Dzisiaj ulubione danie kota Garfielda. Owszem kaloryczne, ale jakże pyszne. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na kawałek tej klasycznej włoskiej potrawy, którą podaje się
KulinarneImpresje.plZupa krem z kalafiora i soczewicy wygląda jak pomidorowa, ale smakuje wyjątkowo. A do tego jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe
Niedzielny kucharzJesień trwa w najlepsze, a ja przenoszę ją z otoczenia na swój talerz. Powiem Wam, że dyni nie używam zbyt często w swojej kuchni, ale przekonując
Kuchnia Elliepulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się w kierunku przetworów pomidorowych, które kryją w sobie słodycz i aromat letnich(...)przechowywać przez 6 miesięcy. * Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć otwarte na kratce piekarnika. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C razem ze słoikami i następnie "piecz" je jeszcze przez 15 min. Od razu napełniaj przecierem. Nakrętki wyparzam zalewając je wrzątkiem. Jeżeli masz zmywarkę, to bardzo Ci zazdroszczę - wystarczy wygotować w niej słoiki, aby były gotowe
Chilli Czosnek i Oliwaruch na Niedzielnym Kucharzu nie tylko nie spadł, ale poszedł w górę, co świadczy chyba o tym, że baza przepisów jest na tyle duża, że blog przyciąga uwagę nawet bez nowych treści. Poza tym, co nas szalenie cieszy, nasze teksty są czytane i uważane za pożyteczne i przydatne. Dostaliśmy np. niezwykle miłą recenzję od dziewczyn z Loveandgreatshoes , które poleciły(...)też żaden wyczyn, bo robi się on sam, wystarczy składniki wrzucić (wlać) do garnka. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany
Niedzielny kucharzwcześniej, w 1930 r. pracując w restauracji Albert, wymyślił steak au poivre. Jak wyjaśniał, odebrał właśnie transport mrożonej wołowiny z USA, piękną z wyglądu, ale bez specjalnego smaku. W tamtym czasie restauracja przeżywała najazd pijących na umór Amerykanów, zamawiających drinki jeszcze przed obiadem. Żeby ożywić ich kubki smakowe i nadać stekom smak, zapanierował je w tłuczonym pieprzu. Stąd podwójna(...)łyżkę musztardy dijon i podgrzewaj przez chwilę. Wyłącz palnik. Podawaj steki (możesz je pokroić w poprzek na plastry) polane sosem. Jako dodatki znakomicie sprawdzą się warzywa z wody oraz pieczone frytki. ` Artykuł Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzDomowa tortilla kukurydziana nie jest wcale taka trudna do zrobienia, ważne jednak aby sięgnąć po właściwe składniki, a podstawowym z nich jest masa harnia . Masa harina
MeCooksNie lubię marnować żywności! I mam tak od zawsze, a nie tylko w związku z najnowszymi trendami. Bardzo rzadko zdarza mi się wyrzucać jedzenie ponieważ
Kulinarne przygody GatityCytrynowe ciasto z jagodami. Ciasto wypełnione jagodami i cudownym smakiem cytryny . Jest to ciasto , którym możemy delektować się o dowolnej porze. To pyszne ciasto ma delikatny
Zdrowy Styl JoannyNasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do
Smaczne Zdrowezabytków. Toskania to również raj dla smakoszy. Kuchnia włoska uznawana jest za najpopularniejszą na całym świecie, szczególnie znana jest pizzy i makaronów. Ale autentyczny włoski posiłek nie jest kompletny bez smaku la dolce vita. Termin “la dolce vita” stał się popularny po sukcesie filmu o tym samym tytule, filmie Federico Felliniego. W tłumaczeniu z włoskiego oznacza(...)podsypania 250 g cukru 150 g migdałów ze skórką 3 jaja “L” 3 żółtka 1 jajo do smarowania (ewentualnie pozostałe białko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g kandyzowanej skórki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy Wykonanie Migdały prażymy krótko na suchej patelni, studzimy. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek
Tajemnice Smakurobię już ciasta drożdżowe zawsze używam świeżych drożdży, ponieważ jestem ich zwolenniczką według mnie ciasto lepiej wyrasta i rozchodzi się po całej kuchni ich niepowtarzalny piękny intensywny aromat przy pieczeniu i lepiej mi smakuje. Drożdże - to grzyby jednogatunkowe żyjące na podłożu zawierającym cukier. Produkowane są przez przemysł drożdżowy w postaci drożdży prasowanych lub suszonych. Używane są w piekarnictwie(...)woda spowoduje, ze drożdże będą fermentować za wolno, zaś za ciepłe zabije drożdże i ciasto nie urośnie. rozczyn należy pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w temperaturze pokojowej, bez przeciągów do rozczynu nie musimy dodawać cukru, lecz pomaga on lepiej i szybciej drożdżom rosnąć. Przykład. Składniki: 400 ml mleka 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 - 5 łyżek
Ciastka - domowe słodkościBardzo proste danie, łączące kilka składników i nieco więcej przypraw, dzięki którym potrawa nabiera niebywałego aromatu i smaku. Ja przeważnie sypię bardzo dużo różnych przypraw do
Zdrowie na języku :PWegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy jest daniem bardzo łatwym do zrobienia, a przy tym bardzo pożywnym. I zdrowym. Czas : 50 minut Poziom trudnośc i: Łatwe Liczba
Niedzielny kucharzDziś pogoda jest tak piękna, że aż ciężko uwierzyć w to grzejące policzki słońce, po ostatnich deszczach i przenikliwym chłodzie. Nad głową nieskazitelnie błękitne niebo w
Kuchnia w Słońcu Skąpana