PIZZERINKI FRANCUSKIE PO WŁOSKU 205Proste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo(...)czasu na stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 18 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 18 pomidorków koktajlowych 18 listków bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Oliwki również odsączamy
Kuchnia MagdaLeny
KOSZYCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SAŁATKĄ Z RUKOLI 306Kolejny pomysł na ciekawe przekąski sylwestrowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera feta i wędzonego łososia. W sam raz na dwa kęsy! Przekąska banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjne i do tego świetnie się prezentuje. Robi furorę na każdych przyjęciach! Ta sama sałatka w salaterce(...)wzbudzi tyle zainteresowania, co podana w chrupiących koszyczkach 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego garść rukoli 50 g łososia wędzonego kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek czarnych 1/4 op. sera feta 1 jajko Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Połowę wyciętych kółek odkładamy, a w drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze koła
Kuchnia MagdaLeny
Bajaderki 181Już po Świętach, więc nadszedł czas na recykling ciast, które lekko przyschnięte pozostały po rodzinnym ucztowaniu. Jeśli macie takie bez kremu i owoców możecie im dać nowe życie robiąc z nich nieduże, pyszne kule idealne do kawy czyli bajaderki :) Składniki: ok. 500 g ciasta bez owoców i kremu (można dodać herbatniki oraz biszkopty) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki śmietanki(...)szklanki orzechów włoskich (lub innych ulubionych bakalii) ok. 200 g gęstego dżemu kilka kropel aromatu rumowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 2 łyżek kakao (o ile nie używamy ciasta z kakao) wiórki kokosowe do obtoczenia Ciasta i ciastka pokruszyć dłońmi bardzo drobno. W rondelku zagotować śmietankę z cukrem i margaryną (oraz kakao). Odstawić na chwilę, żeby przestygła, a następnie
Simply Food
ciasto balowe 213składniki na biszkopt: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 180 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak Jedzenia
Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim 160Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim To pyszne i proste danie, które przydaje się na wszelkie imprezy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą Tartę przygotowuje się bardzo szybko, trochę więcej czasu potrzebujemy na przygotowanie karmelizowanej cebuli. Karmelizowaną cebulę możemy wykorzystać również jako dodatek do wędlin, kanapek czy jako dodatek na ciepło do pieczonego mięsa. Przygotowuje się(...)szybko i prosto, to zaczynamy. Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą 1 ciasto francuskie 10 dkg fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy
Kuchnia na wzgórzu
Sernik z konfiturą wiśniową 188Sernik wykonany metodą tradycyjną w makutrze kręcony ręcznie długo i żmudnie. ciasto 2 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3/4 kostki margaryny palma lub 200 g masła 2 łyżki kakao szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka 0,5 szklanki cukru masa serowa 1 kg twarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier(...)wanilinowy cytrynowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki jak po przekręceniu przez maszynkę. W makutrze wałkiem ucieramy margarynę z cukrem i cukrem
Gotowanie jest łatwe
ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWO- ORZECHOWE 169Świąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI : 4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki 1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK GRYSIKOWY Z RODZYNKAMI 185białego wiejskiego zmielonego) 1 szkl. cukru 3-4 łyżki cukru waniliowego (w zależności jak słodki sernik lubicie) 1 szkl. Kaszy manny 250 g masła 8 jajek 2 garści rodzynek CIASTO KRUCHE 3 szklanki mąki pszennej (450g) 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 g margaryny (lub masła) 50 g smalcu(...)przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę do lodówki. SERNIK: Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie
Marcepanowa kuchnia
makowiec 239jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak zapewnia pomyślność(...)cały rok Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 20 dag mas ła 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 ut łuczonej laski wanilii szczypta soli Wykonanie M ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć
w mojej kuchni
Świąteczne pierniczki 194mąkę pszenną przesianą przez sitko, cukier puder, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika, następnie dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło, miód oraz jajka, całość mieszamy łyżką lub widelcem, po czym zagniatamy ciasto rękoma (ciasto możemy również zagnieść na stolnicy). Dobrze wyrobione ciasto powinno być lśniące i dosyć wilgotne, ciasto umieszczamy w foliowym woreczku i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy(...)temperatury 180 stopni. Połowę schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, tylko lekko oprószonej mąką, na placek o grubości około 4-5 mm. Następnie dowolnymi foremkami wycinamy pierniczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka przez około 12 minut (jeśli zrobimy cieńsze pierniczki skróćmy czas pieczenia do 10 minut). Jeśli preferujemy słodsze ciastka
KulinarneImpresje.pl
Strucla z orzechami włoskimi i rumem 158bożonarodzeniowy stół, ale na każdy zimowy weekend. Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia! Strucla z orzechami i rumem Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki mleka 90 g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli 1 jajko(...)roztrzepane nadzienie 300 g orzechów włoskich 150 g brązowego cukru 120 g śmietanki kremówki 4 łyżki rumu 1 łyżeczka cynamonu 1 białko Wykonanie: Ciasto : w wysokim naczyniu mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól, mleko i resztę składników. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. W razie gdyby było rzadkie, podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie
Raj dla Podniebienia
miękkie pierniczki z mąką pełnoziarnistą 173pełnoziarnistej 65 g cukru pudru 50 g miodu 50 g masła 1 jajko 1/2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy do miski i schładzamy przez ok. 30 min. Następnie wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzenia
piernik krakowski „last minute” 173oraz kakao. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy powidło i miksujemy. Następnie dodajemy masło i miksujemy do połączenia. Dodajemy bakalie oprószone mąką i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki/ keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w ok. 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce. Piernik możemy przełożyć powidłem śliwkowym i polać polewa
Domowy Smak Jedzenia
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 151przyznać, że pierwszy raz jadłem Quiche. Nie miałem okazji wcześniej spróbować tego typu dania, jednak na pewno nie jest to mój ostatni raz. Dzięki temu, że możemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można kupić praktycznie w każdym sklepie, Quiche robi się bardzo szybko i prosto. Tym razem w farszu znalazły się ziemniaki ugotowane w łupinkach, biała fasola, groszek oraz pomidory(...)Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól
Programista w kuchni