Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są
vaniliowoczekoladowazdjęciu wyglądały obłędnie! Postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem, gdyż opis przygotowania nie wyglądał na szczególnie trudny, a w zamrażarce miałam jeszcze resztkę leśnych grzybów. Zrobiłam je bez wielkiego problemu, generalnie jak ktoś kiedyś robił kopytka to proces jest praktycznie taki sam. A wyszły przepyszne! Mięciutkie i puszyste, podane z masełkiem szałwiowym z grzybami i posypane startym parmezanem. Niebo(...)flour. Lightly mix then turn out onto a floured surface. Knead lightly until you have soft, slightly sticky dough. Cut the dough in half and roll each piece into a long sausage shape, about 1,5 cm in diameter and lice into 2 cm pieces. Bring a large saucepan of salted water to the boil. Drop in the gnocchi
karmelowychcesz dowiedzieć się na czym polega planowanie posiłków i nauczyć się tego w praktyce – to ten wpis jest dla Ciebie. Pokażemy Ci jak zrobić pięć zdrowych, zbilansowanych posiłków, bez większych umiejętności kulinarnych. Weź sprawy we własne ręce i zacznij się zdrowo odżywiać. Planowanie posiłków – to proste Dzisiaj chcemy Ci pokazać najprostszy sposób gotowania na cały tydzień. Polega(...)Nuggetsy zapanierowaliśmy w orzechach migdałowych i upiekliśmy. Robi się je w bardzo prosty sposób, bo panierowanie polega na tym, że mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku i obsypujemy orzechami. Czas pieczenia jest krótki: 12-15 minut dla ryby i 18-20 dla indyka. Shawarmę też przygotowuje się bardzo prosto: mięso trzeba zamarynować na godzinę, upiec (25 minut) i na koniec
Niedzielny kucharzSezon na jagody trwa u nas w najlepsze, więc czas na kolejny eksperyment. Tym razem crème brûlée, które uwielbiam 😋 i ciągle wymyślam nowe wersje. Skoro zatem
Weekendy w domu i ogrodzieJakoś tak się stało, że skończyliśmy w niedzielę kompletnie bez żadnego pomysłu na obiad i z pustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa(...)dużo”. Dodaj go śmiało, a doda potrawie nieco lekkości. Jak cukinia i pomidory zmiękną, przerzuć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryj pastrami sera i wrzuć do pieca. Zapiekaj całość tak długo, aż ser się zrumieni. I gotowe
manslogblogciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść bez użycie noża i widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę(...)prostokąt pokrywający standardową blaszkę znajdującą się w standardowym piekarniku.) Ciasto smarujemy sosem, a następnie posypujemy żółtym serem. Na wierzch układamy cebulkę z pieczarkami, kukurydzę i kiełbasę. Pieczemy 30 min. na papierze do pieczenia lub na blasze posmarowanej oliwą. Pizza wiejska Smacznego i zapraszam na moje następne przepisy
Ratunku obiadLubisz dania z kurczaka?! Więc z pewnością polubisz te pyszne kotlety! Szybko się je robi… nie wymagają skomplikowanych składników… i są po
Kulinarny S.O.S.Lubisz dania z kurczaka?! Więc z pewnością polubisz te pyszne kotlety! Szybko się je robi… nie wymagają skomplikowanych składników… i są po
Kulinarne S.O.S.Na naszej stronie znajdziecie wiele klasycznych przepisów. Zauważyliśmy, że brakuje na pewno jednego „must have”, czyli brownie z malinami . Szybko postanowiliśmy nadrobić
kuron.com.plTak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrze"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo
Słodkie Przyjemnościbywa nazywana królową kasz. Uchodzi za najzdrowszą w całej, licznej rodzinie kasz. Niektórzy tak ją kochają, że poświęcają jej fragmenty książek: „Uwielbiam! Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Taka kasza ma magiczne działanie. Wzmacnia od środka. Przywraca do równowagi. Uspokaja żołądek. Pieści skórę” – to fragment „Kaszy jaglanej” Beaty Pawlikowskiej. Niezłe wyznanie miłosne:) Naszym zdaniem kasza(...)jeśli chcesz mieć od razu gotowe danie. Pamiętaj też jednak, że kasza jaglana ugotowana na sypko, dodana do sałatek świetnie przyjmuje wszystkie dresingi. Wypróbujcie nasze przepisy kaszą jaglaną: Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i jagłami Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika Pieczone buraki z chmurkami z koziego sera Pieczona cieciorka z wołowiną Zdrowy snickers, czyli kasza
Niedzielny kucharzmięsożerców, sposób przygotowania jest taki sam. Zapiec można dowolne mięso: drób, polędwiczki wieprzowe, kotlety schabowe. Efekt zawsze jest ten sam: znakomity! Zobacz przepis Burgery z pęczaku i mielonego indyka Bez fałszywej skromnosć: burgery są naprawdę pyszne. Mamy na to świadków – ekipę z Polsatu, która jadła i chwaliła! Nie chwalący się, sami żeśmy ten przepis wymyślili. Zazwyczaj korzystamy z cudzych(...)czyli poprzez systematyczne podlewanie pęczaku wodą (lub bulionem), aż do mementu, gdy nasyci się wilgocią i zrobi al dente. Tydzień temu przygotowaliśmy pęczotto z kurczakiem i zastosowaliśmy metodę z pieczenia. W sobotę za oknem było ponad 30 stopni i woleliśmy nie nadużywać piekarnika. Stąd pęczotto powstało w klasyczny sposób. Właściwie nie było to gotowe pęczotto, ale pół produkt, jeszcze
Niedzielny kucharzKorzenie. Prowadzą do głębi. Dają siłę. Bez nich trudno czerpać z życia to, co najcenniejsze. Wybrałyśmy jeden. Trochę zapomniany, nieustannie mylony z pietruszką. A przecież taki wyjątkowy, polski i niebywale smaczny. Na słodko i na wytrawnie. Niekoniecznie z figą i makiem. Panowie i Panie, bohaterem kolejnego TU I TAM został pasternak - nie lada korzeń, nie lada rarytas(...)porcje; przepis własny/ Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje, iż jest gęstszy i bardziej aksamitny od wersji klasycznej. Jedynym zagrożeniem są kawałki pieczonego pasternaku, które smakują niebiańsko, biją na głowę frytki i po spróbowaniu jednego kawałka naprawdę trudno się od nich oderwać. 1 średni korzeń pasternaku 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka
KUCHARNIAJestem ogromną przeciwniczką kupowania jedzenia z krótkim terminem ważności „na zapas”. Obserwując zakupy ludzi w soboty czy przed świętami, często zastanawiam się, co robią
Be Fit Be Strong