Sprawdzony przepis na ryż zapiekany z aromatycznymi jabłkami, cynamonem i waniliową śmietaną. Ta prosta zapiekanka z ryżu i jabłek, to bez wątpienia nostalgiczna podróż do czasów dzieciństwa i jednego z ulubionych dań w domu i szkole. Przygotowywany teraz, po latach, zawsze napełnia dużą dawką szczęścia i klimatem tamtych lat. Pachnie i smakuje niesamowicie, a łatwość wykonania pozwala na szykowanie(...)najlepszym będzie oczywiście przepis Babci na ryż z jabłkami, do którego często dodawała gruszki, a czasem rodzynki. Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, to idealny pomysł na pyszny obiad bez mięsa, ale świetnie sprawdzi się np. na podwieczorek dla dzieci i nie tylko. Najlepiej smakuje rzecz jasna z jabłkami świeżymi, ale można go przygotować również z jabłkami ze słoika
Kuchnia Na Wypasiełopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem(...)minut przed końcem duszenia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką. * Chlebki naan przygotowałam z przepisu podanego w linku- z tym, że bez dodatku czosnku i pietruszki
Kuchnia w czekoladzieSłowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z truskawkami , a teraz – z tego samego ciasta, ale z innym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu. Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych przez praskę (ugotowanych poprzedniego(...)tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi te pierogi na pewno. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Pierogi smażone w głębokim tłuszczu appeared first
mojewypiekiinietylkoDzis peirwszy dzien "Orzechowego tygodnia" co sie bardzo dobrze sklada, bo przypada na przeddzien swieta marcinskiego rogala. Jako rodowita poznanianka nie wyobrazam sobie 11 listopada bez tego cudownego wypieku. W Poznaniu kazdy wie skad wziela sie jego tradycja, a co najwazniejsze doskonale wie jak taki rogal ma wygladac i smakowac. Od jakiegos czasu cukiernikom przyznawane sa specjalne certyfikaty(...)dodajemy do zmielonego maku z orzechami. Na koncu dodajemy creme fraiche i dokladnie mieszamy. Masa nie moze byc ani zbyt zbita, ani za luzna. Rogale smarujemy bialkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut gdy zaczna sie rumienic. Po wyciagnieciu z piekarnika lukrujemy je gdy sa jeszcze cieple i posypujemy orzechami. Smacznego
Przysmaki KarolkiTo ciasto jest na tyle uniwersalne że można dać każde owoce czy biały ser ,mak .To jest dopiero mój drugi wypiek z tego przepisu i zawsze
Moje WyrobyJeśli macie zapas suszonych grzybów, polecam przygotowanie na obiad tych placków. Robię je ze świeżo gotowanych ziemniaków. Można je smażyć na suchej patelni, choć ja osobiście
Weekendy w domu i ogrodzieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepis znalazłam na istagramie Pauliny Mogilnickiej, która ma cały ogrom fit przepisów. I tak
Słodkie zapomnienieZbliża się nowy rok, a co za tym idzie- Sylwester. Z czym kojarzy Wam się to przyjęcie? Mi przede wszystkim z tańcem, muzyką, fajerwerkami i
Smiling Shrimpprzetworami, których wciąż nie otwieram, bo chcę zachować je na dłużej. Egzotyczne składniki, uzależniające czekolady i aromatyczne kawy, które popijam podziwiając Wasze hafty. To wszystko prezenty. Nadesłane najczęściej bez okazji. Po prostu. Z serca. Szczęście i oszałamiające chwile radości, gdy otwieram koperty, w których odkrywam coś o czym skrycie marzyłam. Niezwykła blogowa intuicja i telepatia, której magii już(...)olive 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej o zawartości kakao min. 70% 200 g masła 4 średnie jajka 150 g cukru 60 mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa z oliwek najlepszej jakości sól morska W kąpieli wodnej stopić czekoladę z masłem i wymieszać, by powstała gładka masa. Jajka ubić z cukrem do białości. Dosypywać po łyżeczce
KUCHARNIACiasto marchewkowe to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Jest wilgotne, aromatyczne i pyszne. A do tego zawiera marchewkę, która jest źródłem witamin i błonnika. Czy
Ugotowane pozamiatanebyć też świetną alternatywą dla tradycyjnego makowca na święta. Z tym przepisem bez problemu przygotujecie te pyszne słodkie bułki w domu. Drożdżówki z makiem, czyli mak w roli głównej Mak i masa makowa bezsprzecznie kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie świątecznego obżarstwa bez chociażby kawałeczka strucli makowej. Żeby jednak makowe wypieki wyszły idealnie, potrzebna(...)wyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą miksera przez 7-10 minut. Niech wyrasta w spokoju . Ciasto do wyrastania przełóż do miski, przykryj folią albo ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Niech wyrasta, aż podwoi swoją objętość. Oznacza to, że jeśli w przepisie jest podana godzina na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje ciasto nie osiągnie jeszcze podwójnej
Na-talerzu.plCzy znacie kogoś, kto nie lubi mocno czekoladowego brownie? Ja nie! A choć to ciasto jest przepyszne, to bardzo często z niego rezygnujemy ze względu na
Natka PietruszkiPamiętacie Pokusę Jansona? Ziemniaczaną zapiekankę z sardynkami i anchois serwowaną w Szwecji na święta, która zajmuje drugie miejsce na liście najpopularniejszych postów na blogu (jest tutaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla
mojewypiekiinietylkoprzede wszystkim multitap, więc pierwsze skrzypce gra tu piwo. Suprise, suprise. Thank you Captain Obvious. Piwa zmieniając się cyklicznie, więc za każdym razem możemy spróbować czegoś nowego i bez sensu opisywać dokłądnie, co wybrałam. Osobiście jestem fanką browaru Hopium spod Żyrardowa oraz IPA i APA typu New England Pale z broVca w Siematyczach, więc miałam z czego wybierać. Moja(...)doczytałam w menu że ta wersja jest z krążkami cebulowymi, więc w sumie jakie by miały być. Aśka uznała, że bułki w hambuksach mogłyby być lepsze, ale ona sama piecze bułki, które podaje rodzinie. Ja ostatnio widziałam ciepłą domową bułkę jak mi były mąż zrobił (czyli nie że jakoś ostatnio), więc nie mam zbyt wygórowanych gluteno-oczekiwań. Po burgerach jesteśmy
Ugotowane pozamiataneinnego jak placki ziemniaczane. Wystarczy zetrzeć ziemniaki na dużych okach, odcisnąć wodę i dodać ulubione przyprawy. Następnie piec w piekarniku lub w grillu elektrycznym do chrupkości. Niestety ta opcja nie przypadła mi do gustu, gdyż nie chciało mi się trzeć ziemniaków. Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone(...)dodatkiem np. szpinaku czy natki pietruszki. Smoothie ze słodkiego ziemniaka Lunch Na lunch świetne będą beztłuszczowe pieczone frytki z ketchupem. Aby je zrobić wystarczy pokroić ziemniaki na odpowiedni rozmiar, dokładnie osolić i rozłożyć pojedynczo na papierze do pieczenia. Następnie piec je w piekarniku rozgrzanym do 220 st ( temperatura zależy od piekarnika, trzeba trochę popróbować.) Przyznacie, że dieta
wegujemy