Pasztet drobiowy babci Basi 219moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki do pasztetu drobiowego : 4 spore udka ( moje 1,8 kg) 25 dkg wątróbki, 3 jaja, średnia marchew, średnia pietruszka, mały seler, bułka(...)wierzchu. 9. Widelcem karbujemy pasztet w poprzek formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Potem obniżamy na 175 st. C i pieczemy kolejne 20 min. Po kilku godzinach, kiedy dobrze wystygnie wykładamy pasztet z formy i kroimy na plastry. Smacznego
Pysznosci Babci Basi
Z kim na randkę? Panna z kumkwatem. 194komórek. Po powrocie do domu rozgrzewałam się kolejną herbatą i czekałam na telefon od W. lub on czekał na mój. Pamiętacie jeszcze telefony z tarczą? Dzwoniliśmy do siebie bez przerwy. Od wykręcania numeru do W. miałam ciągle obolały palec, a cyfry z jego numerem telefonu z czasem prawie zupełnie się zatarły. Takie były nasze pierwsze randki. Te sobotnie(...)dodać likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeśli chcecie użyć pojedynczych plasterków do dekoracji, przestudzone kumkwaty osączcie delikatnie z syropu i układajcie na papierze do pieczenia lub folii - stygnąc w rondelku zaczynają się sklejać, ale można też temu zapobiec dodając więcej likieru, i tą opcję ja wybrałam:) WANILIOWA PANNA COTTA /przepis jak w Grapefruit
KUCHARNIA
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 211atmosferą, miejscem, za tymi wszystkimi chwilami, które sprawiły, że chcemy do nich wrócić, odtworzyć i znów posmakować. Oczywiście, wiele takich chwil tworzymy też sami, zupełnie od początku, bez bagażu pamięci, ale z wielkim apetytem na coś nowego. I z nadzieją, że i do tych chwil i potraw będziemy chcieli po czasie powrócić. Co roku ścieżką utkaną(...)ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm (w zależności od tego, jak duża jest botwina). Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać suchą fasolę (by podczas pieczenia ciasto się nie podnosiło) i zapiec 15 minut. Wyjąć z pierarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić
KUCHARNIA
Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej 131Polacy od wieków słyną z przyrządzania ryb. W staropolskich domach podawane ryby wyróżniały się olbrzymią różnorodnością, a także pomysłowością w ich przyrządzaniu. Mistrzowie kuchni nadawali im
Z notatnika dietetyka
Waniliowo-kakaowe laski Mikołaja 159Dziś pierwszy grudnia, pierwszy dzień Adwentu... idealny dzień na rozpoczęcie planowania świątecznego menu. Jeżeli szukacie kulinarnych inspiracji, serdecznie zapraszam Was do siebie ;) W
La grande e la piccola cuoca
Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) 171SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cukinie 200 g fety 250 ml mleka 2 jajka 2 szalotki 3 ząbki czosnku
La grande e la piccola cuoca
Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej 205Zdrowa panierka kukurydziana idealnie się sprawdzi jako zamiennik tradycyjnej panierki bazującej na bułce tartej i mące. Zobaczcie sami! Mam tę słabość, że uwielbiam panierowane mięso, co
A to pestka
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 277zamoczyłam, to bardzo miło było posluchac szumu fal, zrobic sobie długi spacer brzegiem morza, czy obejrzeć film w Kinie Letnim na Sopockim Molo. Nie obyło sie również bez pysznych gofrów, lodów świderków i wspanialego, świeżego dorsza :) W sobotę z samego rana dotarłam do Gdyni, gdzie odbywał się SeeBloggers. Już od wejścia zakręciło mi się w głowie od ogromu dostępnych(...)Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami
Zawsze głodna!
Mamo zróbmy sok! – 2 przepisy pełne witamin 276Mamo zróbmy sok! – 2 przepisy pełne witamin „Mamo, zróbmy sok!” Och, jak ja często to słyszę. Moje dzieci uwielbiają świeżo wyciskane soki, co
Słodkie okruszki
Spaghetti carbonara 693białka jajek. Do spaghetti wykorzystujemy tylko żółtka. Część Włochów dodaje do makaronu całe jajka, jednak ja w swojej wersji dodaje tylko żółtka. Białka możesz wykorzystać do przygotowania np. bezy. Żółtka dokładnie wymieszaj za pomocą widelca bądź rózgi kuchennej. Do spaghetti carbonara dodajemy dobrej jakości ser twardy długodojrzewający np. Pecorino Pomano bądź Parmigiano, możesz dodać ser Grana Padano, który jest dostępny(...)długo dojrzewającego boczku wieprzowego, ale te produkty w Polsce są trudnodostępne i często bardzo drogie, dlatego można wykorzystać również boczek surowy wędzony bądź boczek parzony. Możemy również dodać czosnek, pieczoną cebulę bądź śmietankę 30%, ale wtedy nie będzie to już oryginalny przepis na spaghetti carbonara. Artykuł Spaghetti carbonara pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz Wiedzieć
Płaski chleb z brukselką, fetą, orzechami i Baba Ghanoush 175Homo Sapiens 75 tys. lat temu używali już ognia do gotowania potraw. Mąka i woda, z których powstawały płaskie chlebki, zapiekane na ogrzewanej ogniem skale były
RafalCook
Kruche ciasteczka sezamowe 218Pyszne, kruche ciasteczka, które przygotujesz w mniej niż pół godziny. Idealne, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Tylko pięć składników, które możesz mieć zawsze w
Oslov.
PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ 217Pierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański
Smaczne Zdrowe
Jaglany makowiec bez pieczenia. Bezglutenowy, wegański. 755Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet
Smakuje zdrowo
Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 220Chciałam podzielić si ę z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia
La grande e la piccola cuoca
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 517krótko miksujemy, po czym wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści(...)bardziej uporządkowane (kiedyś to zrobię na pewno:)). Top 6! , czyli najchętniej czytane wpisy (w całym okresie blogowania) to: 1) Lody kawowe z 3 składników (KLIK) 2) Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania (KLIK) 3) Lodowa kawa mrożona (KLIK) 4) Sałatka z zupek chińskich (KLIK) 5) Sałatka z serem, szynką i ogórkiem kiszonym (KLIK) 6) Marchewkowe roladki schabowe (KLIK) Najbardziej oczywiście
Kolorowy Przepisownik
Panettone (najlepszy przepis) 252okresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego, bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Jak się domyślacie znalazłam taki przepis :) Na łamach amerykańskiego magazynu kulinarnego Gourmet (edycja(...)przed wyrośnięciem Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia: małe babeczki na godzinę, dużą na 2 godziny. po wyrośnięciu Po tym czasie wierzch babeczek posmarować białkiem i piec przez ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C. Dużą babkę piec przez ok. 55 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu małe babeczki studzić na kratce, natomiast dużą babkę
Domowa Cookierenka Agi