Wiosna oficjalnie dotarła i rozpakowała swoje manatki. Mówi się, że kwiecień- plecień ale przecież wiadomo, że od teraz będzie już tylko zieleniej, bardziej kolorowo i coraz
Kuchnia w Słońcu SkąpanaW ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i
Moja Delicjakaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 4 – 5 ziemniaków 1 łyżka smalcu 2 mlecze z solonego śledzia 4 filety solonego śledzia 1 łyżka cukru 1 jajko na twardo 1 twardy kiszony ogórek(...)godziny, potem studzimy i drugiego dnia ponownie pasteryzujemy przez godzinę. Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości 100 g wędzonego surowego boczku 1-2 ostre papryczki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 cebula 15 g suszonych
WojnaNaSmaki.plprzeświadczenie, że jestem niedowartościowanym babskiem, które samo nie wie czego chce i że powinnam zapuścić wąs i zostać feministką chciałam powiedzieć, że jestem wielką orędowniczką męskości. Najcierpliwszy nie bez kozery doświadcza mojej kuchni oraz jest doświadczany przez moją osobę. Dlatego, mając świadomość swojego charakteru pozwalam mu na dużo więcej. Taka mała nagroda za związek z kuchennym adhd. Niech chłopak(...)zyskajcie +80 do lansu. A i jeszcze jedno. Mimo, że wszędzie straszą, że risotto to się robi po długich praktykach i jak nie wyjdzie to otwiera się włoskie piekło kuchenne i do końca życia jecie podłe klopsiki w towarzystwie zakochanego kundla. Otóż nie! Wystarczy odrobina cierpliwości, trochę organizacji i brak strachu, a wyjdzie. Mnie wyszło za pierwszym razem. Potrzebujemy: ryż
ladykitchenMetody Montignaca to ziemniaki zamieniłam na makaron;) Teraz wracam powoli do dań z ziemniakami, robiłam ostatnio pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i sosem z gorgonzoli, a dzisiaj właśnie pieczone ziemniaki z pastą z makreli. Przepis na takie danie wypatrzyłam na blogu Oliwka i od razu wiedziałam, że niebawem z niego skorzystam. Z tym, że przepis na pastę trochę wzbogaciłam(...)problemu z przestawieniem się. Tak jak ostatnio zapałałam miłością do zup i ciepłych posiłków, które nigdy dla mnie żadną atrakcją nie były, tak kiedyś zrezygnowałam (prawie) z ziemniaków bez specjalnego żalu;) Pozdrawiam Was noworocznie! Gość: Zuza, adtz194.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/01 21:06:58 oj, chętnie bym się poczęstowała :) sowa_nie_sowa 2012/01/02 19:25:58 Zuza , częstuj się, jak najbardziej:) wilczycajaga
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj w kuchni pachnie wyjątkowo ciastem drożdżowym na rogaliki z czekoladą . Zjemyje na ogrodzie, który w kwietniu zaczyna się przygotowywać powoli do wiosennego wybuchu kolorów i
KulinarneImpresje.plPizza na spodzie z cukinii to danie pyszne, lekkie, a do tego znacznie szybsze w przygotowaniu niż tradycyjna domowa pizza. Fit pizza na spodzie z cukinii
A to pestkamuesli, a jeszcze inni słodkie bułeczki i podobne im wypieki. Większość jednak kojarzy śniadanie z kanapkami… Ja od wielu lat staram się jadać śniadania białkowo – tłuszczowe, bez względu na ich formę. Zwłaszcza zaś odkąd jestem na diecie ketogenicznej . Najczęściej pada właśnie na jajka w różnych postaciach. Ale od czasu do czasu potrzebuję jakiejś odskoczni… Wtedy serwuję(...)dodać pokrojoną na kawałki czekoladę. Następnie wymieszać delikatnie z mąką kokosową oraz cream of tartar. Masę podzielić na 4 silikonowe foremki do muffinów. Na wierzch wyłożyć po łyżce granoli. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 10 -15 minut. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna: 133 kcal Tłuszcz
Modern Cave GirlSos czosnkowy to absolutny klasyk. Jego przeciwnicy mawiają, że nieważne, jakie danie z nim podamy – wszystko smakuje jak sos czosnkowy. Ja jestem zdania, że jest w
Proste-przepisy.plTen tort nie ma jakiejś długiej historii. Dopiero co go wymyśliłam i stworzyłam specjalnie na 25 urodziny Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, że rolnicy
Quinoa Raz!Jak tylko natknęłam się na ten przepis , wiedziałam, że jest to idealne ciasto dla mnie, przynajmniej w tym momencie. Jest to bowiem niezastąpione ciasto
Smaczne ZdroweSos czosnkowy to absolutny klasyk. Jego przeciwnicy mawiają, że nieważne, jakie danie z nim podamy – wszystko smakuje jak sos czosnkowy. Ja jestem zdania, że jest w
Proste-przepisy.plróżnym skutkiem. W niektórych przypadkach bardzo, ale to bardzo, zazdroszczę paniom zerowej samokrytyki, braku lustra i takiego poczucia zajebistości, które mnie nigdy w życiu nie spotka. Niektóre panie, bez względu na wiek i wagę, uznały, że moda jest nieomylna i powstało zjawisko, które społeczeństwo zwykłe nazywać „fashion victim”. Tak więc droga czytelniczko! Jeśli masz kompleksy i czujesz się brzydka(...)tarce Na początek nagrzewamy piekarnik lub rozpalamy grilla. Jak już będzie gorąco jak na pierwszej randce, czyli piekarnik będzie miał 200 stopni lub węgle na grillu się zaczną żarzyć, pieczemy papryki. Kładziemy je w całości i czekamy aż skórka zrobi się czarna. Jak już osiągniemy głęboką czerń, papryki przekładamy do miski i przykrywamy miskę szczelnie folią. Zostawiamy
ladykitchenzamarło pod ciągłym znakiem zapytania, a ja już chciałabym postawić kropkę. Potok w ogrodzie po prostu wysechł ukazując smutną anatomię kamiennych wnętrzności, które z każdym dniem coraz bardziej szarzeją. Bez tego wodnego szeptania i kojących monologów wodospadu świat zdaje mi się niekompletny. Ciągle nie znalazłam czasu, żeby pójść na grzyby i zaczynam odbierać niepokojące przesłanki, że powinnam to marzenie(...)galaretki z pigwy nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;) szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi dno formy. Do małego rondelka przelać śmietanę i dodać gorgonzolę. Podgrzewać na małym
KUCHARNIACzasem lepsze, czasem zupełnie niewyobrażalne, a jednak możliwe. Wędrówki wyobraźni fascynują bardziej niż realne podróże. Nigdy nie wiadomo dokąd doprowadzą, często nie wiadomo nawet kiedy się zaczęły. Bez map i przewodników. Utkane z myśli, oswobodzonych, wolnych. Wszystkie trasy dozwolone. Żadnych ograniczeń. Wystarczą trzy słowa: "Wyobraź sobie, że...". Tylko tyle. I już mnie(...)zostawiając ok. 3 cm z każdej strony - boki będą zawijane. Rozłożyć brukselkowe nadzienie i założyć boki ciasta, by przytrzymały nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez ok. 30 minut, do momentu aż ciasto i nadzienie ładnie się zarumienią. Podawać skropione kremem balsamicznym. * Malpa pochodzi z opowiadania H. Murakami pt. "Małpa z Shinagawy". ** fragment p iosenki
KUCHARNIA