bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2897/3453)

Domowy rosół z makaronem 174

kaca po zakrapianej imprezie. Choć może nas kusić ułatwienie sobie życia i zrobienie rosołu na kostkach rosołowych – nie radzę! Na prawdę bardzo łatwo można zrobić aromatyczny domowy rosół , bez tego dodatku. Ten przepis na rosół jest idealny, wychodzi klarowny, aromatyczny, z dodatkiem drobnego makaronu. Mnniamm! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na rosół Każda gospodyni ma swój przepis na rosół(...)należy trzymać się kilku zasad, od których odstępstwo może spowodować, że zupa nie będzie udana. Często wydaje nam się, że nie potrafimy zrobić dobrego rosołu, że wychodzi on mętny, bez smaku. Zasady gotowania rosołu Aby rosół z makaronem wyszedł smaczny najważniejszy jest rodzaj mięsa jaki do niego wykorzystasz. Najlepszym i najbardziej popularnym mięsem jest mięso z kurczaka najlepiej takie

To Musisz Wiedzieć
Ogórki małosolne – twarde, chrupiące, najlepsze! 126

macie nikogo zaprzyjaźnionego, kto hoduje je bez zbędnej chemii – lepiej zaopatrzenie zrobić na ryneczku niż w supermarkecie nastawionym na masową sprzedaż. Sprawę ułatwiają także gotowe „zestawy” do kiszenia – można je kupić w niemal każdym warzywniaku i na ryneczku. Wiele osób zastanawia się, czy ogórki wyjdą bez liścia chrzanu, czy koper z baldachimem jest niezbędny(...)talerzykiem/spodeczkiem i obciążamy czymś ciężkim. Spod talerzyka nic nie powinno wypływać (koper, czosnek, fragmenty ogórków) – inaczej spleśnieje i ogórki trzeba będzie wyrzucić. Zakręcone słoiki stawiam na blaszkach do pieczenia wyłożonych szmatką (nigdy bezpośrednio np. na drewnianej podłodze) – bo co, jeśli w nocy, któryś ze słoików pocieknie? Jeśli mamy otwarte naczynie, to tutaj tak dużego ryzyka

Poezja smaku
Czy warto jechać do Gruzji? cz.I 209

wyjazd – do Gruzji nie potrzebujecie paszportu . Kraj oficjalnie leżący w Azji (a właściwie na jej styku z Europą) jest bardzo przyjaźnie nastawiony do odwiedzających – obywatele Unii Europejskiej bez problemu mogą lecieć posiadając przy sobie jedynie dowód osobisty . Gruzja jest proeuropejsko nastawiona i chciałaby w przyszłości móc przyłączyć się do Unii. Jazda po gruzińsku Zdjęcie zrobione przez szybę(...)się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest

Poezja smaku
Brukselka z pieczarkami i czosnkiem 131

Jesienią byłem na weselu jakiejś dalekiej rodziny. Wiecie, mówię Wam o tym, bo wesele to zawsze kojarzy się z jedzeniem, a to w końcu blog kulinarny

Marder&Marder Manufacture
Gorącym piwem w zimowe chłody! Przepisy na grzańca. 306

Pierwsze skojarzenia z piwem dla większości smakoszy tego trunku? Wiadomo – lato, słońce , upał i orzeźwienie płynące z dobrze schłodzonego napoju, najlepiej pitego z delikatnie przymrożonej

Słodkie okruszki
Pyszny piernik bezglutenowy 137

Piernik bezglutenowy to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Robi się go bardzo prosto, a swoją wilgotność zawdzięcza puree z dyni, która

Wiszniówka
Blendman testuje: Blender próżniowy Wartmann – recenzja 141

wszystkim maksymalizuje korzyści płynące ze spożywanych produktów, ułatwia trawienie jedzenia oraz usprawnia procesy przyswajania cennych dla kondycji organizmu substancji odżywczych. To więc łatwy sposób na poprawę kondycji naszego ciała bez żadnych dodatkowych wyrzeczeń. Szybkość i moc Wytrzymały silnik o mocy około 2000W, zapewnia szybkie rozdrabnianie pokarmów i pełny rozruch sprzętu, nawet przy po brzegi wypełnionym kielichu. Dzięki temu drastycznie(...)sprawia kłopotów i nie zmienia swojego położenia nawet przy pełnym załadowaniu blendera mrożonymi owocami. Wierzcie mi, sprawdzałem! Link do blenderów: https://sklep.ronic.pl/13-blendery Przykładowe przepisy: Zupa krem z pieczonych buraków Zupa krem z dyni Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem Krem z kalafiora Makaron z sosem dyniowym Pasztet z czerwonej soczewicy Wegańskie pesto bazyliowe Wegański Majonez Mleko z nerkowców

Blendman
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 213

marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?!  A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz?  A czy próbowałeś marchwi żółtej, jeszcze słodszej(...)smaku wg uznania.  Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć na wierzchu kawałek pergaminu i obciążyć z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc wybrzuszeń. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po tym czasie usunąć pergamin z fasolkami i podpiekać

KUCHARNIA
Cobbler - co to takiego? 3005

Ja tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klasyczna lazania palce lizać 134

Dzisiaj ulubione danie kota Garfielda. Owszem kaloryczne, ale jakże pyszne. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na kawałek tej klasycznej włoskiej potrawy, którą podaje się

KulinarneImpresje.pl
Zupa krem z kalafiora i soczewicy 178

Zupa krem z kalafiora i soczewicy wygląda jak pomidorowa, ale smakuje wyjątkowo. A do tego jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe

Niedzielny kucharz
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 276

Jesień trwa w najlepsze, a ja przenoszę ją z otoczenia na swój talerz. Powiem Wam, że dyni nie używam zbyt często w swojej kuchni, ale przekonując

Kuchnia Ellie
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 389

pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni.  Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się w kierunku przetworów pomidorowych, które kryją w sobie słodycz i aromat letnich(...)przechowywać przez 6 miesięcy.  * Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć otwarte na kratce piekarnika. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C razem ze słoikami i następnie "piecz" je jeszcze przez 15 min. Od razu napełniaj przecierem. Nakrętki wyparzam zalewając je wrzątkiem. Jeżeli masz zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki, aby były gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień: 5 obiadów za 90 zł 202

ruch na Niedzielnym Kucharzu nie tylko nie spadł, ale poszedł w górę, co świadczy chyba o tym, że baza przepisów jest na tyle duża, że blog przyciąga uwagę nawet bez nowych treści. Poza tym, co nas szalenie cieszy, nasze teksty są czytane i uważane za pożyteczne i przydatne. Dostaliśmy np. niezwykle miłą recenzję od dziewczyn z Loveandgreatshoes , które poleciły(...)też żaden wyczyn, bo robi się on sam, wystarczy składniki wrzucić (wlać) do garnka. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany

Niedzielny kucharz
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 275

wcześniej, w 1930 r. pracując w restauracji Albert, wymyślił steak au poivre. Jak wyjaśniał, odebrał właśnie transport mrożonej wołowiny z USA, piękną z wyglądu, ale bez specjalnego smaku. W tamtym czasie restauracja przeżywała najazd pijących na umór Amerykanów, zamawiających drinki jeszcze przed obiadem. Żeby ożywić ich kubki smakowe i nadać stekom smak, zapanierował je w tłuczonym pieprzu. Stąd podwójna(...)łyżkę musztardy dijon i podgrzewaj przez chwilę. Wyłącz palnik. Podawaj steki (możesz je pokroić w poprzek na plastry) polane sosem. Jako dodatki znakomicie sprawdzą się warzywa z wody oraz pieczone frytki. ` Artykuł Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz