znajdziemy nic. Na obiad zdecydowanie polecam wybrać się do knajpki Kalammmakia – to niewielka, przydrożna restauracja, w której zjedliśmy najlepszy( przyrzekam ! ) obiad na Mykonos. Obłędnie doprawiona baranina z pieczonym pomidorami i „Covered with gyro pork” – mega chrupiąca, cieniutka pita wypełniona po brzegi mięsno warzywnym farszej z dodatkiem dużej iloscią ciągnących serów . To smaki, na myśl których(...)MYKONOS GIORAS WOOD BAKERY to najstarsza piekarnia na Cykladach – założona w XVII wieku – miejsce, którego ominąć nie można. Jako jedna z ostatnich piekarni używa pieca opalanego drewnem do pieczenia chleba, a budynek w którym się znajduje jest drugim najstarszym budynkiem na wyspie, zbudowanym po kościele Panagia Paraportiani i wykonanym ręcznie z materiałów takich jak kamień, siano
Ostra na SłodkoDzisiejszy przepis na pesto z liści kalarepy jest w duchu zero waste. W mojej kuchni bardzo dbam o to, żeby jak najmniej odpadów lądowało w koszu
Healthycreations.plkiedy w ciągu dnia nie je się i nie pije ( ale nie tylko! ). Kolacja po zachodzie słońca nabiera jeszcze większego znaczenia! Mieszkańcy Maroka jedzą bardzo duże ilości mięsa ( oczywiście bez wieprzowiny – ze względów religijnych ). Najbardziej popularny jest tutaj KURCZAK, BARANIA I WOŁOWINA – to tzn. muzułmańskie jedzenie o nazwie HALAL ( „ halal ” określa ogólny zbiór tego, na co pozwala(...)powyżej. HARCHA Marokańczycy mają wiele rodzajów chlebków ( pysznych chlebków! ). Jednym z nich jest właśnie HARCHA – słodki chlebek zrobiony ze zmielonej kaszy mannej, tłuszczy, mleka, cukru, proszku do pieczenia i soli. Nie piecze się go w piecu, a smaży na mocno rozgrzanej patelni. Podawany najczęściej z masłem lub konfiturą. Tę klasyczna wersję można oczywiście modyfikować przygotowując wersję
Ostra na Słodkokawałkach Warto zaznaczyć, że nie ma obawy przed owocami uznanymi za powodujące alergie. Zatem jeśli jest sezon na maliny i truskawki, a Wy akurat rozszerzacie dietę – bez obaw można podać maluchowi te owoce i obserwować reakcję organizmu. 3. Zboża . Czyli kaszki, kasze, ryże, pieczywo, makarony – to wszystko możemy podawać równocześnie z warzywami i owocami, czyli od początku(...)OGÓLE to zje! 2. Konsystencja potraw musi być zawsze dostosowana do możliwości dziecka! Nie stresujcie się tym, że Wasza pociecha nie je tak chętnie jajecznicy, albo pieczonej ryby jak Wy Dziecko musi oswoić się ze wszystkimi smakami i określić własne preferencje smakowe. Najważniejsze, aby Dziecko miało wybór między zdrowymi produktami. Nie podawaj mu przesłodzonych i przetworzonych produktów, tylko postaw
Natka PietruszkiSander mają dodatkowo niesamowicie przydatny system durszlaka w pokrywkach, ułatwiający odlewanie wody z warzyw czy makaronu. Tak niewielka rzecz, a okazuje się niezwykle przydatna. Wybierając naczynia do gotowania czy pieczenia zwróć uwagę na materiał, z którego są wykonane oraz możliwość użytkowania na różnego rodzaju palnikach/w piekarniku. Zaważyłam, że większość z Was, podobnie jak ja, wybiera kuchenki indukcyjne(...)wybierz garnki i sprzęty, które możesz włożyć jeden w drugi, tak aby zajęły, jak najmniej miejsca. Idealnie sprawdzi się tutaj komplet garnków, złożony z elementów w różnych rozmiarach. Nie bez znaczenia jest także ich funkcjonalność. Ja wybrałam komplet garnków z niesamowicie wygodnym systemem umożliwiającym odcedzanie potraw poprzez specjalne pokrywki z dziurkami. Niezastąpionymi podczas gotowania pomocnikami w kuchni okażą się
nietylkopasta.plW zeszłym tygodniu na moim Instagramie prosiłam Was o wybór jednego dania z bakłażanami, spośród dwóch podanych, jakie chcielibyście, żeby pojawiło się na blogu. Do
La grande e la piccola cuocaTo już druga część moich pomysłów na szybkie posiłki do pracy. Pierwsza część nadal chętnie jest odwiedzana na blogu i jest najczęściej przeglądanym wpisem. Mam nadzieje
KuchniaWeDwoje.plNigdy bym nie pomyślała, że zwariuję na punkcie kiecki. W ogóle do tego całego ślubnego zamieszania podchodzę z pewnym dystansem i zdrową dozą ironii. Niech
Pożeraczka, czyli raz adobrzeperfumy nie miałam pojęcia. Wiedziałam, że potrzebne są zapachy. Mam bardzo lubi zapach bzu. I lipy. Mówiła coś, że lubi świeże zapachy.Poszłam na podwórko szukać zapachów. Zerwałam trochę bzu, liści lipy bo kwiatów już nie było, trochę trawy "z braku laku". W domu odkroiłam sobie kawałek cytryny, żeby było bardziej świeżo. Znalazłam też jakieś suszone liście - pomyślałam, ze będzie(...)krzyczała,była ze mnie dumna.. cieszyła sie że juz od najmlodszych lat mam smykałke do gotowania. I miała poniekad racje:) nie jestem jakims mistrzem ale kocham gotowac piec rozpieszczac przy tym bliskich i swietnie mi to wychodzi:) Moja Ukochana Mamusia do dzis mowi ze podziwia wszystkie kobiety ktore maja wiecej niz jedno dziecko bo jej ledwo sie udalo utrzymac
bistro mamatłuszcze nasycone są nam potrzebne, ale w rozsądnych ilościach. W przeciwnym wypadku podwyższamy ryzyko wystąpienia choćby miażdżycy. I tak naprawdę stąd bierze się najwięcej negatywnych opinii o keto. Ludzie bez zastanowienia jedzą naprzemiennie jajka na bekonie z tłustą wieprzowiną, po czym dziwią się, że ich wyniki badań są gorsze niż przed zastosowaniem diety. Dlatego komponując dietę keto zadbaj(...)cytryny 25 g mąki migdałowej Sól i pieprz do smaku Wymieszaj na talerzu mąkę z przyprawami i dolej sok z cytryny. Dokładnie panieruj łososia i połóż na rozgrzanej patelni. Piecz z obydwu stron przez około 3 minuty. Jedna porcja to 812kcal. Tłuszcz: 60g, Węglowodany netto: 7.1g, Białko: 58g Kolacja – Sałatka z fetą i tuńczykiem 50g sera feta
ZGruntuFitczęsto rosną dziko na naszych działkach i w parkach. Wystarczy wiedzieć, co z nimi zrobić, żeby mieć pyszny wiosenny obiad. Jakie jest moje top 10 najlepszych przepisów na wiosnę bez których nie wyobrażam sobie wiosny? Zobaczcie sami! 1. Twarożek z botwinką i rzodkiewką Twarożek z botwinki ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania i smakuje wiosna. Piękny(...)wiśni (u mnie mrożone) lub innych czerwonych owoców Ciasto: 3 jajka – razem białko i żółtko szklanka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku do pieczenia połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Migdałowa kruszonka: połowa kostki masła – roztopiona w kąpieli wodnej (zostawić odrobinę do wysmarowania formy) ćwierć szklanki cukru
Ugotowane pozamiataneNietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego, to jedna z najpowszechniej występujących nietolerancji pokarmowych. Dochodzi do niej, gdy w organizmie brakuje laktazy - enzymu niezbędnego do rozkładu laktozy. Wtedy
Z notatnika dietetykaCo króluje na waszym świątecznym stole? Barszczy czy też wigilijna zupa grzybowa? Muszę powiedzieć, ze zawsze mam ten dylemat i najchętniej serwowałabym obie. Jeśli wybieracie grzybową
okolicepalnika.pl