Białe Brownie??? Nie da się a jednak... Eksperyment, który chodził mi po głowie już od czasu przygotowania Brownie w wersji fit ( link do przepisu tutaj ) to
vaniliowoczekoladowaprzeszłam na dietę bezglutenową nie miałam żadnej bazy sprawdzonych przepisów. Znalazłam w internecie przepisy na pierniczki gryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki(...)przyprawą piernikową i sodą. Dodać do mąki z cukrem. 3. Dodać pokruszone drożdże, jajko i masło 4. Ciasto wyrobić. 5. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać pierniczki. 6. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 min. Ja chciałam upiec więcej pierniczków, dlatego użyłam aż 6 szklanek mąki + około pół do podsypywania stolnicy podczas wałkowania. Mieszanka mąk jakich
Mama z Motylembędziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy rue Charche-Midi . To jednak do skonsumowania w bistro, a co jeśli chcemy zwiedzać, z pomocą przychodzą wspomniane boulangerie czy pâtisserie, tam można dostać(...)może uda Wam się zawitać na targ żywności, nade mną czuwa jednak kulinarny duch, kto by pomyślał, że tuż pod moim hotelem w sobotę zobaczę takie obrazy...;) pozostawię to bez komentarza, wszak słowa są zbędne ;) Koniecznie wybierzcie się na wzgórze Montmartre, to historyczny fragment Paryża, a zarazem najpiękniejszy. Pasiaste markizy, brukowane uliczki, ożywiane place tej znanej
Słodki Kompromissię spodoba, a zamieszczone informacje przydadzą się w praktyce :) Jak wspomniałam na wstępie, ziarenka są już niemal wszędzie :) Ten kto spróbował, zapewne nie wyobraża sobie teraz swojej kuchni bez tego produktu :) Mam rację? :) Wiele osób stworzyło na prawdę pokaźną liczbę przepisów z wykorzystaniem ziarenek, a i na tym się nie kończy, bo pomysłów nie brakuje i ciągle dochodzą nowe(...)Błonnik: 0,6 g Wartości odżywcze w łyżce (12 g): Energia: 68,7 kcal Białko: 2,8 g Tłuszcz: 5.8 g Węglowodany: 1,8 g Błonnik: 1,4 g PIEKŁO-NIEBO (ziarna słonecznika, sezamu, siemię lniane, chilli, pietruszka, czosnek) Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 573 kcal Białko: 23,09 g Tłuszcz: 48,20 g Węglowodany
Zdrowie na języku :PStyczeń czy luty to czas, w którym pragniemy uciec od zimy i zaszyć się w przytulnym miejscu. Azja, Afryka, a może Australia? Wybór jest ogromny! Sprawdźmy
Słodkie okruszkiIdealne śniadanie? Takie jedzone z osobami, na których obecności zależy nam najbardziej na świecie. O takie spotkania codzienne i niecodzienne warto szczególnie zadbać. Przygotowując coś pomysłowego
KulinarneImpresje.plWiecie, że dziś obchodzony jest "Dzień Rogalika"? Dowiedziałam się o tym przypadkiem z radia, przy śniadaniu, przy gorącym cappuccino i przepysznym rogaliku, który wczoraj
La grande e la piccola cuocagrudniowej piekarni u Amber chlebek bardzo świąteczny. Wybrał go dla nas Gucio, autor bloga Kuchnia Gucia . U mnie jak zwykle nie obyło się bez lekkich uproszczeń i wpadek. Używałam tylko drożdży instant ( do starteru dodałam ich nieco więcej niż trzeba - nie zwróciłam uwagi na to, że w przepisie mowa o drożdżach świeżych). Starter(...)folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składałem jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca) i obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową (dodatkowa). Pozostawić pod przykryciem na 45 -60 minut w celu wyrośnięcia. Piekłem na kamieniu
Stare GaryCo prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne
Smaczne Zdrowepowstała jego pierwsza książka. Aby zacząć przygodę z makaronem potrzebujemy kilku sprzętów o których mowa na wstępie książki. Są to różnego rodzaju maszynki do różnych typów makaronu. Ale bez obaw, bez maszynki też powstanie ten pyszny domowy makaron. Ja takowej nie posiadam a przygotowałam wyśmienity pappardelle. Powiem, że nie było łatwo zrobić ten makaron. Oczywiście technika jest(...)parmezanu lub innego sera bazylia lub szałwia Przygotowanie; Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Dynię oczyszczamy, obieramy kroimy w kostkę. Skraplamy oliwą i posypujemy solą. Wrzucamy nie obrany czosnek. Pieczemy około 35 -40 min do miękkości. Po tym czasie dynię przekładamy do miski, wyciskamy upieczony czosnek, dolewamy wodę i 2 łyżki oliwy. Blendujemy na mus. Przekładamy do rondla
Radość kipiąca uśmiechem.Szybkie przepisy na śniadanie + shake kawowy i arbuzada – czyli co można przygotować z BlendyGo O przenośnym blenderze bezprzewodowy BlendyGo wspominałam Wam już w zeszłym
Słodkie okruszkiDzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z
Cooking for Emilyzdrowia witaminy. Na szczęście tradycyjna kuchnia polska zna kilka przepisów na zdrowe zimowe wieczory. Witamina C - kapusta kiszona Kiszona kapusta z beczki to prawdziwa skarbnica witamin w zimie. Nie bez powodu marynarze już setki lat temu zabierali w ładowniach statków kiszoną kapustę, która chroniła ich przed szkorbutem podczas długich rejsów. Jej dobroczynne działanie zostało sprawdzone także w czasach, kiedy(...)gotować. Woda wypłukuje bowiem masę cennych substancji. Warto też spróbować podać ziemniaki w mundurkach, które są bogatsze w błonnik. A jeśli już placki ziemniaczane, to raczej przetestujmy ich pieczenie, a nie smażenie, które dostarcza nam wielu ciężkich tłuszczów. Witaminy E i D - nasiona: siemię lniane i pestki dyni Późna jesień i zima to czas kiedy nasz organizm potrzebuje więcej
Tradycyjna Kuchnia