surowe ciasto w środku. Do ciasta dodajemy kieliszek alkoholu. Dzięki temu pączek wchłania mniej tłuszczu. Jednak składnik ten nie jest w cieście koniecznie potrzebny i możemy go pominąć. Pączki piekłam i na oleju i na smalcu. Pączki na oleju mają chrupką, suchą skórkę, natomiast te na smalcu mają skórkę miększą i gładszą. Pewnie dlatego, że tłuszcz zwierzęcy w temp. pokojowej(...)ostygną można je popudrować cukrem pudrem. Możesz je po usmażeniu nadziać marmoladą lub gęstym dżemem czy musem owocowym, ja nadziałam puszystym kremem cytrynowym. Przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (taka bez igły), rękaw cukierniczy z długą tylką lub jednorazowy i wąski worek cukierniczy. W woreczku umieść wcześniej wymieszaną marmoladę i wstrzyknij ją z boku do każdego pączka. Notes Jeśli
SmartBake.plW poprzednio opublikowanym poście w skrócie przedstawiłam Wam podstawowe zasady diety warzywno-owocowej , dziś natomiast przyszła pora na opisanie produktów, które są dozwolone
Kulinarne przygody GatityGoose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga selera
Kulinarny karnet ChristopheraZapraszam Was na "eksplozję smaku, zapachów i kolorów", tak dzisiejszy przepis określił mój małżonek ;):) Dzisiejsza pizza jest inna niż wszystkie, bez sosu pomidorowego i mozzarelli. Bazą pizzy jest puszyste ciasto drożdżowe z oregano a dodatkami do niej aromatyczny hummus z musztard ą i kurkum ą, karmelizowana cebulka i słodko-kwaśny chutney z pomidorków(...)succo di limone, 2 cucchiai di senape e 2 spicchi d'aglio. Frullate fino a ottenere una consistenza omogenea e cremosa. Pizza Blachę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm smarujemy olejem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy; odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 30 minut. Pizze pieczemy ok. 15-20 minut
La grande e la piccola cuocaPo kilku dniach przyglądania się z lekkim rozbawieniem kampanii, którą spłodziła – sądząc po wynikach – w bólach Fundacja Mama i Tata trafił mnie szlag. Szlag
ladykitchenWspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane
Niedzielny kucharzWspaniałe, pachnące maślano-drożdżowe ciasto, kapuściano-grzybowy farsz, aromat taki, że Święta czuć na kilometr. Takie są kapuśniaczki – nic dziwnego, że jak oscypki zostały wpisane
Niedzielny kucharzJapońska zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Duża zawartość przeciwutleniaczy chroni nasz organizm przed chorobami, poprawia sprawność fizyczną i umysłową. Regularne picie dobrej jakości
Kuchcik gotujebiedni Chińczycy, znowu co chińszczyzna to złe…) ma bardzo dużą zawartość kumaryny i to nie do końca jest zdrowe. W smaku jest mniej słodki, za to odczuwalnie ostry i piekący, chwilami aż cierpki. Kolor rdzawy, ciemny, podbiegający czerwienią. Samodzielne mielenie jego kory jest ciężkie – to cholernie twarda kora. Zawija się w pojedynczą rurkę, jak cygaro. Nie poleca się spożywania tego(...)przyprawy, miód, i tak do wykończenia składników. Cytryny zaczną puszczać sok, mikstura nie będzie tak gęsta i lejąca w konsystencji jak miód, będzie bardziej płynna. Mieszankę przechowujemy w lodówce – bez uszczerbku dla jej właściwości – do 2 miesięcy. Jak dawkować? Przy przeziębieniu i grypie używam 2 czubate łyżeczki mieszanki i zalewam ją w kubku 200ml gorącej, ale nie wrzącej
Karo in the KitchenPewnie i Wy zabieracie lub szykujecie jedzenie do pracy – oto kilka pomysłów na Lunchbox’y do pracy dla mojego męża. Nam nadzieje, że takie propozycje przypadnę
KuchniaWeDwoje.plWypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzygotowując się do świąt Bożego Narodzenia, zadbaj o to, aby na twojej liście rzeczy do zrobienia znalazł się zakwas na barszcz czerwony. Jego zrobienie zajmuje tylko
okolicepalnika.plsurowe ciasto w środku. Do ciasta dodajemy kieliszek alkoholu. Dzięki temu pączek wchłania mniej tłuszczu. Jednak składnik ten nie jest w cieście koniecznie potrzebny i możemy go pominąć. Pączki piekłam i na oleju i na smalcu. Pączki na oleju mają chrupką, suchą skórkę, natomiast te na smalcu mają skórkę miększą i gładszą. Pewnie dlatego, że tłuszcz zwierzęcy w temp. pokojowej(...)ostygną można je popudrować cukrem pudrem. Możesz je po usmażeniu nadziać marmoladą lub gęstym dżemem czy musem owocowym, ja nadziałam puszystym kremem cytrynowym. Przygotuj sobie szeroką plastikową strzykawkę (taka bez igły), rękaw cukierniczy z długą tylką lub jednorazowy i wąski worek cukierniczy. W woreczku umieść wcześniej wymieszaną marmoladę i wstrzyknij ją z boku do każdego pączka. Notes Jeśli
SmartBake.plDzisiejszy przepis na pesto z liści kalarepy jest w duchu zero waste. W mojej kuchni bardzo dbam o to, żeby jak najmniej odpadów lądowało w koszu
Healthycreations.plDzisiaj mamy dla Was rewelacyjne danie z makaronem. Sporo w nim smaków, sporo w nim się dzieje. Może nie jest jakieś super szybkie w przygotowaniu, ale
Marder&Marder Manufacture