brzegi wypełnione miłością. Ale też zrewolucjonizowało naszą kuchnię. Nagle zaczęłam się zastanawiać czy to, co jemy nadaje się dla niej? Czy to, co mam na talerzu bez wahania pozwoliłabym jej zjeść? Z jednej strony wszyscy naokoło mówią, że niemowlęta mają inne potrzeby i dla nich potrawy muszą być nadzwyczajne, inne i niestandardowe. I teraz pytam się, dlaczego(...)muffiny, na które przepis opracowałam sama. Muffiny jabłkowo-bananowe Składniki suche: ¾ szklanki mąki orkiszowej + 1/3 szklanki mąki pszennej bądź amarantusowej (może być też tylko pszenna) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu odrobina soli Składniki mokre: 3/4 szklanki mleka/jogurtu naturalnego 1 jajko 5 łyżek roztopionego masła Dodatkowo: średnie jabłko banan 5 daktyli Składniki
Przepysznik - BLW i nie tylkomasa serowa. Mało skomplikowany sposób wykonania. Zachwyci wielbicieli serników nieprzyciężkawych, docenią go również zwolennicy kremowych mas serowych. Wyważony. Elegancko się prezentuje. Płaski, wysoki. A mimo tych wszystkich zalet - upieczony bez okazji. Nie zamówiony. Nikt o niego nie prosił. Ja też specjalnie nie miałam ochoty. Ale miałam czas. Znajduję go wciąż, pomiędzy utartymi już rytuałami, które wypełniają godziny spędzanie(...)tortownicę wkładamy płaską blaszkę - u mnie forma na tartę, wypełnioną wrzątkiem. Dzięki temu ciasto nie pęka i równomiernie wyrasta. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik około 60 minut. Po tym czasie, jeśli środek nadal jest troszkę zapadnięty i nie dorównuje brzegom, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i dopiekamy tak długo, aż zrobi się równy
Kronika Piekarnikarazu przechodzimy do punktu 3. 3) Zioła, które możesz dowolnie mieszać i komponować, wszystko pod swój gust. Zioła poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyspieszają przemianę materii. 4) Ser. Pizza bez sera? Potraficie sobie to wyobrazić. No way. Oczywiście nie ma co przesadzać z ilością, ale musi być. Na tle serów, z których zazwyczaj się korzysta przy robieniu pizzy najkorzystniej(...)ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać na okrąg o średnicy ok. 25-28 cm (staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 12-15 min do momentu zarumienienia (połowę czasu tylko z dolnym
Fitsweet.meOdliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKarp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule(...)kroimy w plastry. Na półmisku układamy kawałki karpia. Obkładamy je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia. 3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: 8 dzwonków z karpia 1 cytryna 50 ml sosu sojowego 3 ząbki czosnku sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy
DajetKarp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule(...)kroimy w plastry. Na półmisku układamy kawałki karpia. Obkładamy je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia. 3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: 8 dzwonków z karpia 1 cytryna 50 ml sosu sojowego 3 ząbki czosnku sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy
Dajetsposobem na cieszenie się swoimi ulubionymi rzeczami każdego dnia jest posiadanie tylko ulubionych rzeczy. W 2018 przeprowadziłam się z mieszkania 70 m2 do mieszkania 30 m2 na 5 piętrze bez windy i musiałam się pozbyć ⅔ rzeczy, zwłaszcza książek kucharskich i naczyń/sprzętów kuchennych, których mam i tak za dużo. I bardzo dobrze. Im mniej, tym lepiej(...)można zrobić sobie własne słońce. W środku zimy, kiedy zastanawiam się, czy będzie w ogóle kolejny dzień, dowiaduję się, że jest we mnie niepokonane lato. Jeśli przechodzę przez piekło, po prostu idę dalej, a nie porównuję się z innymi ludźmi. Najważniejsze to wiedzieć jak chcesz się czuć i co zrobić, żeby tak się czuć. Wiedz, czego pragniesz. Nie obchodzi mnie
Ugotowane pozamiataneświąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie(...)idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto. PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową
Karo in the Kitchenwyobrażam sobie wyjazdu nad morze bez skosztowania świeżej rybki. Mój Mąż również. Tak się składa, że w miejscowości tuż obok Sarbinowa, (gdzie z resztą najbliżej nam było plażować) znajduje się malownicza, jedyna wpisana do księgi zabytków wioska rybacka . Codziennie podczas wielogodzinnych wizyt na plaży mogliśmy obserwować małe kolorowe kutry wracające z łowisk pod eskortą hałaśliwie domagających się posiłku(...)lodówce porządnie zafoliowane by nie rozprzestrzeniać swej morskiej woni ;) Wieczorem, kiedy nasi Panowie uruchomili nędzne grillątko, o którym wspominałam w poprzednim wpisie trzeba było przygotować jeszcze tacki do pieczenia ryby. Użyliśmy do tego czterokrotnie złożonej folii aluminiowej, z której zrobiliśmy tacki na miarę ;). Aby ryba nie przywierała nasmarowałam folię masłem i posypałam mąką. I tu kolejna nauczka
Kuchnia po mojemuochotę na tartę, a nie chce Wam się robić ciasta, możecie użyć przepisu na ekspresowy spód, robiliśmy go przy okazji sernika Azjaty (przepis tu: http://nerdskitchen.pl/2013/07/10/ekspresowy-sernik-czyli-sernik-azjaty/ ). Nadzienie pozostaje bez zmian DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min + 30 min na schłodzenie): wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy pokrojone zimne masło(...)miejscach widelcem. 9. BUDYŃ (1 min): nakładamy go na ciasto. Nie trzeba wcześniej podpiekać ciasta, ponieważ budyń spełnia funkcję izolacji pomiędzy ciastem a rabarbarem, który puści sok w miarę pieczenia, więc nie ma mowy o zakalcu. 10. RABARBAR + KRUSZONKA (3 min): równomiernie wypełniamy rabarbarem całą powierzchnię ciasta z budyniem. Całość obficie obsypujemy kruszonką. 11. PIECZENIE (35 min) : > tartę
Nerds KitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniepyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje. W moim domu wersja z omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków(...)elastyczne, więc nie powinniście mieś problemów z upchnięciem w nim dość sporej ilości farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki ułóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Dokładnie posmarujcie rozmąconym żółtkiem
Pichceniomania