Homo Sapiens 75 tys. lat temu używali już ognia do gotowania potraw. Mąka i woda, z których powstawały płaskie chlebki, zapiekane na ogrzewanej ogniem skale były
RafalCookPyszne, kruche ciasteczka, które przygotujesz w mniej niż pół godziny. Idealne, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Tylko pięć składników, które możesz mieć zawsze w
Oslov.Pierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański
Smaczne ZdroweBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet
Smakuje zdrowoChciałam podzielić si ę z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia
La grande e la piccola cuocakrótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści(...)bardziej uporządkowane (kiedyś to zrobię na pewno:)). Top 6! , czyli najchętniej czytane wpisy (w całym okresie blogowania) to: 1) Lody kawowe z 3 składników (KLIK) 2) Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania (KLIK) 3) Lodowa kawa mrożona (KLIK) 4) Sałatka z zupek chińskich (KLIK) 5) Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym (KLIK) 6) Marchewkowe roladki schabowe (KLIK) Najbardziej oczywiście
Kolorowy Przepisownikokresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego, bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Jak się domyślacie znalazłam taki przepis :) Na łamach amerykańskiego magazynu kulinarnego Gourmet (edycja(...)przed wyrośnięciem Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia: małe babeczki na godzinę, dużą na 2 godziny. po wyrośnięciu Po tym czasie wierzch babeczek posmarować białkiem i piec przez ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C. Dużą babkę piec przez ok. 55 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu małe babeczki studzić na kratce, natomiast dużą babkę
Domowa Cookierenka AgiUwielbiam świeże, domowe pieczywo. Czy to bułeczki, czy chleb, albo słodka chałka czy drożdżówki... Wszystko, co nada się na śniadanie, jest u mnie mile widziane. Ciągle
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypieków (od muffinek po ciastka), do zmniejszenia kwasowości potraw lub wykorzystać ją do pozbycia się zabrudzeń powstałych na skutek kuchennego rozgardiaszu. Samych przykładów zastosowania sody oczyszczonej w gotowaniu i pieczeniu jest znacznie więcej i możecie się z nimi zapoznać tutaj – https://sobichome.pl/zastosowanie-sody-oczyszczonej/gotowanie/ W kuchni nic nie powinno się zmarnować Aby zoptymalizować wydatki na produkty spożywcze nie wolno(...)pieniędzy na gotowaniu w domu jest możliwe Nawet jeżeli należysz do bardzo zapracowanych osób to przedstawione powyżej rady powinny przekonać cię, że istnieją sposoby na sprawne i szybkie gotowanie bez konieczności wydawania na ten cel ogromnych kwot pieniędzy. Kluczowe jest dobre planowanie zarówno zakupów, jak i procesu przygotowania posiłków . Oprócz tego liczy się dobór sezonowych produktów i dbanie
codojedzeniaOstatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już
Smaczne ZdroweWołowina z warzywami. Ta potrawa często przewija się w waszych komentarzach z prośbą o przepis. Wołowina z warzywami to
kuron.com.plKolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w
Tagebuch po polskuKorzystamy z dni wolnych. Dopieszczamy otoczenie wokół domu, sprzątamy i odpoczywamy. Fajnie jest pobyć ze sobą razem bez codziennego pośpiechu. Takie chwile pozwalają na złapanie oddechu, zdystansowanie się. Wczoraj wieczorem wybraliśmy się do kina na nowy film Quentina Tarantino “Pewnego razu w Hollywood”. Dario lubi wszystkie filmy Tarantino, ja lubię niektóre jego filmy, zaś oboje bylismy ciekawi nowego obrazu(...)aluminiową. Na kwadracie z folii położyć pasterek masła. 14. Na maśle postawić faszerowaną pieczarkę. 15. Z folii uformować pakieciki z pieczarkami w środku. 16. Położyć je na grillu i piec ok. ½ godziny. 17. Podawać od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchni