Do świąt pozostały 4 dni. Na szczęście kwestia prezentów zamknięta Wczoraj trochę panikowałam, że chyba moja ostatnia paczka nie zdązy dotrzeć, ale jednak dziś przyszła paczkae
365 dni dookoła kuchniWiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki Wiśnie na czekoladowej poduszce i ciekawe dodatki – fajny tytuł prawda? Mam nadzieję, że się w tym miejscu uśmiechniecie
Relaxtimewyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą miksera przez 7-10 minut. Niech wyrasta w spokoju . Ciasto do wyrastania przełóż do miski, przykryj folią albo ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Niech wyrasta, aż podwoi swoją objętość. Oznacza to, że jeśli w przepisie jest podana godzina na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje ciasto nie osiągnie jeszcze podwójnej(...)godzinę (do podwojenia objętości). Gdy ciasto wyrośnie, oddzielaj z niego kęsy o wadze ok. 75 g i formuj z nich bułeczki. Bułki układaj w równych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść 20 sztuk. Przykryj bułeczki lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj bułki jajkiem rozmieszanym
Na-talerzu.plgórna,środkowa grzałka w piekarniku....nigdzie nie możemy jej dostać.Nie chcemy kupować nowego bo nowy będzie po przeprowadzce do naszego domku...musimy jakoś wytrzymać. Upiec ciasto drożdżowe bez tej grzałki - możliwe,tylko trwa to znacznie dłużej,dół i boki ciasta trochę zbytnio przypalone,ale bardzo smaczne. Ciasto nie straciło nic a nic....wyszło pyszne,wilgotne i bardzo wciągające(...)dodajemy żółtka,cukier puder oraz budyń w proszku - całość mieszamy. 4. Rabarbar obieramy,kroimy w kostkę Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie,następnie wykładamy gotowy ser,również na całą powierzchnię,następnie pokrojony rabarbar,możemy go lekko wcisnąć,ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego
Niespełnione zdolności kulinarneJeśli kochacie pierniki , to piernik dojrzewający jest zdecydowanie dla Was Pachnący, miękki, delikatny, po prostu doskonały. Wielu osobom piernik dojrzewający kojarzy się z mnóstwem pracy, a
Słodki sentymentPizza na spodzie z kalafiora to smaczna propozycja na obiad lub kolację. Nazwałam to danie pizzą, ale nie będę Was oszukiwać – nie jest to pizza
365 dni dookoła kuchniSzybkie babeczki z komosy ryżowej to szybka i słodka propozycja na drugie śniadanie, czy tez podwieczorek. To także propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej
365 dni dookoła kuchniMoże kurki w sałatce czy zapiekane boczniaki staną się dla Was alternatywą dla mięsnych elementów dań? Byłoby dobrze. Istnieją przynajmniej 4 powody, dla których warto jeść
Fleksitarianizm.plNa FB i Insta wrzucałam przez ostatni tydzień wpisy dotyczące diety pudełkowej warzywno-owocowej. Dajcie znać, czy mam napisać recenzję KLIK Chciałam wypróbować catering dietetyczny i
Cytryna&Co.W Danii w absolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli w ogrodzie udało Wam się wyhodować czosnek niedźwiedzi to teraz jest idealna pora aby zrobić z niego różne smakołyki. Można go czasem spotkać i
Apetyczna babeczkaCzłowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy wspólnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesklepach ogórków szklarniowych. Koreańskie kimchi z ogórka pasuje do każdego pieczonego lub grillowanego mięsa, a po przygotowaniu możesz je przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Na wszelki wypadek na końcu przepisu znajdziesz zamienniki poszczególnych składników. Koreańskie kimchi z ogórków możesz podać do pieczonego i grillowanego mięsa. Słowo kimchi oznacza sfermentowane lub ukiszone warzywa. Kimchi(...)przepisach na kimchi pojawia się dość często, ale kupienie ich w Polsce nie jest łatwe. Moim zdaniem doskonale zastępują je Jabłka Grójeckie takich odmian jak Jonaprince lub Red Delicius, bez problemu kupisz je w większości marketów. Na stronie www.jablkagrojeckie.pl znajdziesz więcej informacji o poszczególnych odmianach. Jabłek Grójeckich nie musisz nawet obierać, wystarczy że dokładnie je umyjesz. Ponadto w skórce
Cztery FajeryWłoch, do tzw. "obcasu włoskiego buta", do Apulii, która słynie nie tylko z bajecznych krajobrazów zapierających dech w piersiach, ale również z kulinarnych specjałów. Nie bez powodu Apulia nazywana jest krain ą winem i oliw ą płynąc ą . Prawie po ł owa ogólnej produkcji oliwy i wina powstaje wła(...)ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm smarujemy olejem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i wkładamy do formy . Ciasta nie rozwałkowujemy, delikatnie rozciągamy na kształt prostokąta . Przed
La grande e la piccola cuocaLubię niestandardowe połączenia i eksperymenty, z których może wyjść coś, co pozostanie w naszym menu na stałe. Rzadko korzystam z książek kucharskich, najczęściej po prostu wchodzę
Fabryka pomysłów