ciasto - 163312 przepisów (strona:2878/10888)

Sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie 663

śmietany ,  a tym razem zrobiłam  sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno  jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 3 jogurty greckie (każdy po 400 g) 6 jajek 1 szklank(...)cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki. W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić

magiczna kuchnia Kasi
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 149

Jesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno(...)porcjami, po łyżce, dodawać mieszankę mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej porcji, aż składniki się dokładnie połączą. 7. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką. 8. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. 9. Na wierzchu wyłożyć powidła z nutellą, widelcem zrobić wzorki. 10. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). 11. Wyjąć

W mojej kuchni
rogaliki półfrancuskie 632

Pyszne rogaliki z półfrancuskiego ciasta śmietanowego, które jest dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie rogaliki nadziane waniliowym budyniem i hojnie udekorowane lukrem królewskim, ale Wy możecie eksperymentować ;-)   składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)czubatych łyżek cukru pudru wykonanie: Ugotowałam budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia.  Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam  szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort

babka w formie
Mini tarty z ciasta francuskiego z pomidorkami i fetą 251

Mini tarty z ciasta francuskiego są doskonałą przekąską na każdą porę dnia i nocy. Kto kocha pomidorki i ser feta będzie w niebie po zrobieniu tego przepisu Dodatkowo, mini tarty urozmaiciłam czarnuszką, jestem ciekawa czy Wy ją lubicie, czy w ogóle już jej próbowaliście? Ja poznałam ją dopiero około 2 lat temu, kupując na próbę bułki z czarnuszką – zakochałam(...)przygotowanie potrzebujecie około godziny. Jak dla mnie, najlepsze na zimno! Przepis na mini tarty z pomidorkami i serem feta Drukuj przepis Porcji: 9 Czas gotowania: 1 godzina Składniki opakowanie ciasta francuskiego 0,5 kg pomidorków koktajlowych czarnuszka do posypania mała śmietana 18% 2 jajka kartonik sera feta pieprz do smaku Przepis 1 Mini foremki wykładamy ciastem francuskim. 2 Śmietanę

Kuchnia Bazylii
Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru 179

Wczoraj nie miałam za bardzo pomysłu na ciasto, więc stwierdziłam, że wrócę do sprawdzonego biszkoptu kokosowego i wymyślę jakiś krem, bo ciasto na niedzielę do kawy zawsze się przydaje ;) Jednak po otwarciu szafki z mąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód(...)ciasta o ciekawym, słodkim smaku.  Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła, tak jak same kasztany rok temu :) Biszkopt kokosowo - kasztanowy z delikatnym musem bez cukru Spód: 4 jajka 2 białka 4 łyżki ksylitolu  30 g mąki kokosowej 20 g mąki kasztanowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć wszystkie białka i ubić

FitKot
Biała kiełbasa w cieście francuskim 169

Pyszna biała kiełbaska, która może być pyszna nie tylko podczas świąt Wielkanocnych. Można ją zrobić o każdej porze roku, a z dodatkiem sera i ciasta francuskiego jest naprawdę pyszna. Biała kiełbasa w cieście francuskim 4 białe kiełbasy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera żółtego w plastrach rzeżucha roztrzepane jajko keczup do polania   Najpierw kroimy ser żółty w mniejsze(...)paski i dajemy po trochu na górną część białej kiełbasy. Następnie każdą kiełbaskę posypujemy poszatkowaną rzeżuchą. Należy to zrobić dość obficie. Później każdą kiełbasę owijamy paskiem ciasta francuskiego. Jeśli jeden pasek nie wystarczy, należy dołożyć drugi pasek ciasta. Wszystkie kiełbaski przekładamy na wysmarowaną margaryną brytfannę. Każdą z nich nasączamy rozmąconym jajkiem. Kiełbaski przekładamy do piekarnika i pieczemy w piekarniku

Gotuję Testuję
Ciasteczka na cieście francuskim z parówką 199

Szybkie i pyszne ciasteczka, które można bez problemu zrobić dla niezapowiedzianych gości. Są naprawdę proste. Wystarczy mieć ze sobą w domu parówkę i ciasto francuskie. U mnie zniknęły w mgnieniu oka, jak będzie u was? Sprawdźcie! Ciasteczka francuskie z parówką Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 7 parówek cienkich (mogą być drobiowe) 3-4 plastry sera żółtego rozmącone jajko rzeżucha(...)przygotować pyszne ciasteczka najpierw należy ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w niewielkie kwadraciki. Parówkę i ser żółty także należy pokroić w niewielkie kawałki (takie jak na zdjęciu). Zależy to też od wielkości kwadracików ciasta francuskiego. Na ciasto francuskie kładziemy kawałek parówki, trochę sera żółtego i poszatkowaną rzeżuchę. Całość zwijamy w niewielką kuleczkę, tak, aby z żadnej ze stron wychodziły nasze

Gotuję Testuję
Najlepsza i najprostsza szarlotka 181

pieczenia cukier waniliowy  4 jajka 1 szkl. cukru 1, 25 dag jabłek, cynamon   Z przesianej mąki, margaryny, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 4 żółtek wyrabiamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, w dłoniach odciskamy z soku. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części: jedna nieco(...)większą. Większą częścią ciasta wykładamy blachę, a drugą wkładamy z powrotem do lodówki. Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy obficie cynamonem. Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Na jabłka wylać pianę i na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec

Gotuj z Agnes
Rafaello czyli kokosowy placek na krakersach po mojemu. 171

Jako wielka fanka kokosu pod każdą postacią  uważam to ciasto za jedno z najlepszych i najprostszych . Kiedyś było takie wielkie bum na ten rodzaj, pamiętam białe czekolady, bita śmietana. Oj ile to zachodu było, a jeszcze więcej tłuszczu i kalorii. Lubię masy na bazie manny z mlekiem i tak też uczyniłam w tym przypadku. 2 paczki krakersów litr mleka(...)zimnego mleka wsypujemy 1/3 wiórków i gotujemy z manną.  Przykrywamy folią aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy robimy ciasto na tzw luzaka. Dużą blachę wykładamy papierem , a następnie krakersami. Osobiście lubię te z Lewiatana, są cienkie, delikatne i prawie wcale nie są połamane. I oczywiście cena jest bardzo przyzwoita

Dieta moja pasja
Przekąski z ciasta francuskiego i dodatków. 148

zaletach i cudowności ciasta francuskiego nie będę pisać, to każdy wie, a jak sam się jeszcze nie przekonał, to słyszał od innych. Niby to zwykły arkusz ciasta, rozwija się, nakłada składniki i za każdym razem mamy świetną prostą przekąskę. Nie trzeba długo obmyślać składu, wystarczy odtworzyć lodówkę i wziąć to co mamy pod ręką. Tak też było w tym przypadku(...)opakowanie ciasta francuskiego kiełbasa kilka korniszonów kawałek żółtego sera jajko 2 łyżki sezamu Ogórki, kiełbasę i ser kroimy w słupki takiej samej długości. Z rozwiniętego ciasta odcinamy pasek takiej samej szerokości jak długość dodatków. Każdy smarujemy jajkiem i układamy od brzegu obok siebie po jednym ze składników i zwijamy. Wystarczy obrócić aby brzeg ciasta dostał się pod spód. Odcinamy nadmiar

Dieta moja pasja
Ciasto Jamajka 302

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto Jamajka robiłam już jakiś czas temu, jednak dopiero teraz zorientowałam się, że nie ma go jeszcze na blogu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto jest pyszne – delikatne, nie za słodkie, rozpływa się w ustach. Kostka takiego ciasta doskonale nada się jako deser do kawy(...)wybierać te najbardziej dojrzałe, żółte, ale nie czarne. Najlepiej jak najdłuższe i jak najprostsze. To tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Ciasto Jamajka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tarta z bakłażanem. 184

figle ;) ; ) Nie mogłam postąpić inaczej, jak zabrać się za jej przyrządzenie. Zachcianka zaspokojona, zdecydowanie do powtórki. Tego samego zestawu składników można użyć przy produkcji pizzy. Nie będziecie żałować :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 1 nieduży bakłażan 2 cebule (dałam czerwone) oregano sól masło klarowane(...)oliwa Masa jajeczna: 3 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 100 g sera parmezan sól  pieprz  Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Aby ciasto nie urosło

zadanie-gotowanie
PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi ) 356

Może mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale za to farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów – z soczewicą! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często! Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się nie tylko(...)pierogów, ale również naleśników czy też krokietów! Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * soczewica czerwona – 1 szkl * marchew – 1szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki

Ostra na Słodko
paluchy serowe 1613

Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania(...)wykonanie: Ciasto rozkładam na blacie (nie zdejmując z papieru - będzie je łatwiej złożyć) i wyznaczam środek wzdłuż krótszego boku (nie rozcinam ciasta). Całość smaruję keczupem i posypuję przyprawą do pizzy, a na jedną połowę nakładam warstwę drobno startego sera. Teraz składam na pół i z wierzchniej warstwy odklejam papier. Lekko dociskam. Kroję ciasto na cienkie (około 1 cm) paseczki

babka w formie
Czekoladowy tort urodzinowy 147

słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki) – cukier waniliowy – 2 łyżki kakao – 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci(...)całego. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem – 40 minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo-orzechowych

Szybko Tanio Smacznie