jabłek zamiast ksylitolu możemy dodać łyżkę miodu. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu Składniki: Ciasto: 120g mąki ryżowej 130g mąki gryczanej 1 jajko 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: 1,2kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem(...)zmielonych goździków Posypka: 6 łyżek płatków owsianych bez glutenu 4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1-2 łyżki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkazostaną szybko skonsumowane, a pamięć o nich pozostanie na dłużej niż kolejny bukiet róż, które lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) około 400 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania Krótka lista składników, prościej się nie da! Kiełbasę należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc(...)półokręgi). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości około 2 cm. Na pasku od połowy szerokości układamy półplasterki kiełbasy, które muszą na siebie nachodzić w połowie długości. Na początku paska i na końcu warto pozostawić wolną przestrzeń, wystarczy około 1 cm. Kiedy plasterki kiełbasy mamy już nałożone na ciasto zakrywamy je drugą połową
MamaOskarkachili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko. ciasto: 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej typ 500 3 jajka wielkość M szczypta soli 1 łyżeczka skórki kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g masła 240 ml wody(...)garnka , dodaję sól, skórkę pomarańczową, cukier, masło, i gotuje na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Do gorącego płynu wsypuję mąkę pszenną i energicznie mieszam drewnianą łyżką podgrzewając. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i będzie lśniące odstawiam do przestygnięcia. Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej
wesoła kuchniaprawdziwy. Po marchewce , batatach , szpinaku , dyni , pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie „odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę(...)wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka
FitkotWłaściwie po upieczeniu tego ciasta nie miałam zamiaru wklejać przepisu na bloga. Może i nie wygląda, ale naprawdę wyszło bardzo smaczne Obawiałam się zakalca, bo niestety biszkopt opadł podczas pieczenia (może dlatego, że w trakcie uchyliłam drzwiczki piekarnika), ale po przekrojeniu okazało się, że wcale go nie ma. Ciacho jest szybkie do zrobienia, nie wymaga dużo pracy, a wychodzi lekkie(...)delikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 3 jajka 5 płaskich łyżek ksylitolu 0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni) 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka domowego ekstraktu
FitkotCiasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas chciałby osłodzić się takim arbuzem. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju barwnik czerwony 20g płatków czekoladowych do pieczenia Masa śmietanowa czerwona: 0,75 litra śmietany(...)się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. 6. Ciasto złożyć według kolejności warstw: 1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej 2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej 3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
Szalona Kuchnia EwelinyUwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza. Jest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka 1 op. sera pleśniowego natka pietruszki 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy
Kuchnia MagdaLenyBajecznie proste ciasto, które można przygotować w godzinę już z jego upieczeniem! Nie potrzeba nawet miksera ani innego sprzętu oprócz łyżki i łyżeczki. Gdy nachodzi Was ochota na coś słodkiego, jest idealne. Uwaga! Bardzo szybko znika. A co nam będzie potrzebne do wykonania tego pysznego ciasta? Składniki (na 2 małe foremki) 200 g mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 szklanka(...)dodaj olej i sok z cytryny. Przygotowaną masę (może mieć grudki, nic nie szkodzi ;)) przełóż do foremek i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez ok. 40 min. Przestudzone ciasto posyp wiórkami i żurawiną. Proste, prawda? A jakie dobre! Smacznego! Artykuł Ciasto z żurawiną i serkiem twarogowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniadobre, szybko się kończy.😒 Trochę dodatniej temperatury, deszcz i topnienie śniegu..znowu brudno😖 I w takie właśnie dni, nie ma się ochoty wychodzić i wtedy przychodzi ochota na zrobienie ciasta.🍰 Moja wersja tego ciasta jest oczywiście nieco odmieniona od wersji spotykanych na internecie i MOJA RADA, to zrobić je na wieczór i jeść dopiero na następny dzień. Wtedy wszystkie składniki(...)masy przejdą smakiem i ciasto będzie jeszcze lepsze.😎 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaja, jogurty i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na dużą formę (37x26) ciasto: -5 żółtek -kostka masła extra (200g) -3 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki słodzika/cukru masa: -5 białek -2 jogurty naturalne po 400 g -1 budyń czekoladowy -pół szklanki słodzika
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto jogurtowe : super-hiper proste do przygotowania i pasujace do każdej pory dnia (i nocy)... Pojawia się u nas regularnie już od lat i przechodzi niezliczone transformacje smakowe. I nie ma już chyba na rynku jogurtu, z którym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać(...)ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym custard . Latem znajoma przechowywała mi dzieci przez dwie godzinki. Nie puszczę przecież towarzystwa z pustymi rękami, więc upiekłam ciasto jogurtowe i zrobiłam słoik bananelli . Znajoma zaimprowizowała, kiedy okazało
Lejdi of the houseBabeczki nadziane karmelem , przepyszne w smaku, słodkie,kruche,rozpływające się w ustach :) CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej oraz 1 puszka mleka gotowanego karmelowego WYKONANIE: Wszydtkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Foremki do babeczek(...)posmarować masłem i wylepić pierwszą częścią ciasta. Nałożyć 1-2 łyżeczki mleka i przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok 1/2 godziny w 195 st C. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i posypać cukrem pudrem smacznego
Z MarcepanemDzisiejsze ciasto to lekki pierniczek przekładany czekoladowym kremem. A że święta coraz bliżej, więc czas odświeżyć stare przepisy SKŁADNIKI: ciasto: 1 szklanka cukru 300 g mąki 1 szklanki mleka 150 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sodki 2 łyżeczki dowolnego dżemu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżki kakao Podane składniki włożyć do miski, utrzeć mikserem na głdką masę(...)ubijać jeszcze kilka minut do czasu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne a masa będzie jasna i gładka. Masło utrzeć z kakao, dodawać stopniowo ubite jaja z cukrem. Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć kremem, posmarować wierzch . Widelcem zrobić rowki. Ozdobić świtecznie zielonymi i czerwonym żelkami
Z Marcepanemprzepis na klasyczne kruche babeczki nadziane budyniem waniliowym . Proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Przepis był już na blogu przy babeczkach karmelowych .Tutaj w wersji z budyniem CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej KREM: 1 szkl mleka 1 jajo(...)cukier waniliowy WYKONANIE: Krem: z podanych składników ugotować krem - wszystko razem wymieszać i zagotować, cały czas mieszając, gotować ok 5 min do zgęstnienia ( tak jak budyń). Odstawić do ostudzenia Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Foremki do babeczek posmarować masłem i wylepić pierwszą częścią ciasta. Nałożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta
Z Marcepanemorzechów laskowych, zamknięte pod postacią brownie? Brownie orzechowe to właśnie dwa powyższe elementy, wzbogacone o typowe składniki w tego rodzaju wypiekach (jajka, cukier, masło, itp.). Warto zauważyć, że ciasto z poniższego przepisu nie zawiera mąki , więc może przypaść do gustu osobom, które nie chcą lub nie mogą jej spożywać. Brownie orzechowe jest trochę jak nutella, z mocnym akcentem czekoladowym(...)którego wyłania się aromat i smak orzechów. Te ostatnie są też wyczuwalne w strukturze ciasta, gdyż nie są rozdrobnione na pył. Jeśli macie ochotę na czekoladowo-orzechową pychotkę, przygotujcie formę o wymiarach 20x30cm i do dzieła :) Brownie orzechowe Składniki: 200g gorzkiej czekolady 150g orzechów laskowych 140g cukru trzcinowego 100g masła 3 jajka 3 łyżki kakao 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Smakołyki Berenikihurros con chocolate to hiszpański klasyk. Ten tłuściutki wypiek przygotowywany z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju to prawdziwa rozpusta. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, stają się jeszcze lepsze po zanurzeniu ich w gorącej czekoladzie . Najlepsze churros można znaleźć w słynnej madryckiej churrería (kawiarni sprzedającej churros) Chocolatería San Ginés , o której możecie przeczytać tutaj . Ale jeśli(...)pozwalając przejść obojętnie (do dzisiaj winię je za moje kilka kilo do przodu po powrocie z Hiszpanii). Istnieje również odmiana churros — porras , które robi się z nieco rzadszego ciasta z dodatkiem sody i wyciska nieco grubiej. Jednak mi ta forma mniej odpowiada, ponieważ ciasto chłonie wtedy znacznie więcej tłuszczu. * SKŁADNIKI na kopiec churros (ok. 30 sztuk) 250 ml wody
Food Square