Dziś kolejny wielkanocny przepis. Babka nadziewana masą krówkową ma tak uniwersalne ciasto, że możecie do niej „wrzucić” wszystko co chcecie. Począwszy od bakalii, po przez kajmak, masy krówkowe, czy po prostu kakao. W każdej postaci smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta do przygotowania Z tej porcji wyszła mi jedna średnia babka i jedna mała. Babka nadziewana masą krówkową Składniki(...)Cały czas ucierając przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu). Gotową pozostawiamy
PatiGotujebłyskawicznie można przygotować. Smakują wyśmienicie i pięknie się prezentują wśród innych, świątecznych wypieków. Każdy je lubi, każdy ma na nie ochotę. A Wy? Przekonajcie się. Składniki: • 1 duży płat ciasta francuskiego • powidła śliwkowe • 150 g orzechów włoskich • 50 g chałwy waniliowej • cukier puder do posypania • 1 jajko • 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwinąć i poczekać(...)nieco się ogrzeje. 2. Płat ciasta francuskiego posmarować równą warstwą powideł śliwkowych. 3. Ciasto posypać posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszoną chałwą. 4. Płat ciasta zwinąć w rulon, aby powstała rolada. 5. Roladę pokroić na plastry o wysokości 4 cm. 6. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Posmarować każde ciastko jajkiem rozkłóconym z mlekiem. 8. Piec około
W mojej kuchniinnych Walentynki to po prostu dzień świetnej zabawy w gronie przyjaciół i rodziny. Takie małe święto, w środku mroźnej zimy. A świętowanie to przecież pyszne jedzenie, na przykład czekolada. Ciasto czekoladowe z bakaliami Składniki: 1,5 kostki masła 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 szklanki mąki ¾ szklanki orzechów włoskich(...)połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Dobrze wymieszać. Następnie dodać pianę ubitą z białek, a na końcu posiekane grubo orzechy. Blaszkę o standardowych wymiarach (jeśli chcemy żeby ciasto było wyższe, pieczemy w mniejszej formie) wyłożyć papierem do pieczenia. Natychmiast po upieczeniu ciasto polać pozostałą polewą (można ją lekko podgrzać, gdyby za bardzo zastygła). Kiedy smaki dopełniają słowa
KulinarneImpresje.plRewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień, na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne(...)masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy
Wanilia i Kardamonczekoladowy z ciastkiem. Rewelacyjny czekoladowy deser, który z pewnością Wam zasmakuje. Wbrew pozorom ten mus czekoladowy jest bardzo syty. Mus czekoladowy z ciastkiem Drukuj Składniki Ciasto czekoladowe: • 160 g mąki pszennej • 35 g kakao • 115 g cukru • ½ łyżeczki soli • ¾ łyżeczki sody • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia • 1 jajko • 120 g jogurtu • ¼ szklanki oleju Mus czekoladowy(...)gorzkiej czekolady • 100 g białej czekolady • 55 g masła • 4 łyżki wody • 500 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 4 żółtka Sposób przygotowania: Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”. Do rondla
Rusty Forkspokojnie zebrać myśli. No do szczęścia brakuje mi tylko gorącej kawy. W tym roku pojawiło się mało słodkości na blogu. Bo w sumie nawet jak upiekę taką małą blaszkę ciasta - kto to później zje? (o ile nie wyczekujemy gości). Dlatego coraz rzadziej zdarza mi się piec ciasta warstwowe. Zresztą M i tak woli zwykłą babkę :P To ciasto nie jest(...)mieszać, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru się rozpuszczą. Wówczas dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły zdjąć z niego papier
My simple kitchenKokosek to taka moja wariacja znanego ciasta raffaello. Ciasto to robiłam na krakersach i na biszkopcie . Tym razem zrobiłam wersję na ciemnych herbatnikach, które ładnie komponują się z jasnym kremem. Dla przełamania słodkiego smaku dodałam konfiturę z czarnej porzeczki. składniki: 3 duże opakowania herbatników kakaowych (po 250 h) 8 łyżek konfitury porzeczkowej krem kokosowy 2,5 szklanki mleka, u mnie(...)mase śmietanową Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie ciasta: herbatniki, krem koksowy, herbatniki, konfitura porzeczkowa, herbatniki, krem kokosowy, herbatniki, masa śmietanowa, prażone wiórki kokosowe Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę
Monia miesza i gotujeuzetki chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To dekadenckie czekoladowe ciasto przełożone warstwą bitej śmietany i polane polewą czekoladową to klasyka! Pamiętam jak dziś, gdy wybierając się z rodzicami do cukierni, stawałem pod ladą z tym trudnym wyborem: wuzetka, często pojawiająca się pod inicjałami W-Z, czy sernik agarowy (o właśnie! ten serniczek też trzeba będzie upiec). Postanowiłem przypomnieć sobie(...)piany z białek zacznij powoli wsypywać mąkę i wlewać masło, mieszając masę delikatnie za pomocą łyżki, aż do połączenia się składników. Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto podziel na 2 równe blaty. (Możesz
Food SquareWitajcie :) Święta zapasem, większość z Was ma swoje sprawdzone przepisy z tradycją. Mam dzisiaj dla Was propozycję keksa takiego mojego z mnóstwem bakalii. Ciasto jest pyszne i delikatne na maśle i śmietanie, wprost rozpływa się w ustach. Może ten przepis przypadnie komuś do gustu, polecam spróbować. Zapraszam :) Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka kwaśnej śmietany(...)następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym jajku i śmietanę.Gdy składniki dobrze się połączą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.Na końcu dodajemy 200 g bakali do ciasta i jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka moje ciasto piekło się
Sama słodycz i szczypta chiliKakaowe ciasto z brzoskwiniami, bardzo łatwe i szybkie do wykonania, wystarczy zmiksować kilka składników, na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń i siup do piekarnika! No tu już musi ono posiedzieć trochę dłużej niż zajmuje jego wykonanie, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo po upieczeniu można się cieszyć pysznym, wilgotnym, a zarazem puszystym ciachem ze słodkimi owocami, mniam :) Składniki na tortownicę(...)mąkę oraz cukier, dodać mleko, olej, jajko, dżem, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko razem dokładnie zmiksować. Blaszkę natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać do niego ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w średniej grubości plastry i poukładać na cieście. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez
Simply FoodNajlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Jest bardzo wilgotne. Kompozycja orzechów i kremu śmietankowego tworzy idealne połączenie. Robie przy każdej okazji, bez okazji również ;) Składniki na ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 1/3 szklanki oleju(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na gładką masę. Następnie dodać serek śmietankowy, cały czas ucierając, do momentu dokładnego połączenia składników. Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Przełożyć połową masy. Drugą połowę należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać cynamonem ( można też użyć kakao) i poukładać orzechy włoskie. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone
The Sweet DamselAnanasowiec to jedno z tych ciast, które z powodzeniem sprawdzi się zarówno na większych imprezach, jak i na popołudniowych podwieczorkach w gronie najbliższych. Puszysty, kakaowy biszkopt, aksamitny krem, orzeźwiające ananasy oraz chrupiąca, kokosowa, słodka beza to połączenie idealne. Bardzo polecam! Składniki: na formę 24x40 cm BISZKOPT: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 3/4 szklanki mąki tortowej(...)proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto studzimy w formie. KREM: 2 puszki ananasów w plastrach 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 4 żółtka
Rozpustne gotowanieMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie
Szalona Kuchnia EwelinyDość często spotykam się z jednym przepisem na chlebki pita i naan . Z tego co jest mi wiadomo, to te dwa pieczywa wypieka się z zupełnie innych ciast. Jedno opiera się na wodzie, a drugie na jogurcie. Nie podlega jednak dyskusji fakt, że zarówno jedne, jak i drugie są pyszne i proste w przygotowaniu. Na chlebki naan przepis znajdziecie już(...)Dodajemy do nich około 100 ml ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i podrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę. Wyrabiamy około 6-8 minut do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta (ja użyłam do tego robota z hakiem). Ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski, posypujemy odrobiną mąki
PatiGotujeMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie
Szalona Kuchnia Eweliny