bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2884/3453)

Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 220

więc cieniutkie, francuskie crepes , pulchniutkie, angielskie pancakes , a także nasze polskie, duże, ale nieco grubsze od francuskich. Mogą być słodkie lub wytrawne, klasyczne, kakaowe czy szpinakowe. Możliwości jest bez liku - tak naprawdę można by jeść naleśniki przez okrągły rok, i się nimi nie znudzić. Nie szalejmy jednak - wystarczy, że sięgniecie po nie dzisiaj.  Naleśnikowa tradycja pochodzi z Irlandii(...)masę.  Rodzynki dobrze odcisnąć, połowę dodać do nadzienia, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki, układać ciasno w naczyniu do zapiekania. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami, polać całość sosem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Podawać gorące. Smacznego! Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn - ja już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, co przygotowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DOSKONAŁY PASZTET Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWY 302

   Po sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg . Tak jak i placki również i on bardzo

Smaczne Zdrowe
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 225

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 241

  Zapraszam na fantastyczny, przepyszny deser – „jabłka w szlafroczkach”. Kruche, waniliowo- maślane ciasto otula jabłka nadziane bakaliami i miodem. Jabłka w kruchym cieście

Mała Cukierenka
Makaron z pomidorami i mozzarellą 116

który pokocha cała rodzina! Podobnie jak nasze wcześniejsze przepisy na pachnący prażonymi pestkami makaron z dynią , szybki makaron z serkiem mascarpone i kremowy makaron z sosem Alfredo , jest daniem bez dodatku mięsa. A także idealnym pomysłem wówczas, gdy masz mało czasu, a nie chcesz rezygnować z dobrego, domowego jedzenia! Zapiekane pomidory są słodkie, soczyste i doskonale wyeksponowane czosnkiem oraz(...)wiemy, że latem, gdy pomidory są w szczycie sezonu, mają cudowny, bezkonkurencyjny smak. Z kolei zimą, mimo tego, że wciąż wyglądają jak pomidor, często nas rozczarowują, a wręcz zniechęcają. Pieczenie koncentruje smak pomidorów, wzmacniając ich naturalną słodycz. Podsmażanie ich na oliwie z oliwek zwiększa jeszcze wartość wchłaniania składników odżywczych. Dzięki temu w prosty sposób możemy poprawić smak pozasezonowych pomidorów

Kuchnia Na Wypasie
Jak zrobić domowe masło 557

zrobić domowe masło? Prawdziwe masło ze śmietany 30%. U nas w domu masło używamy do smarowania pieczywa, gotowania i pieczenia do wszystkiego. Jakoś przestaliśmy robić sami masło, bo w sklepach było go w bród, do tego masło było tanie! Ale od czasu gdy masło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie. Moja babcia(...)wkładamy do szklanego naczynia, a następnie wstawiamy do lodówki. Możemy je przechowywać w lodówce do ok. tygodnia. Z tej ilości śmietany wyszło mi 256 g masła. Jak zrobić masło bez miksera? Jeśli nie macie miksera, masło można również ubić w dużym słoiku. Wystarczy przelać do niego śmietankę, a następnie zakręcić i energicznie potrząsać do momentu, aż od maślanki oddzieli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROGALE MARCIŃSKIE 460

200g miękkiego masła do wałkowania Składniki nadzienia : - 350g białego maku - 100g masy marcepanowej - 3/4 szkl pudru - 150g orzechów włoskich - 100g migdałów blanszowanych - 70g suszonych fig ( dałam 35g) - 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g) - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam) - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 2 białka - 4 podłużne biszkopty ( pokruszone) Dodatkowo : - jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.90 minut do wyrastania. Piekarnik nagrzać do 180*C ( termoobieg). Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut, aż się ładnie zrumienią. Ja piekłam pierwsze 18  a następne już tylko 15 minut. Wyjąć i jeszcze ciepłe polukrować i posypać rozdrobnionymi orzeszkami i / lub migdałami. Wystudzić

Smaczne Zdrowe
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 327

pieczenia lub folię do czasu, gdy nie odciekną. Gdy bajgle będą już wysuszone układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy nasionami. Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - ok. 12 - 15 minut, aż będą lekko złote Po upieczeniu bajgle studzimy na kratce. W czasie, gdy bajgle wyrastają można zająć się przygotowywaniem konfitury oraz kurczaka(...)nakładamy sporą ilość konfitury z czerwonej cebuli Całość można podrasować jeszcze miodowym dressingiem (2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu, sól i pieprz), ale i bez niego bajgle smakują fantastycznie!     Wypróbujcie ich także np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem, mixem sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem

Cooking Monster
Czy sukienka na wesele dla dziewczynki musi być różowa? Odkrywamy paletę kolorów! 135

Czy sukienka na wesele dla dziewczynki musi być różowa? Odkrywamy paletę kolorów! Kiedy myślimy o sukienkach dla dziewczynek, często pierwszym kolorem, który przychodzi nam na myśl

Słodkie okruszki
Naleśniki ruskie. 157

Naleśniki ruskie. Mały czy duży każdy kocha naleśniki! W szczególności małe dzieci ustawiają się w kolejce czekając z niecierpliwością na kolejnego pysznego naleśnika . Nic dziwnego, przecież

Zdrowy Styl Joanny
Zapiekanka makaronowa ratatouille (Pasta al forno ratatouille) 206

Chciałam Wam zaproponować zapiekankę, która przeniesie Was na słoneczne południe Europy. Zapiekany makaron z aromatycznym ratatouille z cukini ą , bakłażanem i papryk ą, pachnący ziołami 

La grande e la piccola cuoca
Chleb gryczany z chufa oraz napój z orzechów tygrysich (bez mąki, drożdży, glutenu, laktozy, cukru, wegańskie) 183

Powracamy do Was z przepisem na prosty, smaczny i zdrowy chleb gryczany z wykorzystaniem migdałów ziemnych GOVINDA  pozostałych po napoju roślinnym właśnie z tych orzechów

Candy Pandas
Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana 261

Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa, a to znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania