Czy wiedzieliście, że przeciętna rodzina wydaje aż jedną piątą swojego domowego budżetu na zakupy spożywcze? Jeśli to dobrze policzycie, to wyjdzie Wam naprawdę spora suma pieniędzy
Słodkie okruszkidzieciak zawsze chciałem mieć chatkę z piernika, ale taką naturalnych rozmiarów (jak w baśni o Baba Jadze), a nie jakieś mizerne mikro-wydanie, które zwykle piecze się na Święta. Mieszkałbym w niej sobie, narkotyzując się obezwładniającym zapachem przypraw korzennych i odrywałbym kawałek po kawałku lukrowane elementy wystroju. Haha, no to pojechałem! Ale kto z nas jako dziecko nie marzył(...)gluten i o zgrozo! — cukier. Wmawiając sobie, że taki cheat-meal spowoduje, że z większą przyjemnością będę wytapiał ze swego ciała odłożony podczas konsumpcji tłuszcz, spałaszowałem gofrożka bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Jak coś to cukrowy haj zawładnął moim rozumowaniem i wtenczas napisałem tę przesłodzoną recenzję. Lecz co by nie powiedzieć — gofrożki są w pytę. Balduno
Food SquareTym razem padło na ciasto wegańskie... a dokładnie wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Nigdy wcześniej nie używałam tofu w kuchni
Kuchnia MagdaLenyOto najobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOwoce zapiekane pod koglem moglem Wiem, wiem w tytule jak byk jest napisane „ciasto na niedzielę”, a ja wam tu serwuje deser Całkowicie zdaję
Relaxtimepozbawiona jest surowców GMO, a sam chów odbywa się bez udziału antybiotyków. Zwierzęta żyją z dala od wielkich aglomeracji miejskich, tłoku i pośpiechu. Mają najlepsze warunku by rosnąć wolniej, nawet o 30% niż standardowe kurczaki. "Miękkie, soczyste, aromatyczne. Takie jest właśnie nasze świeżo mięso. Proste zasady, chów bez antybiotyków, pośpiechu, pod czujnym okiem hodowców z polskich gospodarstw(...)Kurczak pieczony w całości z warzywami Składniki: 1 kurczak, mój miał 1,8 kg (Kurczak Sielski) Marynata: sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego Warzywa (dowolna ilość
Zdrowie na języku :Pbiałą kiełbasę owiniętą boczkiem. Końcówki boczku powinny znaleźć się pod spodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać do odpowiedniego (według siebie) zrumienienia się boczku. W połowie pieczenia (mniej więcej wtedy, kiedy cebula będzie już zeszklona i zacznie się rumienić) opcjonalnie wlać białe wino lub piwo. Kiełbasę podawać z pieczywem lub sałatkami. Jest pyszna także na zimno(...)przedświąteczne promocje, bo to jest czas, kiedy handlowcy chcą zarobić, a nie robić nam prezenty. Najprościej jest czytać składy na opakowaniu. Ja nie wyobrażam sobie, abym coś kupiła bez przeczytania etykiety. To samo polecam
Codzienna kuchnia niecodziennatutaj wielbiciele gołąbków? 😀 Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na oszukane gołąbki bez zawijania (przepis TUTAJ ), czyli smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania nieco bardziej tradycyjnej wersji gołąbków, nadzianych mielonym mięsem i kaszą gryczaną. Gołąbki z takim dodatkiem mają nieco inny - bardziej wyrazisty - smak. Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję(...)gołąbki przykryć drugim pozostawionym liściem kapusty. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Gdy sos zacznie się gotować to zmniejszyć temperaturę (do 165ºC) i piec jeszcze 50 minut. Zagęszczanie sosu Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany
UgotowaćOstatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewysoka gorączka trapi dziecko. Nie da się ukryć, żyjemy w czasach gadżetów. Ja sama mam sporą kolekcję, ale wyłącznie tych kuchennych, którym nie mogę się oprzeć i często bez namysły kujpuę. Przyznaję - w tej kwestii jestem niepoprawną gadżeciarą. Gadżety spotykamy niemal wszędzie. Służą do wszystkiego. Obieraczka z pojemnikiem na obierki, prowadnica do krojenia równych plasterków, nożyczki(...)trzeba już dwóch osób do trzymania nad ogniem cienkiego papieru, który się smaruje woskiem i suszy w powietrzu, by kłaść go później pod ciastka, bo rulony papieru do pieczenia kupujemy w każdym niemal sklepie. Jak wszędzie najważniejsza jest równowaga i zdrowy rozsądek, choć coraz częściej myślę, iż wolę tamtą retro-wiedzę od gadżetów new-age. A wracając
KUCHARNIAnawet gdy przekonam Was, że warto. Za gorąco na piekarnik. Dziś postawię na coś z kategorii - na zimno i z lodówki. I będzie tam mus z kwiatów dzikiego bzu, bo już czeka w lodówce. A poniżej propozycja sprzed okresu upałów. Wysoka, miękka drożdżówka. Nie wymaga długiego wyrabiania, tak naprawdę można jej składniki po prostu wymieszać łyżką(...)tworząc zacierki. Posypujemy nimi ciasto i ponownie wstawiamy foremkę do piekarnika, do 50 stopni, by podrosło. Po około 15 minutach podwyższamy temperature do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Jeżeli zbyt szybko zacznie się rumienić, na ostatnie 10 minut pieczenia można przykryć górę folią aluminiową. Drożdżowiak powinien wyrosnąć wysoki i bardzo pulchny
Kronika PiekarnikaChleb bez zakwasu i drożdży, zrobiony w 3 dni od zera, na fermencie ze słodu i rodzynek wg przepisu z kanału rusbrot https://youtu.be/CXthAdo7HYc (robiłem z połowy składników). Upiekłem go w foremce, w wersji a'la Borodiński, posypany kolendrą. Dzień pierwszy godz. 14:00 Ferment na słodzie: słód żytni jasny 25 g słód żytni(...)czasie przekładamy do foremki 25x11 cm i dajemy ok. 60 minut w 30°C na wyrośniecie prawie do brzegów foremki. Przed pieczeniem posmarowałem wierzch chleba resztką ciasta rozrobioną z wodą i posypałem kolendrą. Piekłem 10 min w 230°C, potem zmniejszyłem temperaturę do 190-180°C i piekłem jeszcze 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika wierzch gorącego jeszcze
Przepisy na domowy ser i chlebszybko będą się przypalać. W jaki sposób smażyć pączki, by otrzymać białą obwódkę? Wszystkie źródła mówią, że podstawą jest tutaj to, że pączki muszą być dobrze wyrośnięte i lekkie. Bez tego obwódki nie będzie Jeśli uda nam się uzyskać wyrośniętego i lekkiego pączka wtedy unosi się on na powierzchni oleju. Musimy zanurzyć go w nim jedynie do połowy. Oleju(...)jabłkowy No tak, ale kiedy nadziewać? Przed smażeniem, czy po? Szkoły są dwie: przed albo po Wybór należy do Ciebie, bo obie metody są dobre. Technika nadziewania przed pieczeniem polega na nałożeniu na siebie dwóch krążków ciasta, pomiędzy którymi umieszczamy nadzienie. W tej technice pamiętajmy o dokładnym zlepieniu boków ciasta. Trzeba tutaj pamiętać o jednej zasadzie
365 dni dookoła kuchniBiała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem Biała kiełbasa ze śliwkami i rozmarynem. Składniki: 1 opakowanie kiełbasy białej wieprzowej NATURRINO 2
kuron.com.plDziś jak to w niedzielę przeważnie bywa przychodzimy do Was z przepisem. Tym razem przepis rozszerzamy również o dodatkowe dwie mniejsze receptury na słodkości z naszego
Candy Pandas