ciasto - 163312 przepisów (strona:2842/10888)

Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu 297

jabłek zamiast ksylitolu możemy dodać łyżkę miodu. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu Składniki: Ciasto: 120g mąki ryżowej 130g mąki gryczanej 1 jajko 3 łyżki ksylitolu 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego Nadzienie: 1,2kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem(...)zmielonych goździków Posypka: 6 łyżek płatków owsianych bez glutenu 4 łyżki mąki gryczanej (łyżki takie z kopczykiem) 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1-2 łyżki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). 2. Okruchy przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy 134

zostaną szybko skonsumowane, a pamięć o nich pozostanie na dłużej niż kolejny bukiet róż, które lada chwila opadną. Gwarantuję zadowolenie i kto wie.. ;) Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) około 400 g kiełbasy krakowskiej Henryk Kania Krótka lista składników, prościej się nie da!  Kiełbasę należy pokroić w cieniutkie plasterki, następnie plasterki te należy przeciąć na pół (tworząc(...)półokręgi).  Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wzdłuż krótszej krawędzi na paski o szerokości około 2 cm.  Na pasku od połowy szerokości układamy półplasterki kiełbasy, które muszą na siebie nachodzić w połowie długości. Na początku paska i na końcu warto pozostawić wolną przestrzeń, wystarczy około 1 cm. Kiedy plasterki kiełbasy mamy już nałożone na ciasto zakrywamy je drugą połową

MamaOskarka
Churros pomarańczowe z pikantnym sosem 154

chili. Do czekolady chili idealnie się nadaje i sprawia że wyostrza się jej smak jeszcze bardziej. Zanurzamy w sosie churros i zajadamy ze smakiem. Znikną z talerza bardzo szybko. ciasto: 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej typ 500 3 jajka wielkość M szczypta soli 1 łyżeczka skórki kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g masła 240 ml wody(...)garnka , dodaję sól, skórkę pomarańczową, cukier, masło, i gotuje na wolnym ogniu aż cukier rozpuści się. Do gorącego płynu wsypuję mąkę pszenną i energicznie mieszam drewnianą łyżką podgrzewając. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i będzie lśniące odstawiam do przestygnięcia.  Do ciasta wbijam po jednym jajku i łączę mikserem, potem kolejne jako i mieszam. Zrobiłam je dzień wcześniej

wesoła kuchnia
Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem 180

prawdziwy. Po marchewce , batatach , szpinaku , dyni , pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie „odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli nie będzie wiedział, z czym ten wypiek jest. Sama byłam zaskoczona, że naprawdę(...)wyszło i naprawdę jest tak smaczne. Dodałam do ciasta mielone orzechy i wiórki kokosowe, dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka

Fitkot
Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 210

Właściwie po upieczeniu tego ciasta nie miałam zamiaru wklejać przepisu na bloga. Może i nie wygląda, ale naprawdę wyszło bardzo smaczne Obawiałam się zakalca, bo niestety biszkopt opadł podczas pieczenia (może dlatego, że w trakcie uchyliłam drzwiczki piekarnika), ale po przekrojeniu okazało się, że wcale go nie ma. Ciacho jest szybkie do zrobienia, nie wymaga dużo pracy, a wychodzi lekkie(...)delikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 3 jajka 5 płaskich łyżek ksylitolu 0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni) 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka domowego ekstraktu

Fitkot
Ciasto Arbuz 180

Ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas chciałby osłodzić się takim arbuzem. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju barwnik czerwony 20g płatków czekoladowych do pieczenia Masa śmietanowa czerwona: 0,75 litra śmietany(...)się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. 6.  Ciasto złożyć według kolejności warstw: 1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej 2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej 3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej

Szalona Kuchnia Eweliny
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI 181

Uwielbiam ciasto francuskie! Bez niego nie może odbyć się żadne przyjęcie czy impreza. Jest ono na tyle uniwersalne, że możemy wyczarować z niego zarówno słodkie, jak i wytrawne smakołyki. Francuskie ślimaczki to pomysł na szybką, ale nie nudną przekąskę imprezową. Ciasto francuskie z nadzieniem z gruszki i sera pleśniowego z dodatkiem natki pietruszki i wiórek kokosowych. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego świeżego 1 duża gruszka 1 op. sera pleśniowego natka pietruszki 1 łyżka wiórek kokosowych 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser pleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z żurawiną i serkiem twarogowym 148

Bajecznie proste ciasto, które można przygotować w godzinę już z jego upieczeniem! Nie potrzeba nawet miksera ani innego sprzętu oprócz łyżki i łyżeczki. Gdy nachodzi Was ochota na coś słodkiego, jest idealne. Uwaga! Bardzo szybko znika. A co nam będzie potrzebne do wykonania tego pysznego ciasta? Składniki (na 2 małe foremki) 200 g mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 szklanka(...)dodaj olej i sok z cytryny. Przygotowaną masę (może mieć grudki, nic nie szkodzi ;)) przełóż do foremek i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez ok. 40 min. Przestudzone ciasto posyp wiórkami i żurawiną. Proste, prawda? A jakie dobre! Smacznego! Artykuł Ciasto z żurawiną i serkiem twarogowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Czekoladowo kokosowe ciasto "Styropian" 175

dobre, szybko się kończy.😒 Trochę dodatniej temperatury, deszcz i topnienie śniegu..znowu brudno😖 I w takie właśnie dni, nie ma się ochoty wychodzić i wtedy przychodzi ochota na zrobienie ciasta.🍰 Moja wersja tego ciasta jest oczywiście nieco odmieniona od wersji spotykanych na internecie i MOJA RADA, to zrobić je na wieczór i jeść dopiero na następny dzień. Wtedy wszystkie składniki(...)masy przejdą smakiem i ciasto będzie jeszcze lepsze.😎 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaja, jogurty i masło muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na dużą formę (37x26) ciasto: -5 żółtek -kostka masła extra (200g) -3 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki słodzika/cukru masa: -5 białek -2 jogurty naturalne po 400 g -1 budyń czekoladowy -pół szklanki słodzika

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto jogurtowe. Lekko razowe. Z posmakiem mango... 159

Ciasto jogurtowe : super-hiper proste do przygotowania i pasujace do każdej pory dnia (i nocy)... Pojawia się u nas regularnie już od lat i przechodzi niezliczone transformacje smakowe. I nie ma już chyba na rynku jogurtu, z którym byśmy go nie piekli: toffi, czekoladowym, latte, cytrynowym, truskawkowym, ananasowym, kokosowym, i co tam jeszcze. Równie uniwersalne sa dodatki, które można wmieszać(...)ciasta: wiórki kokosowe, groszki czekoladowe i owoce - szczególnie popularne wydaja się siekane brzoskwinie z puszki, oraz świeże gruszki. Ostatnio pojadane u nas entuzjastycznie pokrojone na plastry i polane sosem waniliowym  custard . Latem znajoma przechowywała mi dzieci przez dwie godzinki. Nie puszczę przecież towarzystwa z pustymi rękami, więc upiekłam ciasto jogurtowe i zrobiłam słoik  bananelli . Znajoma zaimprowizowała, kiedy okazało

Lejdi of the house
Babeczki karmelowe 148

Babeczki nadziane karmelem , przepyszne w smaku, słodkie,kruche,rozpływające się w ustach :) CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej oraz  1 puszka mleka gotowanego karmelowego WYKONANIE: Wszydtkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Foremki do babeczek(...)posmarować masłem i wylepić pierwszą częścią ciasta.  Nałożyć 1-2 łyżeczki mleka  i przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok 1/2 godziny w 195 st C. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i posypać cukrem pudrem smacznego

Z Marcepanem
Świąteczny przekładaniec z czekoladowym kremem 157

Dzisiejsze ciasto to lekki pierniczek przekładany czekoladowym kremem. A że święta coraz bliżej, więc czas odświeżyć stare przepisy  SKŁADNIKI: ciasto:  1 szklanka cukru 300 g mąki 1 szklanki mleka 150 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sodki 2 łyżeczki dowolnego dżemu 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżki kakao Podane składniki włożyć do miski, utrzeć mikserem na głdką masę(...)ubijać jeszcze kilka minut do czasu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne a masa będzie jasna i gładka. Masło utrzeć z kakao, dodawać stopniowo ubite jaja z cukrem.  Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć kremem,  posmarować wierzch . Widelcem zrobić rowki. Ozdobić świtecznie zielonymi i czerwonym żelkami

Z Marcepanem
Kruche babeczki z budyniem 276

przepis na klasyczne kruche babeczki nadziane budyniem waniliowym . Proste w wykonaniu i pyszne w smaku.  Przepis był już na blogu przy babeczkach karmelowych .Tutaj w wersji z budyniem CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej KREM: 1 szkl mleka 1 jajo(...)cukier waniliowy WYKONANIE: Krem: z podanych składników ugotować krem - wszystko razem wymieszać i zagotować, cały czas mieszając, gotować ok 5 min do zgęstnienia ( tak jak budyń). Odstawić do ostudzenia Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Foremki do babeczek posmarować masłem i wylepić pierwszą częścią ciasta.  Nałożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta

Z Marcepanem
Brownie orzechowe 235

orzechów laskowych, zamknięte pod postacią brownie? Brownie orzechowe to właśnie dwa powyższe elementy, wzbogacone o typowe składniki w tego rodzaju wypiekach (jajka, cukier, masło, itp.). Warto zauważyć, że ciasto z poniższego przepisu nie zawiera mąki , więc może przypaść do gustu osobom, które nie chcą lub nie mogą jej spożywać. Brownie orzechowe jest trochę jak nutella, z mocnym akcentem czekoladowym(...)którego wyłania się aromat i smak orzechów. Te ostatnie są też wyczuwalne w strukturze ciasta, gdyż nie są rozdrobnione na pył. Jeśli macie ochotę na czekoladowo-orzechową pychotkę, przygotujcie formę o wymiarach 20x30cm i do dzieła :) Brownie orzechowe Składniki: 200g gorzkiej czekolady 150g orzechów laskowych 140g cukru trzcinowego 100g masła 3 jajka 3 łyżki kakao 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Smakołyki Bereniki
Churros 215

hurros con chocolate to hiszpański klasyk. Ten tłuściutki wypiek przygotowywany z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju to prawdziwa rozpusta. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, stają się jeszcze lepsze po zanurzeniu ich w gorącej czekoladzie .  Najlepsze churros można znaleźć w słynnej madryckiej churrería (kawiarni sprzedającej churros) Chocolatería San Ginés , o której możecie przeczytać tutaj . Ale jeśli(...)pozwalając przejść obojętnie (do dzisiaj winię je za moje kilka kilo do przodu po powrocie z Hiszpanii). Istnieje również odmiana churros —  porras , które robi się z nieco rzadszego ciasta z dodatkiem sody i wyciska nieco grubiej. Jednak mi ta forma mniej odpowiada, ponieważ ciasto chłonie wtedy znacznie więcej tłuszczu. * SKŁADNIKI na kopiec churros (ok. 30 sztuk) 250 ml wody

Food Square