bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2840/3453)

Owsiano-jaglane ptysie z kaszką Chufli Chia, kremem i owocami (bez glutenu, cukru, laktozy) 175

Od dawna marzyły nam się ptysie ale bezglutenowe, dlatego gdy taki przepis pojawił się na jednym z naszych ulubionych blogów " Lisia kawiarenka " wiedziałyśmy, że musimy go

Candy Pandas
Wiosenne tartaletki z cytrynowym kremem jogurtowym i truskawkami 209

Tartaletki w pięknym zielonym kolorze, ale to nie dzięki dodatkowi szpinaku, to dodatek  mąki dyniowej zabarwił na wiosenny kolor dzisiejsze ciacho. Jak tylko wypatrzyłam mąkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowa pizza Caprese 144

Klasyczna włoska pizza w zdrowszej wersji. Dodatek mąki razowej nadaje jej ciekawego smaku i sprawia, że jest bardziej sycąca niż zwykła pizza. Składniki na 2 średnie

wyzwania kuchenne
Szarlotka 130

Szarlotka jest bardzo, bardzo smaczna, a najlepiej smakuje jeszcze ciepła z bitą śmietaną lub gałką lodów. W składnikach na ciasto nie ma jajka i to nie jest pomyłka, ciasto bez jajek jest bardzo kruche i delikatne. W przepisie jest masło i margaryna, a osoby które jedzą produkty zwierzęce, smalec taka mieszanka ma również wpływ na kruchość i delikatność ciasta(...)okrągłe formy o średnicy 18 cm lub jedna dużą powyżej 24 cm, można też użyć dużej formy prostokątnej, formy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód szarlotki rozwałkować około 70% ciasta, powinno być cienkie około 4 mm! Wyłożyć nim spód i boki formy, nadmiar odciąć nożem. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 219

poza tym lepiej się komponuje z kapustą. Kostki rosołowe najlepiej zastąpić bulionem drobiowo - wołowym (wtedy nie dolewamy wody), jednak gotowe kostki również się sprawdzą. Pamiętajmy, że najlepiej wybierać te bez konserwantów. Można je znaleźć w każdym większym supermarkecie, a cena jest bardzo podobna, jak w przypadku normalnych kostek znanych marek. Podobnie jest w przypadku vegety - również można kupić(...)można dodać 1/2 masło, ale nie jest to konieczne, a także 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Bigos pieczemy min. 1h w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem lub 1,5 h w 190 stopniach - funkcja góra / dół. Co ok. 20 min dobrze jest go wymieszać, aby równomiernie się piekł

Kuchnia od dwojga
Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką 192

  Napatrzyłam się na instagramie na zdjęcia rumianych drożdżówek i nawet panujący w minionym tygodniu upał nie był w stanie odwieść mnie od przygotowania mojej - zdrowszej

Cynamonowe szczęście
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 289

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście 241

cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze. Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie idealne do nadziewania, przekładania(...)u0119 ciasta wa\u0142kujemy, nak\u0142uwamy i podpiekamy ok 10-15 min w 180 stopniach.\r","Wyk\u0142adamy na ciasto nadzienie, przykrywamy drugim p\u0142atem rozwa\u0142kowanego ciasta.\r","Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.\r","\r","Podajemy posypane cukrem pudrem."]} Drukuj Pyszna szarlotka, jabłecznik na kruchym cieście Składniki Ciasto Z tego przepisu Nadzienie 2 kg twardych jabłek 1 galaretka

Mieszam w Garnku
Odkrywamy sekrety dyni 204

dyni jest naprawdę sporo. Postanowiłam zgromadzić tu niektóre z nich  i opisać pokrótce, żeby przybliżyć wam tajemnice dyni. :)   Hokkaido Hokkaido to najpopularniejsza odmiana dyni na naszym rynku, bez problemu znajdziecie ją w każdym warzywniaku. Posiada ona charakterystyczny kształt i ciemnopomarańczową skórkę, którą można jeść.  Dynia ta zawiera sporo pestek, jednak jej miąższ jest zwarty, przez(...)zarówno i miąższ. Ma lekko podłużny kształt i skórkę w kolorze żółtym lub żółto-zielonym. Po przekrojeniu ukazuje się nam żółty miąższ, który pod wpływem obróbki termicznej (gotowaniu lub pieczeniu) rozdziela się na nitki. Jest prosta do przygotowania i delikatna w smaku. Dzięki jej strukturze, dynia nadaje się nie tylko jako danie główne – dyniowe nitki można potraktować jak makaron

Smiling Shrimp
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 217

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne

Moja Delicja
Jak zrobić cappuccino? 124

Delikatny smak, urzekająca pianka, to cechy cudownego cappuccino. W tej właśnie kawie zakochałam się kilka lat temu. Tę kawę najczęściej piłam z moją przyjaciółką. Ta wersja

Słodkie okruszki
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 111

przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich w alpejskich schroniskach. Tam jednak szpecle przygotowuje się bez purée dyniowego i podaje się je często na małej patelni zapieczone z żółtym serem, tzw. serowe szpecle czyli ” käse spätzle”. Do przygotowania spetzli służy specjalne urządzenie. Jest(...)pieprz i pestki dyni. Smacznego! * Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée

Tajemnice Smaku
Słodko - makowo i bakaliowo :) 225

najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem(...)dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny.   Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z makiem, najlepiej drewnianą łyżką, żeby masa nie opadała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C.  Dekorujemy dowolnie. Smacznego

Sajkofanka smaku
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 187

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to moja wersja chocolate chip cookies. Już co prawda wiele lat temu byłem w USA i tam

kuron.com.pl