Chleb 7 ziaren na zakwasie 162Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło
Be Fit Be Strong
Chleb 7 ziaren na zakwasie 129Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło
Be Fit Be Strong
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 175Piątek, a więc pieczywko. Mniam. I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowo - kakaowe batony bez pieczenia (RAW batoniki) 212Kojarzycie batonik Bombus RAW Energy w wersji kakao-kokos? Kiedyś zakupiłam go w Rossmanie i bardzo mi posmakował, a po przeczytaniu składu, w którym były zaledwie
Healthy food explorer
Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek 177Druga połowa Listopada do szczególnie przeszywający chłodem czas. Wtedy z największą lubością zaciągam rękawy ulubionych swetrów na dłonie i chwytam kubek gorącej czekolady...albo coś równie
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Keto tortille (Paleo, LowCarb) 218bazie mąki kokosowej z dodatkiem babki płesznik . Jest on wręcz prostacki, gdyż – w wersji podstawowej – zakłada użycie praktycznie tylko dwóch wspomnianych składników. Nie chciało mi się wierzyć, że bez użycia jajek lub też zwyczajowo używanej w tym wypadku mąki kukurydzianej da się zrobić elastyczny placek, w który będzie można zawinąć nadzienie. Sami rozumiecie, że musiałam spróbować(...)wymieszać. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 4 równe części i odstawić na kilka minut. Z każdej uformować kulkę, lekko rozgnieść i umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować na okrągły placek (można wyrównać krawędź przykładając talerz i odcinając pozostałości). Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarować oliwą. Piec w 200 stopniach
Modern Cave Girl
Tort z dripem na bazie wody. 175Żadne dodatkowe zabezpieczenie pomiędzy tortem a rantem nie jest potrzebne, ponieważ nasz tort będzie dodatkowo tynkowany. Wyjątek stanowią neked cake. W tym przypadku warto obłożyć brzegi tortu papierem do pieczenia, ponieważ to jego brzegi stanowią główną ozdobę neked cake. Tynkowanie Schłodzony tort wyjmujemy z rantu. Tort oddzielamy od rantu przy użyciu długiego i wąskiego noża. Rób to ostrożnie, żeby(...)zimny tort. Dekoracje Dekorując torty lubię, aby wszystkie dekoracje na torcie nadawały się do zjedzenia. Dlatego, do ozdoby tego tortu użyłam kruchych ciasteczek udekorowanych lukrem królewskim. Do tego bezy francuskie , które wprost uwielbiam robić. Linki do przepisów znajdziecie klikając na podkreślony tekst. Jeśli nie chcecie robić własnych dekoracji, tort możecie ozdobić dowolnie wybranymi przez siebie słodyczami lub owocami. Zielone liście
SmartBake.pl
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 203Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
OPONKI SEROWE - okrągłe szczęście w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 286jajka i 2 żółtka - 1/2 kg mąki tortowej, u nas najlepiej sprawdziła się mąka..... - cukier do smaku, super smakuje z trzcinowym - duży cukier wanilinowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - olej do smażenia (u nas Oliwier -olej rzepakowy z oliwą z oliwek) - nie śmierdzi, nie przypala się Wykonanie: 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się(...)czatem , więc wszystkiego można się dowiedzieć, o wszystko dopytać. Istnieje też opcja tworzenia listy zakupów "na potem". Nie trzeba od razu klepać zamówienia. Reasumując polecamy ! Szybko, sprawnie i przyjemnie. Bez stania w kolejkach. Bez użerania się w kasie. Bez wyprawy na zakupy. Swoją drogą... czy tylko my mamy niezwykłego pecha do 'tradycyjnych' zakupów? Ilekroć jedziemy do hiper/super-marketu
Wypisz Wymaluj
Czeskie kino, jednorazowe łyżeczki i ziarenka z Caffe Greco. Karmelisu. 284się przyda, tyle łyżeczek. - Uważaj! To nie są zwykłe łyżeczki. To łyżeczki z plastiku. Lekkie, giętkie, elastyczne. To łyżeczki wynalezione przez enerdowskich naukowców, wiecie! (tu znacząca scena bez słów, za to z wielce wymownym obrazem) - Mówiłam żeby były do sernika na zimno. Nie nadają się do gorącej kawy. " Jednym z moich ulubionych czeskich filmów jest obraz "Pod wspólnym(...)się topić i zamieniać w karmel. Kiedy się rozpuści i uzyska ładny, bursztynowy kolor, rondelek zdjąć z ognia i gorący karmel przelać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natychmiast rozprowadzić, by karmel utworzył cienką warstwę. Trzeba to robić szybko, gdyż masa karmelowa szybko zastyga. Wystudzony karmel nakryć folią spożywczą rozbić na jak najdrobniejsze kawałeczki - najlepiej przy
KUCHARNIA
Drożdżowa gwiazda z makiem 108wtedy, gdy dobrze je zagnieciemy. Mikserem planetarnym zagniatam drożdżowe ok. 7-10 minut. Spokojne wyrastanie. Żeby ta drożdżowa gwiazda z makiem wyszła idealnie, ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Koniec wyrastania następuje wtedy, gdy masa podwoi swoją objętość. Oznacza to, że jeśli w przepisie jest podana np. 1 godzina na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje(...)lekko oprószoną mąką stolnicę. Zagnieć je przez chwilę i podziel na 4 równe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm. Pierwszy placek przełóż na papier do pieczenia (który później zsuniesz na blachę do pieczenia) i nałóż 1/3 masy makowej. Rozsmaruj pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Na to połóż drugi placek i znowu rozsmaruj masę
Na-talerzu.pl
Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami 182Doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do
Krylowa Kuchnia
Dieta bezglutenowa - zdrowa dla każdego? 174Dieta bezglutenowa stanowi niewątpliwie jeden z największych hitów dietetycznych ostatnich kilku lat. Jeszcze kilka lat temu traktowana była tylko jako niezbędny środek leczniczy dla osób cierpiących
Z notatnika dietetyka
Zapiekanka z bakłażanów (Parmigiana di melanzane) 222wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku. Zapiekanka z bakłażanów tzw. "parmigiana di melanzane" jest klasycznym włoskim daniem, pochodzącym z Sycylii lub Neapolu, do dziś trwa dyskusja na ten temat. Ale co tam, nie ważne pochodzenie, ważniejszy jest jej smak i niepowtarzalny aromat. Polecam(...)esaurimento degli ingredienti. Sull'ultimo strato versate il resto della passata di pomodoro. Per ultimo aggiungete le fettine di mozzarella e cospargete il tutto con del parmigiano. Parmigiane pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. **** Infornate la parmigiana in forno preriscaldato a 200 gradi per circa 30-35 minuti. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca
Chleb na liściu chrzanu i "Zabić drozda" 220wyrośnięcia. Rano odłożyć do pojemnika 120-150 g ciasta i wstawić zamknięte do lodówki. To będzie zaczyn na następny wypiek. Przygotować formę do pieczenia - wyłożyć ją papierem do pieczenia, a na nim ułożyć ładny i świeży liść chrzanu. Do ciasta dodać jasną mąkę orkiszową. Wyrabiać do połączenia składników. Ciasto uformować w wałek, który zmieści się na liściu. Uwaga(...)boki. Powierzchnię chleba naciąć według uznania. Bochenek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C i piec ok. 40 minut. Chleb wyjąć na kratkę i zjadać po ostudzeniu (choć będzie trudno przejść obok niego obojętnie, bo pachnie niesamowicie). Do przeczytania "Zabić drozda" Harper Lee zbierałam się
Weekendy w domu i ogrodzie
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 260białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali(...)spore odstępy, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utarty z niewielką ilością ciepłej wody), posypujemy posiekanymi orzechami
Aga w kuchni