Aksamitny sernik z ajerkoniakiem i pianką. 279ramach Świątecznej współpracy . Pierwszy raz spotkałam się z taką masą i jestem nią zachwycona. Jest bardzo pyszna i idealnie pasuje do sernika. Bardzo ją polecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 15 dag masła lub margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera(...)spożywczej około 50 ml gorącej wody Dodatkowo: pół szklanki ajerkoniaku żółte cukierki typu Monti ( tak około 20 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem
Izabelawkuchni
Półfrancuskie kwadraty z bitą śmietaną i truskawkami. 236dość, że są pyszne to ładnie się prezentują. Polecam na podwieczorek. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam:) Ciastka podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki śmietany 12 % Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku około 1 szklanka świeżych(...)truskawek 2 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy cukier puder do oprószenia ciastek Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Następnie układamy
Izabelawkuchni
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście. 235Mięciutki i lekki w smaku. Polecam upiec dla gości lub tak po prostu na podwieczorek. Zapraszam:) Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 20 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera(...)typu ,,Śnieżka'' 200 ml zimnego mleka 2 kopiaste łyżki mleka w proszku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej dowolna cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem
Izabelawkuchni
Kajmakowy sernik. 196Możecie go przygotować na niedzielę lub dla goście. Upieczcie, a będzie zachwyceni. Nie ukrywam, że wyszedł mi idealny. Po jednym zjedzonym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 1 małe jajko 15 dag masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masy krówkowej ( kajmaku ) Masa serowa(...)łyżki masy krówkowej ( kajmaku ) 1 płaska łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny dowolna cukrowa posypka do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy
Izabelawkuchni
Jabłkowa tarta 173cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku szczypta gałki muszkatołowej cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Masło posiekać z mąką, cukrem, proszkiem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w zamrażarce ok 40-50 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, zetrzeć więcej niż połowę ciasta(...)ułożyć jabłka, wymieszane z cynamonem, gałką oraz imbirem, na to pozostałą część ciasta. Piec ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Trufelkowo
Kruszonka z malinową pianką budyniową 201Dobry wieczór! Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto (zainspirował mnie przepis z bloga mojewypieki ). Jest naprawdę pyszne, pyszna malinowa pianka, która rozpływa się w ustach, na to kruszonka... Polecam! Jest przepyszne!!! :) Składniki na ciasto: ok 400 g mąki tortowej 1 masło 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 5 żółtek (białka zostawić) Składniki(...)cukru 1/2 szkl oleju Dodatkowo: borówki lub maliny cukier puder Wykonanie: Masło posiekać nożem, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, cukier puder, żółtka. Zagnieść porządnie ciasto podzielić na dwie części. Schłodzić w zamrażarce co najmniej 30 minut. Wysmarować blaszkę i oprószyć mąką. Zetrzeć pierwszą część ciasta, przydusić lekko i wyrównać. Podpiec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
Trufelkowo
Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami 192dziś wiadomo, że czekolada idealnie komponuje się z wiśniami, więc kiedyś korzystając ze starych zapisków - zmodyfikowałam jeden z przepisów i upiekłam pyszne ciasto. Do dziś gości na moim stole! To takie jakby brownie z sernikiem, którego smak podkreślają wiśnie. Pyszności! Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) Ciasto czekoladowe: 100g czekolady gorzkiej 120g masła(...)twarogu 50g cukru 1 jajko Ponadto: około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik ; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru) Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku. Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy utrzeć jajka z cukrami i szczyptą
Di gotuje
Piegusek z gruszkami nadziewanymi żurawiną 176drożdżówkach na drugie śniadanie. Takich jesiennych, z mnóstwem cynamonu czy jabłek... :) Z Zakopanego oprócz oczywiście oscypków, przywiozłam sobie konfiturę żurawinową. I to nią właśnie postanowiłam nadziać gruszki w moim cieście. A żeby nie było zbyt banalnie (niby że to tylko zwykły ucieraniec), dorzuciłam trochę maku, który i smakowo i wizualnie ładnie komponuje się z tym ciastem :) Tortownica 26 cm Składniki(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, sól i nadal ucierając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolać również mleko. Na samym końcu wsypać mak. Ciasto wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby powstało zgrabne wgłębienie. Ułożyć gruszki na cieście
My simple kitchen
Sernik bez sera, a raczej delikatne ciasto jogurtowe lekkie jak puch. 254się mówi potrzeba matką wynalazków. To ciasto, bo dla mnie sernikiem nie jest i to z prostej przyczyny. Sernik, jak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ser. Tu powinno się mówić jogurtnik. Zaś tam gdzie jest robione ze śmietany... Odmieńcie sobie sami. 😀 Kilka dni temu zgłoszono się do mnie z prośbą o modyfikację przepisu i podano wymogi. Do tego(...)dwie łyżki cukru i dalej miksujemy. Kto chce może użyć zwykłego cukru. Z każdą porcją cukru będzie wyczuwalne usztywnienie piany i o to chodzi, to właśnie ona pozwoli ciastu wyrosnąć. Taką pianę dodajemy porcjami do masy jogurtowej, delikatnie mieszamy. Nigdy nie dajemy wszystko naraz, ponieważ to nam utrudni pracę. Dając w trzech turach, dużo szybciej i łatwiej się wszystko połączy
Dieta moja pasja
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 239Składniki: Ciasto: 3 szklanki startej marchwi 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Krem: 500 g serka mascarpone 100 g masła 0/5 szklanki cukru garść orzechów włoskich do posypania wierzchu Sposób wykonania: Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Mąkę przesiewamy(...)puszystą masę. Następnie cały czas miksując powoli dolewamy olej. Do jajek wsypujemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż masa będzie jednolita. Dodajemy marchew i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem dopieczenia ( np. tortownicy lub mniejszej kwadratowej formy). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170°C z termoobiegiem przez 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy
Qchnia po prostu
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 212Bardzo często spotykam się z pytaniem : "Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? " Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek ! SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE(...)miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę.(Najlepiej wymieszać łyżką drewnianą aby się nie popażyć). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. * Ciasto można wyrobić też w robocie
Marcepanowa kuchnia
Bananowa tarta z bitą śmietaną 279przepadacie za pieczeniem ciast? W takim razie proponuję Wam pyszną bananową tartę, która nie wymaga pieczenia. Spód ciasta będzie zrobiony z herbatników. Przygotowanie tarty jest niezwykle proste, jedynie musicie uzbroić się w cierpliwość, bowiem ciasto musi chwilę (najlepiej kilka godzin) poleżeć w lodówce. Niestety ale to czekanie na tartę zanim będzie gotowana jest chyba najgorsze… ale potem jej smak(...)pomysły na DESERY Bananowa tarta z bitą śmietaną – przepis Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki kruszymy na małe kawałeczki i mieszamy je z masłem, cynamonem i kakao. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę do tarty. Puszkę z masą kajmakową podgrzewamy przez chwilę w gorącej wodzie aby była odrobinę bardziej płynna. Smarujemy nią spód tarty. 2 banany kroimy w drobną kostkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Słodkie środy - Ciasto drożdżowe ze śliwkami 243się ze smakiem śliwek. Póki jeszcze są te pyszne owoce, zachęcam i Was do wykorzystania ich do wypieków. Jeśli nie macie pomysłu, podsuwam pyszne i bardzo łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe nie musi kojarzyć się już z długim wyrabianiem, są i takie przepisy jak ten, gdzie wystarczy tylko składniki wymieszać łyżką. Ciasto drożdżowe(...)śliwkami Składniki: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 5 jajek 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 szklanek mąki 15 śliwek Na kruszonkę: 100 g masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Drożdże pokruszyć i wsypać do miski. Drożdże przykryć cukrem i zalać całość ciepłym mlekiem. Kolejnym składnikiem, który dodajemy do miski są rozmącone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki 199średnicy 6 cm. Oceń przepis Zapisz przepis Drukuj przepis Składniki na rozczyn 25 g drożdży 125 ml mleka 50 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto 1 jajko 2 żółtka 50 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 35 g miękkiego masła Składniki na lukier 1 łyżeczka soku z cytryny(...)sól oraz wlać jajka utarte z cukrem. Wymieszać do połączenia się składników, a następnie wyrabiać mikserem przez około 2 minuty. Dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze około 1 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką aby zapobiec przywieraniu ciasta i rozwałkować na grubość około 2 cm. Kółka wycięte
Chlebki.pl
Rustykalna tarta z węgierkami 166Prawda, że lubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin. W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce. Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Życie zaczyna się w kuchni