bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2875/3453)

Ciasteczka z marcepanem i pistacjami 108

Ciasteczka z marcepanem i pistacjami to taka wariacja na temat ciasteczek kruchych. Do podstawowych składników dodaje się marcepan. Dzięki temu ciasteczka mają fajny aromat i smak

Relaxtime
Jesienna sałatka z pieczonym topinamburem i orzechowym vinegretem 175

Po kuchennym blacie w lekko mglistych promieniach jesiennego słońca toczą się sennie niezgrabne bulwy. Niektóre brunatne, inne żółtawe i fioletowo-różowe, wszystkie o delikatnie orzechowym posmaku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Francuskie tartaletki z kozim serem i lawendą 220

Lato zmierza ku końcowi i chociaż słońce wciąż ciepłą dłonią gładzi nas po policzkach, to najwyższy czas na rozpoczęcie porządków w ogrodach i balkonowych donicach. Zbiory

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pizza wegetariańska na spodzie z batata :) 227

Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam pizzę, więc pewnie dawno temu, bo jak już jem to tylko i wyłącznie domowej roboty i chyba nie było okazji, aby

Zdrowie na języku :P
Wege chlebek dyniowy z makiem i krem kokosowo- truskawkowy (bez glutenu -krem, cukru białego, laktozy, wegańskie) 134

Śniegu u nas jeszcze nie ma. Wręcz przeciwnie, promyki słońca nieśmiało przedzierają się przez chmury.  Dlatego pozostaniemy jeszcze chwilkę w jesiennych, dyniowych klimatach ze świątecznym

Candy Pandas
Mielone kotlety z czerwonej fasoli (VEGAN) 195

Od niedawna jedna z moich ulubionych propozycji na obiadowy posiłek. Myślałam, że te słynne kotlety z czerwonej fasoli nigdy mi nie zasmakują - od zawsze wychodziły mi

Kuchnia Ellie
Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką 202

Widzicie tę wiosnę? Tę lekkość i zwiewność, które w końcu tu dotarły? A to ciepło? :D Tak samo jak nie mogłam doczekać się wiosennej aury, tak

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drogi Mikołaju... 5 książek kulinarnych, które chciałabym dostać na Święta 297

polskich popularnych księgarniach. Dlatego tym razem przygotowałam dla Was subiektywne zestawienie nowości książkowych , które z przyjemnością przygarnęłabym do mojej biblioteczki. Wszystkie książki są w języku polskim i dostępne bez problemu. Jeżeli czyta to jakiś Mikołaj, niech zrobi z tą listą właściwy użytek ;) Jestem też ciekawa, jakie książki Wy chcielibyście dostać na Święta? P.s. Zdjęcia w większości pochodzą ze stron(...)ochotę przeglądać ją godzinami i studiować poszczególne fotografie, licząc, że wyniosę z nich coś dla własnego stylu. Myślę, że znalazłabym w niej także wiele inspirujących przepisów, choćby powoli pieczone pomidory z serem manchego, czy sos balsamiczny z buraków. Cena: 69,99 zł Historia smaku Bryan Bruce Tak naprawdę, to dawno nie czytałam książki "nie-kulinarnej". Gdy nie przeglądam przepisów, lubię

Chilli Czosnek i Oliwa
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 234

Moi drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z

Smaczne Zdrowe
BATONIKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW (KUCHNIA DŁUGOWIECZNYCH) 172

poziomu cukru we krwi. Batoniki są bardzo odżywcze i treściwe - mała porcja jest w stanie zaspokoić głód. Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Dodając jedynie płatki owsiane bez glutenu możemy otrzymać wersję bezglutenową, gdyż pozostałe składniki glutenu nie zawierają. Smak tych batoników jest rewelacyjny - jedyny i niepowtarzalny! Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia 😏 Przepis na batoniki(...)pomarańczy i miksujemy do uzyskania gruboziarnistej tekstury. Dodajemy syrop klonowy oraz oliwę i dalej miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy do blaszki (15 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie, mocno dociskamy do dna. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Nadzienie: Bataty pieczemy w piekarniku do miękkości, a następnie łyżką wybieramy miąższ. Wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
Oliwki z derenia - fałszywe oliwki 163

będzie można od prawdziwych rozeznać oliwek”. * Obecnie jest to zapomniany przysmak. Oliwki po latach zapomnienia, stały się ogólnie dostępne. Można kupić oliwki zielone, czarne, z pestkami, bez pestek... wybór ogromny. Natomiast obecnie o dereniu mało kto słyszał. Naturalnie dereń występuje na południu Polski i tam można spotkać z niego przetwory. Konfitury, nalewki, oliwki. Ja kiszony dereń poznałam dwa lata(...)książki „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI – XVIII" pod redakcją Jarosława Dumanowskiego. **panna apteczkowa  w możniejszych domach wydawała produkty kucharzom, smażyła konfitury, przyrządzała nalewki i domowe lekarstwa, piekła pierniki i z zbierała zioła lecznicze

królestwo garów
Żeberka z grilla 234

takiej sytuacji np. smażonego ryżu będzie w najlepszym razie trudne, jeśli nie niemożliwe. Dlatego nasz wybór padł na wielokrotnie sprawdzoną sałatkę z mango – powiedzmy, że w tym wypadku bez dodatku avocado. Po trzecie, inne są również użyte żeberka. Zamiast cienkich pasków wykorzystaliśmy ich grubszą i przerośniętą wersję. Lepiej zniosą one warunki panujące na grillu, gdzie potrawa musi być przynajmniej(...)niej mięso. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie 2-3 razy zamieniamy miejscami kawałki mięsa, aby równomiernie wchłonęły składniki marynaty. Gotowe do pieczenia mięso układamy na aluminiowej tacce do grillowania. Owijamy ją szczelnie od góry (ale nie od dołu!) folią aluminiową. Żeberka grillujemy na dobrze, choć nie przesadnie rozgrzanym (patrz wstęp) i równo

Kulinarna Pokusa
Worek lniany, część 1 144

Dzisiaj bez przepisu, ale mam nadzieję, że wpis was zainteresuje. Dostałem taki fajny lniany worek jaki widać powyżej na zdjęciu. A nawet dwa takie worki ;) Służą one, jak łatwo się domyśleć, do przechowywania pieczywa. Pani ze sklepu www.aleworek.pl zapewnia, że ma on same zalety. Że chleb w nim trzymany dłużej trzyma świeżość i że len  to w ogóle(...)lnianym worku. A wzorów worków jest sporo, można wybrać coś dla siebie, do każdej kuchni. Jak wam się chce to popatrzcie TUTAJ . A za kilka dni biorę się za pieczenia chlebów i testowanie. Wyniki opublikuję jak już skończę, myślę, że testy pewnie z tydzień ni zajmą. Czyli za około 2 tygodnie możecie się spodziewać wpisu z wynikami

Marder&Marder Manufacture
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 164

moja ulubiona warzywna, wiosenna naleśnikowa lasagne. Jeśli myślicie, że potrawa bez mięsa nie ma charakteru i po prostu czegoś jej brakuje, koniecznie musicie spróbować tego posiłku. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. Naleśniczki groszkowe o pięknej zielonej barwie,  grillowane warzywa, świeże pachnące zioła, a wszystko to pod kołderką  cudownego zapieczonego na złoto sera oraz   sosu porowego na bazie(...)Polać sosem porowym 9 Nałożyć ser 10. Położyć trzeci naleśnik groszkowy 11. Polać sosem porowym 12. Posypać serem 13. Ułożyć grillowane paski cukinii 14. Całość posypać tymiankiem i kolendrą Piec: Do momentu zarumienienia się sera, około 10-25 min w temperaturze 180-200 stopni. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego

KreatywnePiny
Grecki sos tzatziki 94

Sos tzatziki to jeden z podstawowych smaków, które można spotkać w Grecji. Lekki i orzeźwiający smak jogurtu greckiego połączony ze świeżym ogórkiem, czosnkiem i miętą. Zdrowy

Kuchcik gotuje
Jogurtowy wieniec chlebowy 103

Zrobiłam ostatnio taki drożdżowy wianuszek wg przepisu znalezionego na blogu Obiad gotowy! Zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja ciasta z pietruszką, aniżeli z orzechami. Ta z orzechami

Smaki Na Talerzu
Ciasto warstwowe z kremem sezamowym (bez glutenu, bez laktozy i cukru białego) 130

Gorąco Wam życzymy abyście spędzili te świąteczne chwile w gronie najbliższych i najukochańszych osób, oczywiście w pełni zdrowia i pozytywnym nastawieniem na przyszłość 💛 Nie tylko bogato

Candy Pandas
Mini serniczki śmietankowo - truskawkowe na kruchym spodzie 191

Kolejne pyszne, proste i oczywiście lekko "uzdrowione" serniczki, tym razem w wersji dwukolorowej, na kruchym spodzie. Takie serniczki świetnie będą prezentować się na stole przy okazji

Healthy food explorer
Calzone- czyli chlebek z farszem. 153

Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są

vaniliowoczekoladowa