bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2852/3453)

Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) 150

uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec daj sodę oczyszczoną i ziarna kakaowca, wymieszaj dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w  180° przez około 45 minut , aż do suchego patyczka. To wszystko! Chleb pięknie pachnie i smakuje fantastycznie , choć niektórym bardziej będzie przypominać ciasto niż chleb – niemniej jednak można(...)migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Chleb bananowo-fasolowy Chleb z masła orzechowego (bez mąki) Chleb paleo z batatów Chleb bananowo

PaleoSMAK
Kurczak miodowo-sojowy / Honey Soy Chicken 132

składniki błyskawicznie smaży się na dość dużym ogniu, a następnie zalewa pysznym, lepkim sosem z miodem, sosem sojowym i imbirem. Do potrawy możecie użyć piersi z kurczaka albo udek bez skóry i kości. Do kurczaka w sosie miodowym możecie też dodać Wasze ulubione warzywa - w daniach typu stir fry dobrze sprawdza się na przykład papryka. Słodko-kwaśny sos sojowo(...)potato starch (or corn starch), levelled, chopped parsley, cilatro or spring onion, salt and pepper, to taste, some sesame seeds, optional Cut the chicken into bite size piece, sprinkle with salt and pepper (be careful with the salt, soy sauce is very salty). Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, stirring, until golden

Lekcje w kuchni
Szarlotka z budyniem i pianką 164

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta

moj przepis na
Dorsz w sosie pomidorowym 130

W naszej diecie nie powinniśmy zapominać o rybach. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla naszego układu nerwowego

Z notatnika dietetyka
Keto pecan pie (Paleo, LowCarb) 133

jest syrop klonowy … I tutaj pojawiają się schody, gdyż jest on absolutnie zakazany na diecie ketogenicznej ze względu na bardzo wysoką koncentrację cukru… Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia. Można się bowiem zaopatrzyć w bezcukrowy syrop klonowy na bazie erytrytolu . Z naturalnym syropem klonowym nie ma on zbyt wiele wspólnego, ale smakowo jest podobny. Alternatywą jest aromat(...)olejem kokosowym (lub masłem) i bezcukrowym syropem klonowym, a jeśli go nie używasz, z erytrytolem i aromatem klonowym. Na podpieczony spód wyłóż orzechy i zalej je masą jajeczno - klonową. Piecz przez kolejne 30 minut (aż masa się zetnie). Wyjmij z piekarnika i ostudź. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 118 kcal Tłuszcz: 23,1 g Węglowodany

Modern Cave Girl
Piątek: Strgonoff z boczniaków z makaronem żytnim 164

Błyskawiczny strognoff z boczniaków z suszonymi pomidorkami domowego wyrobu i ciemnym, żytnim makaronem. Proste i pyszne danie. Czas: 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji

Niedzielny kucharz
Orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem 150

Nowy tydzień zaczynamy od dawki zdrowych słodkości – zapraszam na orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem. To moja propozycja na umilenie tego mroźnego poniedziałku. Ciasteczka to

365 dni dookoła kuchni
Orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem 149

Nowy tydzień zaczynamy od dawki zdrowych słodkości – zapraszam na orkiszowe ciasteczka z jabłkiem i kokosem. To moja propozycja na umilenie tego mroźnego poniedziałku. Ciasteczka to

365 dni dookoła kuchni
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 237

Wegetariańska zapiekanka pasterska smakuje naprawdę pysznie! Zamiast mięsa znajdziecie w niej cieciorkę i boczniaki. A na wierzchu delikatne jak chmurka pure z kalafiora. Wegetariańska zapiekanka pasterska

Niedzielny kucharz
Najwyższa pora napić się kawy! 143

wszystkich wspaniałych rytuałów, które wokół niej powstają. Picie kawy ma znaczenie kulturowe. To kontynuacja bogatej tradycji, która we współczesności ma kolejną odsłonę. Czasami wydaje się, że dzisiejszy świat przepadłby bez filiżanki mocnej espresso, która trzyma nas przy życiu, kiedy gonią terminy, a kalendarz syczy z nerwów od spraw do załatwienia. Tempo życia człowieka współczesnego wymaga porządnej kawy o poranku(...)ubijając. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Masa serowa Ser zemleć. Miękkie

KulinarneImpresje.pl
PROJEKT ŚNIADANIE: Chlebki chmurki 206

Zdarzają się czasami takie momenty w kuchennym życiu, że sięgając o poranku do chlebaka z myślą o kromce pysznego pieczywa, czy krągłej bułeczce...trafiamy ręką w

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasztet z cukinii dla alergika 183

Pyyyszny pasztet z cukinii, który przygotowałam w ramach akcji z innymi blogerkami kulinarnymi. Akcja polega na tym, że we wrześniu przynajmniej raz w tygodniu będzie pojawiał

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szarlotka z budyniem i pianką 228

mojprzepisna.pl | Szarlotka z budyniem i pianką Dość nietypowa szarlotka, podstawa to ciasto kruche, następnie kwaśne jabłka, zapieczone w budyniu, a na to pianka bezowa. Szarlotka ta

moj przepis na
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 215

Ten pasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów

UgotujmyTo.pl
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 278

    Kolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do bułek jajka

Smaczne Zdrowe
10 książek pod choinkę II 129

książek kucharskich pod choinkę. Kolejność przypadkowa, to nie ranking 1 i 2. Nigel Slater „Zielona uczta” (Greenfeast) wiosna/lato i jesień/zima Mam wersję angielską, ale po polsku kupicie bez problemu, wydało Wydawnictwo Filo. Nigel jest kopalnią przepisów sezonowych. Znajdziecie tu produkty sezonowe połączone w sposób niebanalny i pyszny. To, co dla mnie ważne to fakt, że Nigel konstruuje(...)jeśli macie konto na Amazon.uk, to tam można trafić dużo taniej. 8. Zuzia Nowakowska-Sikora „Instrukcja obsługi tortu” (e-book) Ja, matoł cukierniczy, oświadczam wam, że jak Zuzia tłumaczy pieczenie, to wychodzi nawet najbardziej skomplikowany tort. W e-booku znajdziecie tort rozłożony na czynniki pierwsze. Od potrzebnego sprzętu, przez nadzienia, masy, żelki, chrupki, tynkowanie i ozdabianie, po mnóstwo trików

ladykitchen
Pasztet z fasoli i pietruszki oraz "Nie opuszczaj mnie" 238

Wymieszać. Doprawić cząbrem, solą i pieprzem do smaku. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i piec pasztet ok. 10 minut w 210 stopniach C., a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 30-35 minut. Po upieczeniu wyjąć pasztet z formy na blat i zostawić do całkowitego wystudzenia(...)wychowanków (skrzętnie ukrywany niemal do końca, choć co jakiś czas powolnie odkrywany) fabuła wydała mi się tak odległa od rzeczywistości, że książkę niemal od razu zaklasyfikowałam do powieści fiction (bez science). Szkolne obyczaje i relacje między wychowankami przedstawione są sztucznie, brakuje w nich prawdziwego szkolnego życia. Konflikty między dziećmi są malutkimi problemikami w porównaniu z tym, co dzieje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 176

czarnego bzu , z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu. Składniki: 1 kg grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki,  1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego), 1 łyżka(...)uprażyć na patelni, wystudzić, zmielić na kaszkę. Foremki posmarować oliwą (ja użyłam trzech silikonowych o wymiarach 20x11cm), wysypać zmielonym słonecznikiem, napełnić farszem. Foremki wstawić do większej formy napełnionej wodą. Piec 60 minut. Jeśli góra pasztetów zacznie się przypalać można je nakryć folią aluminiową. Po upieczeniu foremki z pasztetem wyjąć z wody, wystudzić, zimne wstawić do lodówki najlepiej na całą

SzczyptaSmaQ
Ramen. Zupa szczęścia i miłości – Tove Nilsson 119

Na jesienne i zimowe wieczory polecam lekturę “Ramen. Zupa szczęścia i miłości”, koniecznie przy kubku zielonej herbaty. Co to jest ramen? Ramen to japońska

Tajemnice Smaku
Egg Cake czy kruche kakaowe ciasto z kokosowym kremem (bez glutenu, cukru białego) 173

Ostatnio  bardzo często widujemy na blogach ciasta "number cake". Bardzo nam się one podobają i zapragnęłyśmy taki zrobić. Urodziny żadne nam się nie zbliżają więc

Candy Pandas
Tosty z burakiem i kawiorem 171

                           

Kuchnia Prezydentowej
Mince pies 113

Ciasteczka mince pies upiekliśmy po moim powrocie ze Świąt Bożego Narodzenia, które w zeszłym roku spędziłam w Anglii. Te małe słodkie ciasteczka, bez których Anglicy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu, wypełnione są mieszanką orzechów, suszonych owoców i aromatycznych przypraw, co sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Nasze mince pies to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdyż do ich nadzienia(...)nich gwiazdki. Wierzch posmarować jajkiem, posypać cukrem. Ciasteczka mince pies wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C ( z termoobiegiem ), piec 15-20 minut , do zezłocenia się gwiazdek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do pieczenia, aby ciasteczka wystygły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mince pies pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Krakersy z czosnkiem i szczypiorkiem (Cracker all'aglio e erba cipollina) 164

powiecie na domową wersją krakersów z czosnkiem i szczypiorkiem? Proste i szybkie w przygotowaniu bez zbędnych dodatków, jakie możemy znaleźć w gotowych krakersach dostępnych w sklepach. Krakersy najlepiej smakują w towarzystwie wszelkiego rodzaju past, dipów i sosów. Polecam Wam również wcześniejsze przepisy na  bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami  oraz  razowe krakersy z płatkami owsianymi i sezamem(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy dowolne kształty krakersów. Moje prostokąty mia ł y wymiary 5 x 7 cm. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. **** Riscaldate il forno a 200 gradi. Stendete l'impasto in una sfoglia dello spessore di circa 2-3 mm .  R icavatene quindi dei rettangoli

La grande e la piccola cuoca
Muffinkowe powroty 213

brzegi wypełnione miłością. Ale też zrewolucjonizowało naszą kuchnię. Nagle zaczęłam się zastanawiać czy to, co jemy nadaje się dla niej? Czy to, co mam na talerzu bez wahania pozwoliłabym jej zjeść? Z jednej strony wszyscy naokoło mówią, że niemowlęta mają inne potrzeby i dla nich potrawy muszą być nadzwyczajne, inne i niestandardowe. I teraz pytam się, dlaczego(...)muffiny, na które przepis opracowałam sama. Muffiny jabłkowo-bananowe Składniki suche: ¾ szklanki mąki orkiszowej + 1/3 szklanki mąki pszennej bądź amarantusowej (może być też tylko pszenna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu odrobina soli Składniki mokre: 3/4 szklanki mleka/jogurtu naturalnego 1 jajko 5 łyżek roztopionego masła Dodatkowo: średnie jabłko banan 5 daktyli Składniki

Przepysznik - BLW i nie tylko