bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2880/3453)

Grissini z solą i nasionami 210

przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki. Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie Bonaparte, w który na początku XIX wieku stworzył specjalne połączenie komunikacyjne między Turynem i Paryżem, głównie(...)przesuwając palce do dwóch końców paska. Rozciągnięty pasek obsyp nasionami (lekko dociśnij nasiona, bo będą po upieczeniu odpadać), albo solą i połóż w poprzek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie przjmuj się, że paski są nieregularne i grube - właśnie robisz rubata . Jeśli chcesz robić stirati , to nie rozciągaj, ale uformuj cienki wałek o długości blachy. Nagrzej piekarnik

Grahamka, weka i kajzerka
Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 275

pieczenie góra/dół do uzyskania ładnego rumianego koloru (pierwsza partia ok. 15-20minut, kolejne znacznie krócej). Gdyby pierwsza partia ciastek rozpływała się za bardzo podczas pieczenia, dodać do ciasta więcej mąki i ponownie je wyrobić . Całuski przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 lata. Ale kto by doczekał do tego czasu? ;) ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie(...)kłopot, zwłaszcza że - już po lekturze - wiem, że Autor bardzo dobrze przygotował się z historii (przeczytał nawet "Mein Kampf"), zanim "sięgnął po pióro". Książkę warto było przeczytać, nawet jeśli bez przyjemności, bo trochę rozszerzyła horyzont i zweryfikowała wiedzę (np. zawsze byłam przekonana, że Hitler był Niemcem, a teraz wiem, że Austriakiem, który zafascynował się potęgą Niemiec po wybuchu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 300

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Tłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki(...)ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę , aby wyrosły. 13. W szerokim garnku podgrzewamy dobrze smalec i przygotowujemy talerze, bądź tacki i wkładamy na nie ręczniki papierowe . 14.Przygotowujemy jeszcze przed pieczeniem glazurę z cukru pudru i soku z pół pomarańczy. 15. Gdy już mamy nagrzany tłuszcz na początek wkładam jednego , zwykle najmniej udanego pączka, smażąc go, obserwuję jak się rumieni

Pysznosci Babci Basi
Tarta ze szparagami i mozzarelą na pożegnanie wiosny 160

Ostatni dzień długiego, czerwcowego i wyjątkowo ciepłego weekendu uczciłam w jeden z moich ulubionych sposobów. Piknikiem ze znajomymi! Długo wyczekiwana okazja na puszczenie się w dzicz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 292

J eśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem świeżo po detoksie na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej . Jednak to jeszcze nie koniec, ponieważ

Okiem Blondynki by McBlondi
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 289

J eśli śledzicie mojego bloga, to zapewne wiecie, że jestem świeżo po detoksie na diecie warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej . Jednak to jeszcze nie koniec, ponieważ

Okiem Blondynki by McBlondi
PIERNIKI ODCHUDZONE 247

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie

Słodkie zapomnienie
Pizzerinki z rzodkiewkowym pesto, szynką parmeńską i oliwkami 142

szczęście, że dostaję świeżutką, niczym nie wzbogaconą rzodkiewkę z ogródka rodziców, bo wiosna bez rzodkiewki się nie liczy. Jakiś czas temu odkryłam, że jadalne są nie tylko te czerwone bulwy, ale także jej zielone liście ;) Na marginesie dodam, że mój Niejadek jest jeszcze na etapie odkrywania, że rzodkiewka w ogóle należy do grupy produktów jadalnych(...)układamy kawałki szynki parmeńskiej, połówki pomidorków koktajlowych oraz plasterki oliwek i posypujemy startym serem żółtym. 5.   Tak przygotowane pizzerinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i pieczemy około 10-15 minut. 6.      Gotowe pizzerinki posypujemy listkami rukoli i podjemy z oliwą lub keczupem. Smacznego! *do przygotowania pesto możemy użyć oliwy smakowej np. oregano *jeżeli

Na kulinarnym poligonie
Ciasteczko pocieszenia dla podłego blogera kulinarnego 260

diabelskie, wstrętny spam , a ja najwyraźniej bezczelnie zmuszam czytających do klikania weń . No dobrze, wyolbrzymiam tu zdeczko, przyznaję...  Zostałam grzecznie poproszona o usunięcie linka. Faktycznie powinnam to zrobić bez zbędnego gadania i jakiejkolwiek polemiki. Założyciele grupy takie przyjęli zasady: kompletny brak reklamy - takie ich prawo, a mój obowiązek się dostosować.  Dociekliwa jednak jestem z natury i chciałam(...)blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę z nich zostawić tak jak są. Drugą połowę ponacinać podłużnie w kilku miejscach nożem, ale tak, aby nie dociąć do brzegów

Grunt to przepis!
Rogale Marcińskie. 178

Wspaniałe, pyszne, puszyste i chrupiące, czyli najlepsze rogale Marcińskie. Oczywiście bez certyfikatu, bo na maśle. W tym roku wypróbowałam gotowe nadzienie z puszki, ku memu zdziwieniu było całkiem, całkiem (polecam wszystkim zabieganym), chociaż wiadomo, że swojskie byłoby najlepsze. Trochę było zabawy ze zwijaniem, bo nie bardzo lubię jak nadzienie wystaje z każdej strony ;), ale każdy kolejny rogal wyglądał lepiej(...)wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy do zarumienienia, czyli 20-25 minut. Studzimy.  LUKIER: 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru gorąca woda posiekane orzechy lub migdały      Ucieramy cukier puder

Rozpustne gotowanie
Dieta bogata w kwas foliowy + przykładowe przepisy 290

Dla każdej kobiety planującej ciążę, będącej w ciąży oraz stosującej antykoncepcję dieta bogata w kwas foliowy jest wręcz niezbędna. Dlaczego? Otóż nasz organizm niestety sam nie

Słodkie okruszki
Wiosenne ruskie pierogi 305

istnieje w mojej kuchni jeden, jedyny i święty przepis na ruskie pierogi. Za każdym razem ruskie mają inne ciasto – z jajkiem, bez jajka, na maślance. Za każdym razem pierogi ruskie mają inne nadzienie – raz z boczkiem, raz ze skwarkami, ale też z salami, chorizo czy ze swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru(...)partiami, po 8-10sztuk gotujemy pierogi około 1 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu pierogi się nie zlepiały , jest prosty — naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika

Karo in the Kitchen
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 205

Ostatnio czas biegnie szybciej. Może to przez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie

W kuchni wieczorem