Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 201dobrze znaną z rozmów kwalifikacyjnych, "skontaktujemy się w przyszłości" :), co przynajmniej jest jakąś odpowiedzią, o tyle "najwięksi gracze" nie dość, że nie byli zainteresowani problemem, to maile poszły bez echa. Po głębszym zastanowieniu wyraziłem ogromne zrozumienie. Po pierwsze: Gdyby problem został rozwiązany, to pieniądze na jego rozwiązanie nie byłyby wydawane. Skończyłby się byt instytucji za to odpowiedzialnych(...)masa z bułki tartej, a nie mąki, która ma się delikatnie lepić. Po uformowaniu kiełbaski nie ma być mocno zwarta, a trochę się kruszyć. Formujemy kiełbaski, owijamy papierem do pieczenia, zostawiając trochę luzu i zawijamy końce jak przy cukierku. Takie "blanty", jak to określił jeden z uczestników, gotujemy na parze. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia, to umieszczamy kubek
Kryzysowa Książka Kucharska
Batoniki kokosowe bez cukru! 214" Coraz więcej czasu powinnam spędzać nad książkami, studiując nowe pojęcia do zbliżających się nieuchronnie egzaminów na uczelni. Tak, powinnam, ale tego nie robię, bo każdą wolną
Słodkie Przyjemności
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 213bliskich ucieszy nawet najprostszy posiłek - ulubiona pomidorowa czy naleśniki z serem. Jeśli przygotujemy go z sercem, doprawimy go najlepiej na świecie. Jedzenie gotowane z przymusu, na czas i bez przyjemności nigdy nie będzie tak smaczne jak byśmy chcieli. Weekendowe wspólne obiady smakują nam najbardziej. Wtedy nikt się nie spieszy, mamy czas i głowy pełne pomysłów. Nie patrzymy(...)przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję Monice za Hamantaschen, bo to dzięki naszemu wspólnemu pieczeniu (klik) odszukałam tą książkę i teraz z zaciekawieniem się zaczytuję:) ** przepis cytuję za książką Let's cook - 52 Summer Vegetable Dishes, BBC Good Food, rok wydania
KUCHARNIA
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 290Jesień zbliża się nieubłaganie, ale ja lubię tę porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i
Codzienne Gotowanie
Pasty do pieczywa i zimnej płyty 171Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych. Układamy je na blasze, skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w 180 stopniach około(...)drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu blendujemy ją na gładki krem (bez ziela i liści). Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy na nią pokrojone drobno cebule, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, pod koniec dodajemy rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy
Kardamonovy
FARINATA - Chlebek na mące z ciecierzycy (VEGE & GLUTEN FREE) 242Moi drodzy choć za oknami czuć już wiosnę, to na świeże owoce czy też warzywa przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Jak za pewne wiecie nie stronię
vaniliowoczekoladowa
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 263więcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)pietruszki nie pasuje do żadnego przepisu. Dokładnie sprawdzałam. Przykład: Peklowany udziec wieprzowy, a obok zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą jęczmienną. Obok zdjęcie zrazów, najpewniej wołowych, sądząc po kolorze, podanych obok kaszy, ale wydaje mi się, że to gryczana
Anioszek w kuchni
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 223spoiler — Oleska maślanka!). Oczywiście przyszedł także czas na deser i ręcznie zagniataną drożdżówkę, ekhem, kołocza śląskiego. Później udało mi się odpocząć w Turawie i spróbować długo oczekiwanych gumiklyjzów (niestety bez dziurki). Dalej na śniadanie spróbowałem opolskich krepli (dziękuję Pani przewodnik!) i dowiedziałem się, że Opolskie to także kraina prehistorycznych gadów. Na zakończenie podróży zaśpiewałem w Polskiej Stolicy Piosenki(...)Poza częścią hotelową znajduje się tutaj małe SPA, winiarnia i salon z ręcznie odtworzonym niemieckim piecem chlebowym. Przy okazji warto również wspomnieć, że właścicielem Pałacu w Pawłowicach jest mistrz piekarz i cukiernik — Beniamin Godyla , który oprócz oprowadzenia nas po włościach przygotował warsztaty z pieczenia kołocza śląskiego. Jeśli nie pochodzicie ze Śląska, nazwa wypieku jest Wam pewnie
Food Square
Janssons frestelse - kremowa zapiekanka po szwedzku 1059Odstawiając na moment dyniowy temat na bok, zabiorę Was na kulinarną stronę Szwecji. Programy kulinarne pokazujące specyfikę kuchni Skandynawskiej zawsze ogromnie mnie ciekawiły i inspirowały, a
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid – RECENZJA + PRZEPIS (kulebiak z kapustą i grzybami) 116Wpis sponsorowany Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid to wielofunkcyjne urządzenie – multicooker, posiadający aż 13 inteligentnych funkcji! Jak urządzenie sprawdziło się w mojej kuchni i
Via Gusto
Sałatka szopska 147Jeśli kiedykolwiek odwiedziliście Chorwację, Czarnogórę, Bułgarię lub jeszcze inny kraj z regionu Bałkanów, musieliście zajadać się sałatką szopską. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań z tamtego
okolicepalnika.pl
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 275Pierogi z mięsem bywają u nas od zawsze. Kiedyś przygotowywała je moja Mama, od kilku lat przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na mące
Smaczne Zdrowe
Wieniec drożdżowy z marcepanem 136Czas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę, może to być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym(...)zaczynając od nieprzeciętego końca przekładając jedną część ciasta nad drugą, na końcu zlepiamy dwa końce ze sobą. Teraz formujemy okrągły wieniec. Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w środek wieńca można włożyć żaroodporną miseczkę, ale nie jest to koniecznie. Wieniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia . Przed wstawieniem ciasta
SprawdzonaKuchnia.pl