bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2901/3453)

Klasyczna lazania palce lizać 105

Dzisiaj ulubione danie kota Garfielda. Owszem kaloryczne, ale jakże pyszne. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na kawałek tej klasycznej włoskiej potrawy, którą podaje się

KulinarneImpresje.pl
Zupa krem z kalafiora i soczewicy 143

Zupa krem z kalafiora i soczewicy wygląda jak pomidorowa, ale smakuje wyjątkowo. A do tego jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe

Niedzielny kucharz
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 225

Jesień trwa w najlepsze, a ja przenoszę ją z otoczenia na swój talerz. Powiem Wam, że dyni nie używam zbyt często w swojej kuchni, ale przekonując

Kuchnia Ellie
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 333

pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni.  Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się w kierunku przetworów pomidorowych, które kryją w sobie słodycz i aromat letnich(...)przechowywać przez 6 miesięcy.  * Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć otwarte na kratce piekarnika. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C razem ze słoikami i następnie "piecz" je jeszcze przez 15 min. Od razu napełniaj przecierem. Nakrętki wyparzam zalewając je wrzątkiem. Jeżeli masz zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki, aby były gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień: 5 obiadów za 90 zł 149

ruch na Niedzielnym Kucharzu nie tylko nie spadł, ale poszedł w górę, co świadczy chyba o tym, że baza przepisów jest na tyle duża, że blog przyciąga uwagę nawet bez nowych treści. Poza tym, co nas szalenie cieszy, nasze teksty są czytane i uważane za pożyteczne i przydatne. Dostaliśmy np. niezwykle miłą recenzję od dziewczyn z Loveandgreatshoes , które poleciły(...)też żaden wyczyn, bo robi się on sam, wystarczy składniki wrzucić (wlać) do garnka. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany

Niedzielny kucharz
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 215

wcześniej, w 1930 r. pracując w restauracji Albert, wymyślił steak au poivre. Jak wyjaśniał, odebrał właśnie transport mrożonej wołowiny z USA, piękną z wyglądu, ale bez specjalnego smaku. W tamtym czasie restauracja przeżywała najazd pijących na umór Amerykanów, zamawiających drinki jeszcze przed obiadem. Żeby ożywić ich kubki smakowe i nadać stekom smak, zapanierował je w tłuczonym pieprzu. Stąd podwójna(...)łyżkę musztardy dijon i podgrzewaj przez chwilę. Wyłącz palnik. Podawaj steki (możesz je pokroić w poprzek na plastry) polane sosem. Jako dodatki znakomicie sprawdzą się warzywa z wody oraz pieczone frytki. ` Artykuł Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tortilla kukurydziana 100

Domowa tortilla kukurydziana nie jest wcale taka trudna do zrobienia, ważne jednak aby sięgnąć po właściwe składniki, a podstawowym z nich jest masa harnia . Masa harina

MeCooks
Krokieciki z kaszy mazurskiej - zero waste 156

Nie lubię marnować żywności! I mam tak od zawsze,  a nie tylko w związku z najnowszymi trendami. Bardzo rzadko zdarza mi się wyrzucać jedzenie ponieważ

Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowe ciasto z jagodami. 123

Cytrynowe ciasto z jagodami. Ciasto wypełnione jagodami i cudownym smakiem cytryny . Jest to ciasto , którym możemy delektować się o dowolnej porze. To pyszne ciasto ma delikatny

Zdrowy Styl Joanny
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 224

   Nasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do

Smaczne Zdrowe
Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini 110

zabytków. Toskania to również raj dla smakoszy. Kuchnia włoska uznawana jest za najpopularniejszą na całym świecie, szczególnie znana jest pizzy i makaronów. Ale autentyczny włoski posiłek nie jest kompletny bez smaku la dolce vita. Termin “la dolce vita” stał się popularny po sukcesie filmu o tym samym tytule, filmie Federico Felliniego. W tłumaczeniu z włoskiego oznacza(...)podsypania 250 g cukru 150 g migdałów ze skórką 3 jaja “L” 3 żółtka 1 jajo do smarowania (ewentualnie pozostałe białko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g kandyzowanej skórki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy Wykonanie Migdały prażymy krótko na suchej patelni, studzimy. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek

Tajemnice Smaku
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 147

robię już ciasta drożdżowe zawsze używam świeżych drożdży, ponieważ jestem ich zwolenniczką według mnie ciasto lepiej wyrasta i rozchodzi się po całej kuchni ich niepowtarzalny piękny intensywny aromat przy pieczeniu i lepiej mi smakuje.  Drożdże - to grzyby jednogatunkowe żyjące na podłożu zawierającym cukier. Produkowane są przez przemysł drożdżowy w postaci drożdży prasowanych lub suszonych. Używane są w piekarnictwie(...)woda spowoduje, ze drożdże będą fermentować za wolno, zaś za ciepłe zabije drożdże i ciasto nie urośnie. rozczyn należy pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w temperaturze pokojowej, bez przeciągów do rozczynu nie musimy dodawać cukru, lecz pomaga on lepiej i szybciej drożdżom rosnąć. Przykład. Składniki: 400 ml mleka 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 - 5 łyżek

Ciastka - domowe słodkości
Zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka :) 202

Bardzo proste danie, łączące kilka składników i nieco więcej przypraw, dzięki którym potrawa nabiera niebywałego aromatu i smaku. Ja przeważnie sypię bardzo dużo różnych przypraw do

Zdrowie na języku :P
Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy 134

Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy jest daniem bardzo łatwym do zrobienia, a przy tym bardzo pożywnym. I zdrowym. Czas : 50 minut Poziom trudnośc i: Łatwe Liczba

Niedzielny kucharz
Sałatka końca sezonu z nektarynkami i taklią 140

Dziś pogoda jest tak piękna, że aż ciężko uwierzyć w to grzejące policzki słońce, po ostatnich deszczach i przenikliwym chłodzie. Nad głową nieskazitelnie błękitne niebo w

Kuchnia w Słońcu Skąpana