Znalazłam je niedawno na stronie Moje Wypieki. Przepis wydał się łatwy a smak zapowiadał się kusząco. Wczoraj o poranku przystąpiłam do działania i... Te rosyjskie bułeczki
Dzieje kuchennej Wiewiórylenistwem nie mają wiele wspólnego, bo ich przygotowanie jest raczej pracochłonne. I tu konieczne jest sprostowanie - uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze. Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość(...)składania ciasta (klik) . Zakończyć, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 h w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być miękkie i puszyste. Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Posypać orzeszkami i udekorować żurawiną. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. *przepis na ciasto duńskie (klik) i nadzienie
KUCHARNIABrownie z owocami i migdałami. Ten przepis na czekoladowe brownie jest całkowicie zainspirowany zamiłowaniem do czekolady, owoców i migdałów , możemy dowolnie zamienić owoce lub orzechy według
Zdrowy Styl JoannyPowrót do kraju wiąże się z kontynuacją kategorii, którą zaczęłam prowadzić pół roku temu, czyli gdzie smacznie zjeść w okolicach Jeleniej Góry, a także w Sudetach
RelaxtimeW tym roku nie mam czasu na przygotowywanie świątecznych smakołyków. W listopadzie tyle pracowałam, że po powrocie do domu nie miałam już siły. Teraz już półtora
Pożeraczka, czyli raz adobrzePotrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością. Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to
Codziennik Kuchennykaca po zakrapianej imprezie. Choć może nas kusić ułatwienie sobie życia i zrobienie rosołu na kostkach rosołowych – nie radzę! Na prawdę bardzo łatwo można zrobić aromatyczny domowy rosół , bez tego dodatku. Ten przepis na rosół jest idealny, wychodzi klarowny, aromatyczny, z dodatkiem drobnego makaronu. Mnniamm! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na rosół Każda gospodyni ma swój przepis na rosół(...)należy trzymać się kilku zasad, od których odstępstwo może spowodować, że zupa nie będzie udana. Często wydaje nam się, że nie potrafimy zrobić dobrego rosołu, że wychodzi on mętny, bez smaku. Zasady gotowania rosołu Aby rosół z makaronem wyszedł smaczny najważniejszy jest rodzaj mięsa jaki do niego wykorzystasz. Najlepszym i najbardziej popularnym mięsem jest mięso z kurczaka najlepiej takie
To Musisz Wiedziećmacie nikogo zaprzyjaźnionego, kto hoduje je bez zbędnej chemii – lepiej zaopatrzenie zrobić na ryneczku niż w supermarkecie nastawionym na masową sprzedaż. Sprawę ułatwiają także gotowe „zestawy” do kiszenia – można je kupić w niemal każdym warzywniaku i na ryneczku. Wiele osób zastanawia się, czy ogórki wyjdą bez liścia chrzanu, czy koper z baldachimem jest niezbędny(...)talerzykiem/spodeczkiem i obciążamy czymś ciężkim. Spod talerzyka nic nie powinno wypływać (koper, czosnek, fragmenty ogórków) – inaczej spleśnieje i ogórki trzeba będzie wyrzucić. Zakręcone słoiki stawiam na blaszkach do pieczenia wyłożonych szmatką (nigdy bezpośrednio np. na drewnianej podłodze) – bo co, jeśli w nocy, któryś ze słoików pocieknie? Jeśli mamy otwarte naczynie, to tutaj tak dużego ryzyka
Poezja smakuwyjazd – do Gruzji nie potrzebujecie paszportu . Kraj oficjalnie leżący w Azji (a właściwie na jej styku z Europą) jest bardzo przyjaźnie nastawiony do odwiedzających – obywatele Unii Europejskiej bez problemu mogą lecieć posiadając przy sobie jedynie dowód osobisty . Gruzja jest proeuropejsko nastawiona i chciałaby w przyszłości móc przyłączyć się do Unii. Jazda po gruzińsku Zdjęcie zrobione przez szybę(...)się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest pieczone w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. Smakuje miodem, skórką pomarańczową, rodzynkami i cynamonem. Sprzedawana jest gorąca. Odrywamy kawałki gorącej bułki i dzielimy się nią. Niebo w gębie. Jeden jej bok jest
Poezja smakuJesienią byłem na weselu jakiejś dalekiej rodziny. Wiecie, mówię Wam o tym, bo wesele to zawsze kojarzy się z jedzeniem, a to w końcu blog kulinarny
Marder&Marder ManufacturePierwsze skojarzenia z piwem dla większości smakoszy tego trunku? Wiadomo – lato, słońce , upał i orzeźwienie płynące z dobrze schłodzonego napoju, najlepiej pitego z delikatnie przymrożonej
Słodkie okruszkiPiernik bezglutenowy to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Robi się go bardzo prosto, a swoją wilgotność zawdzięcza puree z dyni, która
Wiszniówkawszystkim maksymalizuje korzyści płynące ze spożywanych produktów, ułatwia trawienie jedzenia oraz usprawnia procesy przyswajania cennych dla kondycji organizmu substancji odżywczych. To więc łatwy sposób na poprawę kondycji naszego ciała bez żadnych dodatkowych wyrzeczeń. Szybkość i moc Wytrzymały silnik o mocy około 2000W, zapewnia szybkie rozdrabnianie pokarmów i pełny rozruch sprzętu, nawet przy po brzegi wypełnionym kielichu. Dzięki temu drastycznie(...)sprawia kłopotów i nie zmienia swojego położenia nawet przy pełnym załadowaniu blendera mrożonymi owocami. Wierzcie mi, sprawdzałem! Link do blenderów: https://sklep.ronic.pl/13-blendery Przykładowe przepisy: Zupa krem z pieczonych buraków Zupa krem z dyni Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem Krem z kalafiora Makaron z sosem dyniowym Pasztet z czerwonej soczewicy Wegańskie pesto bazyliowe Wegański Majonez Mleko z nerkowców
Blendmanmarchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz? A czy próbowałeś marchwi żółtej, jeszcze słodszej(...)smaku wg uznania. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć na wierzchu kawałek pergaminu i obciążyć z góry fasolkami lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia, aby ciasto równo się upiekło, nie tworząc wybrzuszeń. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po tym czasie usunąć pergamin z fasolkami i podpiekać
KUCHARNIAJa tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było
Pożeraczka, czyli raz adobrze