ciasto - 164325 przepisów (strona:2867/10955)

BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 206

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto (12-14 szt.) : 150g zimnego masła 30g zmielonych migdałów 120g drobnego cukru 225g mąki pszennej szczypta soli 1 duże jajko Składniki na nadzienie: 300 g białego maku 100 g orzechów(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody garść orzechów włoskich lub migdałów po posypania babeczek   Wykonanie: Kruche ciasto na babe czki: do miski wkładamy pokrojone masło ( wygodniej wtedy się wyrabia ciasto), zmielone migdały, cukier oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy jajko oraz resztę mąki, całość

Słodkie zapomnienie
CIASTO KAKAOWE Z NEKTARYNKAMI 203

Ciasto z serii szybkie, puchate i wilgotne z dodatkiem nektarynek które świetnie przełamują słodycz ciasta. Idealne nie tylko do osób lubiących kakaowe wypieki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)skórki i pokrojone) Wykonanie: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę do jajecznej masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, wodę oraz olej, całość miksujemy ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojone nektarynki, delikatnie je wciskamy w ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka

Słodkie zapomnienie
CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE 211

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne to mało powiedziane, ciasto jest genialne, mięsiste, wilgotne, mega czekoladowe, a co najważniejsze zachowuje swoją świeżość przez parę dni, idealne na każdą okazję i nie bójcie się nie czuć w nim smaku buraków :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)100g czekolady gorzkiej drobno posiekanej Dodatkowo na polewę: 50g gorzkiej czekolady 70% 50ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka golden syrupu lub miodu garść orzechów np. włoskich (do posypania wierzchu ciasta)ale nie jest to konieczne Śmietankę kremówkę i golden syrup podgrzewamy , doprowadzamy prawie do wrzenia, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty, po tym czasie całość

Słodkie zapomnienie
KRUCHE BABECZKI Z MAKIEM 268

dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz margaryny/masła zagniatamy ciasto foremki na babeczki smarujemy masłem, następnie wylepiamy je ciastem ( ja ciasto wałkowałam, wycinałam koła i dopiero wylepiałam nim foremki) z części ciasta wycinamy np. gwiazdki tak przygotowane foremki z ciastem

Słodkie zapomnienie
MAZUREK CHAŁWOWY 179

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 40g cukru pudru 1 jajko 100g masła Masa chałwowa: 170g chałwy 30g masła 50ml śmietanki kremówki 30% Wszystkie składniki czyli pokruszoną chałwę, masło oraz śmietankę wkładamy(...)czas mieszać), ściągamy z   gazu i blędujemy masę, lekko studzimy i wykładamy na upieczony spód mazurka. Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, jajka oraz masła zagniatamy ciasto, owijamy je folią i schładzamy w lodówce 1 godzinę z ciasta odrywamy kawałek na rant, a resztę rozwałkowujemy   na kształt   np, jajka lub wkładamy do tortownicy 20cm

Słodkie zapomnienie
CIASTO DYNIOWE Z KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ 214

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne, aromatyczne, korzenne i do tego wilgotne ciasto dyniowe dla mnie nowe odkrycie ciasta dyniowego, ciasto warte przetestowania :) Składniki: Ciasto (30x12cm): 2 szklanki mąki pszennej ⅔ szklanki cukru ( dałam brązowy) 1 łyżeczka sody szczypta soli ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ szklanki żurawiny lub rodzynek(...)mieszamy i odstawiamy w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt, miód, puree z dyni oraz aromat waniliowy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia składników ciasto przekładamy do formy 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką , pieczemy około 60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-dyniowe-z-kruszonka.html

Słodkie zapomnienie
Tarta makowa 228

coś w rodzaju sypkiej kruszonki. Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne do masy makowej. Do ciasta dodajemy też 2 łyżki kwaśnej śmietany.   Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej plastelinę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy nieco śmietany, jeśli zbyt klejąca – trochę mąki. Ciasto(...)rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, podsypujemy w razie potrzeby odrobiną mąki. Wykładamy spód tarty i brzeg. Resztę ciasta zostawiamy na dekorację. Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Jabłko ścieramy na tarce

Ciastkozercy
Sernik bardzo delikatny z pianką 217

wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. natomiast boki wysmarować masłem. Masę z ciastek wysypać do formy i za pomocą dłoni wylepić dno i boki formy. Mocno przydusić. Odstawić. Wykonanie ciasta – Do dużej miski wrzucić twarożek, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy, żółtka, proszek budyniowy i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę, najlepiej za pomocą miksera lub robota kuchennego. Następnie podczas(...)mieszania wlewać mleko. Dokładnie wymieszać. Delikatnie wylać ciasto na spód z ciastek. Pieczenie 1 – nagrzać piekarnik do 175 C i piec 55 minut. Pod koniec czasu pieczenia ubić biała ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jak już białka są ubite dodawać powoli cukier, ciągle ubijając. Pieczenie 2 – tak przygotowaną pianę rozłożyć na gorącym serniku i ponownie wstawić

Kuchnia Pokoleń
pierniczki II 188

drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy wystudzony mieszankę z drożdżami oraz jajka i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie smarujemy białkiem. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Piernik żydowski 185

Przepis na piernik żydowski pochodzi z książki „Torty i ciasta domowe” Marii Wiśniewskiej, z lat trzydziestych XX wieku. Przepis bardzo prosty, ciasto nie wymagające leżakowania. W przepisie nie podano z jakiej mąki upiec ciasto, ja użyłam mąki żytniej razowej. Zamiast potażu występującego w oryginalnym przepisie dodałam sodę. 3 jajka, 40 ml rumu, 1 łyżeczka sody, 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego(...)łyżeczki mielonych przypraw korzennych (goździki, pieprz, cynamon, kardamon, anyż, imbir) Sodę rozpuścić w rumie. Jajka ubić, dodać rum z sodą, miód i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i ucierać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (ja wysypuję mielonym piernikiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40 minut. Wyjąc ciasto z piekarnika, odstawić

królestwo garów
Orzechowiec Marty 350

Orzechowiec to bardzo bardzo popularne ciasto. Prawie na każdej uroczystości rodzinnej miałam okazję je jeść. Muszę jednak przyznać, że nigdy nie miałam ochoty sama go zrobić. Nie widziałam w nim nic szczególnego ;). Aż do dnia kiedy poczęstowała mnie nim Pani Marta, babcia chrześnicy mojego męża. Pani Marta na chrzciny swojej wnuczki

Słodki Pomysł
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 205

Kolejne świąteczne ciasto mojego autorstwa 😀 Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem. Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie(...)smakuje, ale także genialnie się prezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne, ale raz do roku warto się "pomęczyć", aby upiec wykwintny tort 😉 Idealny na świąteczny stół! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Orzeszki z kremem kakaowym i waniliowym na mleku w proszku 230

popularności przepisu w naszym domu Dość roztkliwiania się, czas zabrać się za orzeszki. I krem {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/orzeszki2.jpg","recipeIngredient":["Ciasto:\r"," Sk\u0142adniki na orzeszki st\u0105d \r","Krem\r","1 margaryna palma (u\u017cywam 250g mas\u0142a)\r","1 aromat (daj\u0119 wanili\u0119 lub 2 \u0142y\u017cki domowego(...)kilka \u0142y\u017cek mleka\r","Cukier puder do opr\u00f3szenia"],"name":"Orzeszki z kremem kakaowym i waniliowym na mleku w proszku","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Post\u0119pujemy tak jak w tym przepisie na orzeszki \r","\r","Krem\r","Mas\u0142o ucieramy z cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Dodajemy mleko w proszku i aromat

Mieszam w Garnku
Choinki z ciasta francuskiego. 181

Choinka z ciasta francuskiego to pomysł zaczerpnięty z Facebooka. Połączenie smaków proste, ale wystarczająco dobre. Tu chodzi głównie o zabawę formą, która jak nic wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Możecie zamiast dżemu czy kremu czekoladowego, użyć też masy makowej. Albo słodkie nadzienie zastąpić wytrawnym. Do produkcji gałęzi najlepiej zatrudnić dzieciaki. Będą miały zajęcie, dobrą zabawę i satysfakcję z ogromnego wkładu(...)przygotowanie świąt ;) Zresztą nic nie smakuje tak dobrze, jak coś co latorośl przygotowała sama. Prawda? :) Składniki: ciasto francuskie nutella ulubiony dżem jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Płat ciasta francuskiego złożyć na pół, następnie wyciąć dwa trójkąty równoramienne.  Jeden z trójkątów ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, posmarować równomiernie nutellą/dżemem, następnie przykryć drugim trójkątem

zadanie-gotowanie
Empanadas z meksykańskim farszem 197

wielu krajach. Te małe pierożki cieszą się ogromną sławą w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, znana jest w Chile, Argentynie, a nawet w Wietnamie. Przygotowuje się je na bazie ciasta kruchego, ale równie często można spotkać się z wersją z ciasta francuskiego, drożdżowego lub nawet pierogowego. Ja chcę Wam zaproponować wersję z ciasta francuskiego z nadzieniem typowo meksykańskim, czyli czerwoną fasolą(...)oliwa 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej kidney 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego chili, sól, świeżo mielony pieprz 4 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wsypać do głębokiej patelni. Dodać mięso mielone, całość polać oliwą i smażyć

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania