dzisiaj jest pysznie! Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez nas minimum(...)Wielkopolski! SKŁADNIKI dla 4 osób: - płat jesiotra dostępny w sklepach LIDL - 4 małe cukinie - 1 ząbek czosnku - 1/2 kostki masła - oliwa z oliwek (około 1/3 szklanki) - garść migdałów bez skórki - 1/2 pęczka bazylii świeżej - przyprawy: sól, pieprz - 2-4 łyżki mąki pszennej typ 480 Cukinię i rybę przygotowujemy w tym samym czasie na dwóch różnych patelniach. Rybę oczyszczamy
SMYKWKUCHNIzalegał mi brokuł a i filet z indyka krzyczał, że najwyższy czas coś z nim zrobić, danie powstało samo Smaczne, ale wyraziste. Możemy zrobić je w wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego(...)farsz i zwijamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Kładziemy do żaroodpornego naczynia i na wierzch kładziemy małe kawałki masła. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet
Mieszam w GarnkuUwielbiam sernik. Jestem jego fanatycznym miłośnikiem. Mógłbym go jeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już(...)cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy masę serową. Na wierzchu rozprowadzamy pianę z białek pozostawionych od ciasta kruchego. Na pianę ścieramy schłodzoną resztę ciasta kruchego. Całość pieczemy około 55-65 minut w 175 stopniach. Upieczone i ostudzone ciasto najlepiej przez noc schłodzić w lodówce
Jacob TastesCiasto migdałowe z kremem z pistacji , limonkowym i prażynką sezamową (chrupką) powstało bardzo spontanicznie . To zbiór przepisów które już od dawna chciałam wypróbować w tej roli. Ciasto to piekłam dla miłośniczki orzechów, więc taka kompozycja wpisała się idealnie. Co wyróżnia ciasto migdałowe z pośród innych ciast? O biszkopcie migdałowym już się rozpisywałam. Jest pyszny, wilgotny, idealny do przekładania warstw. Swoje(...)Polewa z białej czekolady 100 g białej czekolady 30 g śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu (30g=ok. 5-6 łyżek stołowych) migdały w płatkach, pistacje, pokruszone bezy do dekoracji Instructions Biszkopt migdałowy Nagrzej piekarnik do 230*C. Zgromadź składniki. Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. (Pamiętaj, ogrzewaj masło tylko chwilę, masło nie może się sklarować). Dokładnie wymieszaj mąkę migdałową
SmartBake.plSernik zebra to delikatne ciasto o wyraźnym smaku kakao i wanilii. Proste wykonanie i apetyczny wygląd na pewno zachęcają do wykonania. Jestem pewna, że sernik zebra
Kuchcik gotujeMagiczny chleb z kaszy jaglanej i gryczanej Przepis na chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany (kliknij po przepis) . Skoro
Book of spellsNasz cykl sałatkowy trwa dalej, po sałatce z brokułem i fetą , sałatce z pieczoną dynią i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzecham i nadszedł czas na tropikalne smaki. Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej . Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść(...)pozostałe składniki, mocno skrop dressingiem. Sałatkę podajemy np. z porwaną na mniejsze porcje tortilla bądź np. makaronem ryżowym- jeśli miała by być podana jako obiad. Można też skonsumować ją bez pieczywa czy innych dodatków. Mam nadzieję, że ta propozycja bardzo się Wam spodoba i będziecie często po nią sięgać. Dajcie znać w komentarzach czy przepis przypadł Wam do gustu
SMYKWKUCHNINormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Quinoa Raz!Niektórzy po dziś dzień uważają, że orzechy powinno się wykluczyć z diety. Czy jest to prawda? Zdecydowanie nie. Orzechy, choć kaloryczne, są bardzo zdrowe. To nie
Słodkie okruszkiwgłębieniem pośrodku, w którym umieścić nadzienie. Ale mnie bardzo spodobały się właśnie tak uformowane :). Takie drożdżówki, to fantastyczna przekąska na wszelkie wypady w plener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Idealne ciasta . Składniki na około 16 drożdżówek: 490 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży(...)prawie do połowy. Na nienaciętą część kłaść nadzienie serowe ( około 1 łyżki ) i zwijać bułeczki, starając się jednocześnie dociskać boki. Zwinięte bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C przez
Opowieści z piekarnikapołowę ze słodką śmietanką, a połowę bez. Obie wersje są naprawdę smaczne. Przepis na schab duszony w sosie cebulowo-maślanym Składniki na 4-5 porcji: 750 g schabu bez kości 2 większe cebule (ok. 200 g) 3-4 łyżki oleju 50 g masła sól i świeżo mielony pieprz do smaku mąką do oprószenia mięsa 250-300 ml wody(...)łatwe Dania mięsne na obiad? Spróbuj także innych przepisów z bloga. [Kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis] Jaskółcze gniazda, czyli jaja po szkocku Pikantna pieczona kaczka z pomarańczami Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów Kurczak w sosie orzechowym
Codzienna kuchnia niecodziennazaoszczędzić dużo czasu. Zrobienie domowego ciasta francuskiego jest bardzo pracochłonne. Pomiędzy poszczególnymi turami wałkowania należy zachować odpowiednie odstępy i chłodzić ciasto. Po drugie: precyzja wykonania. Robiąc ciasto w domu bez specjalnych maszyn do wałkowania uzyskanie idealnie równych warstw jest trudne. Im równiejsze warstwy, tym bardziej regularnie rosną wypieki. I po trzecie – składniki. Do przygotowania ciasta francuskiego używa się(...)koło siebie tworząc coś w rodzaju płatu i ponownie rozwałkować. Nie należy zwijać ich w kulkę. Ciasto francuskie ma warstwy, jeśli zachowamy ich ułożenie, będzie bardziej regularnie rosło podczas pieczenia. Ze ścinków ciasta można wykroić jeszcze jedno ciasto z jabłkami lub wykorzystać je robiąc paluchy z cukrem. Ciasto należy wtedy rozwałkować, pokroić na paski, posmarować roztrzepanym jajkiem i dosyć
Ciastkozercyowocu mnicha lub buddy. Jest to owoc pochodzący z Chin, który jest bardzo słodki w smaku. Słodszy od cukru nawet 150- 200 razy. Taj jak w przypadku stewii, tylko bez gorzkiego posmaku. Jest więc stosowany do produkcji słodzików. Czysty słodzik z tego owocu jest najlepszy, choć dość drogi, więc ja zdecydowałam się na zakup słodzika na bazie erytrytolu(...)Składniki 2 jajka 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 1/4 szklanki słodzika z erytrytolu i monk fruit lub samego erytrytolu/ ksylitolu + 4 łyżeczki do posypania 3/4 szklanki puree z dyni pieczonej 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawę do dyni 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej Sposób przygotowania Mleko kokosowe podgrzać prawie do wrzenia. Jajka ubić na puszystą masę ze szczyptą soli
Modern Cave Girlstosuje się od 1 do 3% względem masy mąki) nadaje wypieczonemu chlebowi, a konkretnie jego skórce, ładny brązowy kolor. Skórka jest bardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż w chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu(...)podziel na 12 równych części (po około 70 g). Przykryj folią i daj ciastu odpocząć 10 minut. Uformuj z ciasta okrągłe bułki, które umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw po przykryciem do drugiej fermentacji, trwającej 40 minut. W dolnej części piekarnika umieść żaroodporny pojemnik z wodą, następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 ºC. Wstaw blachę z bułkami
Grahamka, weka i kajzerkasię na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu mojewypieki.com . Od razu czułam, że muszę je zrobić. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała. Ciasto oczywiście pozostało bez zmian, lecz farsz trochę urozmaiciłam. Zresztą tak jak Pani Dorota napisała, do farszu dodać można różne składniki. Także dodajemy, to co lubimy najbardziej. Ja się tak rozpędziłam, że później(...)posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga. Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować je roztrzepanym jajkiem. Można posypać majerankiem lub kminkiem. Nie trzeba pozostawić do drugiego wyrośnięcia, można od razu piec. Włożyć
W kuchni u Moniki