Domowy chleb pszenno- żytni 262Domowy chleb pszenno- żytni to moja kolejna propozycja na domowe pieczywo . Ten chleb to propozycja trochę dla leniwych, bowiem nie wymaga on od nas wyrabiania. Wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zamiast pop-cornu albo chipsów - pikantne chrupki z ciecierzycy! 906Zalecany był czas pieczenia 45 min, ale u mnie już po 40 min. groszki zaczęły się z lekka przypalać, więc myślę, że wystarczyłoby 35 min. W czasie pieczenia 1-2 razy zamieszałam łopatką. Wyszła z tej ilości nieduża porcja, tak do schrupania dla 2-3 osób - znika błyskawicznie i wciąga jak chipsy:) Niech rekomendacją będzie(...)2012/02/09 12:47:15 Uwielbiam ciecierzycę. Robiłam kiedyś coś podobnego, tylko z gotowanych ziaren, ale dobre było tylko świeże, potem straciły urok. shinju 2012/02/09 12:50:35 Uwielbiam taka pieczoną ciecierzycę. jest boska w smaku :) Gość: Maggie, dsl-217-155-36-199.zen.co.uk 2012/02/09 13:56:22 Swietny pomysl na zdrowa, chrupiaca przekaske. Zwykle kupowalam gotowa, ale nastepnym razem zrobie sama, a co! Gość: LittleMissGarlic
Zdrowa Kuchnia Sowy
Inna Bajka - opinia o produktach 192płatki owsiane, suszone daktyle, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane złote, kakao ciemne, cynamon i napar z zielonej herbaty, oraz kakao surowe. Taka granola zawiera dużo magnezu i żelaza. Pieczona jest w niskiej temperaturze. Po dodaniu do mleka jest chrupiąca i pyszna. Ja dodałam ją również dzieciom do naleśników, które jadły z jogurtem i bananem. Taką granolę można chrupać solo(...)Oceniam wszystkie produkty, które miałam okazję wypróbować na mocną szóstkę. Granole, musli, owsianki to moje ulubione śniadania. Tutaj mamy świetne połączenia smakowe, rewelacyjny, prosty skład, wszystko w 100 % naturalne, bez dodatku cukru, chrupiące i pyszne. Do tego kolorowe, pachnące i zachęcające do rozkoszowania się smakiem. Wszystkie produkty są zbilansowane, nieprzetworzone i w 100 % roślinne. Idealne dla Wegan, pełne zdrowych
kruche babeczki
ALEEE PĄCZKI kawie do towarzystwa 284bez pączków to nie życie - więc wskazane nadużycie! ;) W ramach minionego niedawno festiwalu Czas na Kawę Trójmiasto , kiedy to w dniach 14-22 kwietnia 2018r wizytowałam przeróżne kawiarniane perełki na kofeinowej mapie Gdyni, Gdańska i Sopotu , odkryłam fantastyczną miejscówkę z wyśmienitymi pączkami . Chcę się z Wami podzielić wrażeniami z wizyty w tym cukierniczym fenomenie :) Kawiarnia Alee Pączki(...)innych smakołyków, takich jak solidnie nafaszerowane dodatkami bajgle oraz pączdogi . Wszystko oczywiście na miejscu tworzone, od wyrobienia ciasta poczynając, a na nadziewaniu różnościami kończąc. Warto skosztować również tutejszego pączka pieczonego - mniej tłustej alternatywy typowego pączka smażonego. To co osobiście mnie wielce zaintrygowało to oferta pączków wytrawnych !- z farszem mięsnym, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i fetą, z farszem sycylijskim
Grunt to przepis!
Tagine z wołowiny i ciecierzycy 113był dla mnie bazą. Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy – przygotowanie Do przygotowania tagine z wołowiny i ciecierzycy wykorzystałam garnek z grubym dnem, który umożliwia długie duszenie potrawy bez przypalania. A tu przygotujcie się na naprawdę długie gotowanie, bo ponad 3 godziny! Składniki do potrawy należy zacząć szykować dzień wcześniej – mięso powinno się marynować całą noc. Niecierpliwi(...)niego gorący bulion, krojone pomidory i ciecierzycę. Duś przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj suszone śliwki i duś kolejne 1,5 godziny. Podawaj z kuskusem lub pieczonymi batatami. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie! The post Tagine z wołowiny i ciecierzycy appeared
Na-talerzu.pl
Wege pasztet z selera 145Najcześciej przecież seler z rosołu idzie w odstawkę i nie bardzo wiadomo, co z nim zrobić. Mój przepis na pasztet z selera zawiera też suszone pomidory oraz żurawinę. Pasztet bez tych dodatków miałby bardzo delikatny smak, a ja lubię, gdy smaki się przełamują i są wyraziste. Jeśli jednak zależy Wam na przygotowaniu łagodnego pasztetu, wówczas można te dodatki pominąć(...)żurawinę, mąkę owsianą, sól i majeranek. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać jeszcze odrobinę mąki. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy łyżką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C stopni przez godzinę. Smacznego Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę
Wiszniówka
Keto pierogi (Paleo, LowCarb) 223punkcie keto pierogów. Wypróbowałam już pierogi z takiego samego ciasta jak w przypadku ravioli z nadzieniem dyniowym . Jednak uparłam się, że musi być jakiś sposób, żeby przygotować keto pierogi bez gumy guar. I rzeczywiście jest. Pierogi są na bazie tylko mąki z lnu . Są to więc keto pierogi lniane. Przepis jest bardzo prosty. Nie pamiętam niestety gdzie go znalazłam(...)kulę i owinąć ją folią spożywczą. Ugniatać ciasto przez kolejne 10 minut, po czym odstawić na minimum 30 minut. Następnie rozwałkować je dość cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawać kółka i nadziać farszem grzybowym formując pieroga. Nie nakładać zbyt dużo nadzienia - pierogi muszą być płaskie, inaczej rozpadną się podczas gotowania. Pozostałe kółka na pierogi trzymać przykryte folią
Modern Cave Girl
Duch wigilijnych gołąbków ujarzmiony 218gryczana, której zapachu mokrej ściery nie znoszę od dzieciństwa. Nie wykluczam, że kiedyś jeszcze ją polubię, bo podobnie działały na mnie kolendra czy żółty ser (tak, żółty ser ogólnie, bez względu na rodzaj), ale w przepisie użyłam białej, niepalonej kaszy gryczanej. Na wszelki wypadek. Same gołąbki to była jedna ze specjalności mojej babci. Robiła je z mięsem i ryżem(...)ogniu około 15 minut albo dłużej- aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Doprawiamy do smaku. Gołąbki w naczyniu żaroodpornym polewamy obficie sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C. Pieczemy około 20 minut i podajemy na ciepło. I czad. Serio. Zupełnie nie przeszkadzała mi ta gryczana kasza- wręcz nadała fajnego charakteru całemu nadzieniu. Z ryżem byłoby nudno. Następnym razem pokombinuję
les mirabelles
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 221Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? To pytanie, które powinniśmy sobie zadawać zdecydowanie częściej. Niestety tego nie robimy. Badania pokazują, że chleb jest najczęściej wyrzucanym przez nas produktem
365 dni dookoła kuchni
Białe Brownie Bezglutenowe. 253Białe Brownie??? Nie da się a jednak... Eksperyment, który chodził mi po głowie już od czasu przygotowania Brownie w wersji fit ( link do przepisu tutaj ) to
vaniliowoczekoladowa
Najlepsze! Proste i pyszne pierniki - pszenne lub bezglutenowe 338przeszłam na dietę bezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki(...)przyprawą piernikową i sodą. Dodać do mąki z cukrem. 3. Dodać pokruszone drożdże, jajko i masło 4. Ciasto wyrobić. 5. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać pierniczki. 6. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 min. Ja chciałam upiec więcej pierniczków, dlatego użyłam aż 6 szklanek mąki + około pół do podsypywania stolnicy podczas wałkowania. Mieszanka mąk jakich
Mama z Motylem
Jak smakuje Paryż w weekend 235będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy rue Charche-Midi . To jednak do skonsumowania w bistro, a co jeśli chcemy zwiedzać, z pomocą przychodzą wspomniane boulangerie czy pâtisserie, tam można dostać(...)może uda Wam się zawitać na targ żywności, nade mną czuwa jednak kulinarny duch, kto by pomyślał, że tuż pod moim hotelem w sobotę zobaczę takie obrazy...;) pozostawię to bez komentarza, wszak słowa są zbędne ;) Koniecznie wybierzcie się na wzgórze Montmartre, to historyczny fragment Paryża, a zarazem najpiękniejszy. Pasiaste markizy, brukowane uliczki, ożywiane place tej znanej
Słodki Kompromis
Ziarenkowo - miary, wagi i wartości :) 235się spodoba, a zamieszczone informacje przydadzą się w praktyce :) Jak wspomniałam na wstępie, ziarenka są już niemal wszędzie :) Ten kto spróbował, zapewne nie wyobraża sobie teraz swojej kuchni bez tego produktu :) Mam rację? :) Wiele osób stworzyło na prawdę pokaźną liczbę przepisów z wykorzystaniem ziarenek, a i na tym się nie kończy, bo pomysłów nie brakuje i ciągle dochodzą nowe(...)Błonnik: 0,6 g Wartości odżywcze w łyżce (12 g): Energia: 68,7 kcal Białko: 2,8 g Tłuszcz: 5.8 g Węglowodany: 1,8 g Błonnik: 1,4 g PIEKŁO-NIEBO (ziarna słonecznika, sezamu, siemię lniane, chilli, pietruszka, czosnek) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 573 kcal Białko: 23,09 g Tłuszcz: 48,20 g Węglowodany
Zdrowie na języku :P
Gdzie ciepło w różnych miesiącach? 201Styczeń czy luty to czas, w którym pragniemy uciec od zimy i zaszyć się w przytulnym miejscu. Azja, Afryka, a może Australia? Wybór jest ogromny! Sprawdźmy
Słodkie okruszki
Coś pysznego dla każdego, czyli słodkie bułeczki śniadaniowe 190Idealne śniadanie? Takie jedzone z osobami, na których obecności zależy nam najbardziej na świecie. O takie spotkania codzienne i niecodzienne warto szczególnie zadbać. Przygotowując coś pomysłowego
KulinarneImpresje.pl