostatkiem, a dodatkowo ciasta z nimi bardzo lubię więc padło na jabłecznik. Mąż marudził, że nie ma czekolady i że mało jabłek, więc
Relaxtimeczuję, że ten tort naleśnikowy to będzie hit! Prosty i szybki w przygotowaniu, niewymagający pieczenia, czy też żadnych umiejętności cukierniczych (wystarczy, że umiesz smażyć naleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym(...)wyszorowanych cytryn. Gotowy krem będzie dość rzadki i stężeje po schłodzeniu. Pierwszego naleśnika ułóż na paterze i posmaruj czubatą łyżką kremu, rozprowadź go równomiernie. Czynność powtarzaj. Ostatniego naleśnika pozostaw bez kremu na wierzchu. Tort wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. *Jeśli nie lubisz kremów maślanych (chociaż ten wcale nie jest ciężki i smakuje
Food SquareBuleczki jaglane to mój sposób na porpawę humoru podczas chorowania. Niestety dopadło i mnie. Choć wydawało mi się, że w tym roku moja odporność w końcu
365 dni dookoła kuchniUwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować
Ugotowaćwiedziałam, że będzie świetna ! Alaina Ducasse’a bardzo cenię. Jest uznawany za najlepszego kucharza na świecie. Jaka jest książka ? Właśnie naturalna ! Znajdziecie tu smaczne i zdrowe przepisy, które bez problemu przygotujecie w domu. Książka propaguje odpowiedzialne gotowanie. Na samym początku znajdziecie kilka ważnych grafik. Ważnych dla mnie. Uświadamiają, że należy szanować pory roku. Zachęca do częstszego wybierania produktów(...)Baron zaś – szefem kuchni restauracjio-baru Solec 44. Dla mnie oboje są mega utalentowani. Dlatego zamawiając książkę, wiedziałam, że trafi w me gusta. Na pierwszy ogień pójdzie boczek pieczony z miodem, kasztanami i sosem z jabłek lub comber jagnięcy z pietruszkową kruszonką i pieczoną pietruszką. Jestem przekonana, że dzięki tej książce można stać się mistrzem w przyrządzaniu różnego rodzaju
Moja pasja smakusekund z każdej strony - moja uwaga - lepiej smażą się większe, nie całkiem okrągłe pączki, d) odrobiny własnego samozaparcia, dzięki któremu udało mi się zrobić (miałam już w ogóle nie piec, gdyż ja generalnie za pączkami nie przepadam...) naprawdę pyszne pączki! Wszystkim początkującym Pączkującym polecam przepisy na pączki Pyzy(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 4. Rozpuścić tłuszcz, sprawdzić temperaturę kawałkiem ciasta, wkładać po 3-4 pączki, by mogły swobodnie pływać, przykryć pokrywką, smażyć do zrumienienia, przewracać i smażyć bez przykrycia z drugiej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierze kuchennym. Polać lukrem, przybrać skórką pomarańczową. Ja swoje nadziewałam też po upieczeniu, za pomocą szprycy z dłuższą końcówką
Kuchnia Prezydentowejświęta, w sumie bez znaczenia które, czy bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje! Normal(...)pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Schładzamy ok 30 minut w lodówce, a następnie każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 170st C przez ok 10 minut. Na 3 blat przed pieczeniem nakładamy warstwę orzechową. Pieczemy ciut
Kuchnia w czekoladziejaki wystrój będzie w moim mieszkaniu. Ten cały czas poprzedzający święta powoduje, że w Wigilię siadam z uśmiechem na ustach przy stole. Przygotowana by w pełni, zupełnie bez stresu, w rodzinnej atmosferze, z pięknie przystrojonym mieszkaniem i przy przepysznych potrawach przeżywać Święta. By umilić Wam ten czas mam dla Was przepis na najlepszy serniczek świąteczny jaki do tej pory(...)masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Składniki polewy
Mango Papajajesteście dziewczynami? Myślicie sobie czasami, że faceci mają jednak w życiu lepiej, albo może łatwiej? Chciałybyście czasem mieć trzy razy więcej siły, żeby dać radę donieść zakupy do domu bez zadyszki? Mieć wymówkę na siedzenie przed telewizorem z zimnym piwem w dłoni i bezkarnie obserwować dwudziestu dwóch przystojniaków ganiających za piłką? Chrapać, bekać i zbierać za to oklaski(...)zmielonego czerwonego pieprzu Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, ułożyć w kokilkach. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać pieprz i wanilię, wymieszać. Masą jajeczną zalać truskawki. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Podawać letnie. Smacznego! Choć to połączenie jest naprawdę znakomite, i z całego serca je Wam polecam, możecie przygotować deser całkowicie pomijając pieprz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRalfVegeBurger kolejny pomysł, jaki zrodził się w mojej głowie podczas urlopu, który spędziłem w pięknie położonym wśród zieleni …szpitalu 😉. I oczywiście nie mogło być inaczej
RafalCookZ nadmiaru zakwasu warto przygotować sobie domowe krakersy do schrupania. Inspiracją był przepis znaleziony na jednej z grup, u mnie w wersji zmodyfikowanej, dopasowanej
Smaczne ZdroweMacie w domu stertę brązowych bananów i nie wiecie co z nimi zrobić? Przychodzę na ratunek! 😉 Pewnie sporo z Was zrobiło zapasy owoców, które teraz zaczynają
Mostek w kuchniPrzyjaciele ze wschodu mówią z uśmiechem o Zefirach, że była to radziecka odpowiedź na imperialistyczne, zachodnie marshmallow. Osobiście bardziej mi smakują radzieckie zefiry. Są
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk