SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ 158Błyskawiczna szarlotka mojej mamy. Gdy niezapowiedziani goście zadzwonią rano, że będą wieczorem. Nie znam szybszego ciasta. Biszkopt przekładany jabłkami z galaretką ozdobiony bitą śmietaną. Palce lizać. Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na warstwę jabłkową: 1 ½ kg jabłek 1 galaretka truskawkowa Ponadto(...)śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160 o C piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy
Słodki Zakątek
Zawijane tortille z serkiem i papryką 398Nie wiem czy Wy macie tak samo… ale zawsze jak spotykamy się ze znajomymi spędzamy godziny w internecie szukając pomysłu na przystawkę, przekąskę. Jeśli o
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto marchewkowo-pomarańczowe i "Cztery płatki śniegu" 222Ciasto marchewkowe według poniższego przepisu było w tym roku naszym zamiennikiem świątecznego piernika, na którego upieczenie nie znalazłam w tym roku czasu. Owszem, mogłam upiec w ostatniej chwili ciasto miodowe, które przez niektórych nazywane jest piernikiem, ale jestem tradycjonalistką i piernik musi swoje odleżeć, by zasłużyć na to miano. Było zatem ciasto na marchewce z dużą ilością skórki pomarańczowej. Składniki(...)stopni C. na program pieczenie góra/dół. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać do jajek suche składniki i olej, cały czas miksując masę. Do ciasta dodać odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową i marchewkę. Całość wymieszać dużą łyżką. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę, a gdy ostygnie, usunąć papier
Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec z jabłkami 190wrzuciłam przepisu na bloga, a szkoda by było, bo jest bardzo smaczny. Dość wilgotny, ale nie za ciężki, słodki, ale nie mdlący, no i ten dodatek orzechów do ciasta. Robi robotę :) Chwyciłam więc za aparat, obcykałam go z każdej strony (ciasto nie aparat :P) i już podaję co tam po kolei trzeba zrobić, żeby go upiec :) Składniki na blachę(...)Inspiracja: "Przepisy mistrza Pawła Małeckiego.Cukiernia Lidla ") Ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g orzechów laskowych zmielonych na pył 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka Masa makowa: 2 żółtka 20-30 g cukru trzcinowego 120 g rozpuszczonego masła 1 puszka masy makowej 40 g mąki pszennej
Simply Food
Twisterki z ciasta francuskiego z serem i pietruszką 1850szerokim zastosowaniu ciasta francuskiego wiedzą chyba wszyscy. Nie wiem co ono w sobie takiego ma, ale z czym by go nie podać, smakuje wyśmienicie:) Dziś prezentuję przepis na niby proste twisterki, ale niech Was nie zwiedzie mała ilość składników. Wszystko ze sobą komponuje się świetnie i niewielkim nakładem pracy możemy w kilka chwil przygotować super-smaczna przekąskę. Korzystając z okazji(...)składam najlepsze życzenia noworoczne – Szczęśliwego Nowego Roku!!! 1 op. ciasta francuskiego 1 małe jajko 1 łyżeczka musztardy pół cebuli około 50-70 g sera cheddar 2-3 łyżki natki pietruszki (u mnie z dodatkiem kolendry) sól Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy musztardę i za pomocą widelca roztrzepujemy całość. Cebulkę kroimy najdrobniej jak się da. Łączymy w drugiej misce
Smaki Na Talerzu
Paluchy z ciasta francuskiego z makiem 284Pyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami. Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem. Tak więc zapraszam na e kspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskie ok 200 g masy makowej garść orzechów garść rodzynek jajko Wykonanie: Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki(...)wymieszać. Białko roztrzepać. Ciasto rozwinąć, posmarować białkiem. Następnie na jednym z nich rozsmarować masę makową i przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski ok. 2 cm. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paluchy. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawiamy
magiczna kuchnia Kasi
Czesterki francuskie z salami 272Czesterki francuskie to nic innego jak pyszna przekąska na bazie ciasta francuskiego. Jest to moja kolejna propozycja na przekąskę. Nie macie pomysłu co przygotować na sylwestrową imprezę? Może wypróbujecie tego przepisu? Pyszne czesterki, których czas przygotowania to zaledwie 10 minut Przed imprezą wkładacie je na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Zastanawiacie się co przygotować na sylwestra? Szukacie pomysłu(...)szybkie przekąski? Dzisiaj propozycja na tzw. czesterki z ciasta francuskiego. Czas przygotowania 10 minut a przed imprezą wkładacie na 30 minut do piekarnika i gotowe ! Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 200 g pikantnego salami – 200 g sera żółtego w plastrach – 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkujemy. Układamy salami a następnie ser. Zwijamy w roladę
I LOVE LIFE
Bajaderki 205Znacie?, lubicie??? Bajaderki nazywane często w moim domu ziemniaczkami to nic innego jak pozostałości ciast po małych i dużych imprezach, albo po świętach. Pamiętajcie tylko, że do bajaderek dodajemy suche ciasta (biszkopty, pierniki, drożdżowe, ucierane), bez mas i galaretki. U mnie bajaderki powstały z nieudanego biszkoptu i kawałka piernika. Z podanej porcji wychodzi ok. 25-30 sztuk. Składniki(...)ciast - 1 słoik dżemu 280g, u mnie domowy malinowy - 1 słoik konfitury różanej 140g - 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie - 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao Dodatkowo: - 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g - 6 łyżek mleka - 10 do 15 dag wiórków kokosowych Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczka
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 239Dzień dobry poświątecznie. Nie udało mi się opublikować przepisu przed świętami dlatego podrzucam go juz teraz, może przyda Wam się na przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio(...)doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość
Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną 240pieczę ciasta, staram się zawsze by trafiały one w gusta mojej rodziny. Dlatego też na moim świątecznym stole poza tradycyjnymi wypiekami znajduje się zawsze takie, którym chcę najbliższych rozpieścić. Moja mama kocha do szaleństwa bitą śmietanę, więc koniecznie musiała się ona znaleźć na moim świątecznym cieście. Żeby zapachniało świętami, to biszkopt jest orzechowy, zaś na nim znajduje się masa śliwkowa(...)Ciasto jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam Wam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana
Passions hobbies life
Ciasta na święta 2865Wpis pochodzi z mgotuje.pl Kochani! Zebrałam dla Was wszystkie propozycje ciast na Boże Narodzenie z mojego bloga. Jeżeli szukacie inspiracji to serdecznie zapraszam Propozycje poniżej 🙂 Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/makowiec- zawijany/ https://mgotuje.pl/miodownik/ https://mgotuje.pl/ cytrynowiec/ https://mgotuje.pl/ciasto- ambasador/ https://mgotuje.pl/malinowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/ciasto-3- bit/ https://mgotuje.pl/babka- makowa(...)polewa-czekoladowa/ https://mgotuje.pl/blok- czekoladowy-z-bakaliami/ https://mgotuje.pl/ciasto- wisnia-z-makiem/ Propozycje ciast na święta Linki do przepisów: https://mgotuje.pl/ciasto- prince-polo/ https://mgotuje.pl/bananowa- chmurka/ https://mgotuje.pl/rolada- makowa-z-kremem-cytrynowym/ https://mgotuje.pl/ciasto- jamajka/ https://mgotuje.pl/ciasto- lesny-mech/ https://mgotuje.pl/makowiec- na-kruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec
Marta Gotuje
Niebo w gębie 204Wszystkie składniki umieścić w misce, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy(...)jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Błyskawiczne ciasto dwukolorowe 320Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na błyskawiczne ciasto dwukolorowe mojej mamy. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Gdy byłam dzieckiem, mama często mi je piekła. Jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki oleju Rzepakowego z Wielkopolski(...)cukrem na gładką masę. Dodawaj stopniowo po trochu mąki, oleju i wody na przemian. Masa musi mieć pęcherzyki. Na końcu dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto podziel na 2 części. Jedną – jasną odstaw. Do drugiej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlej jasne ciasto. Następnie wlej ciemne. Piecz w piekarniku
Moja pasja smaku
CIASTO UCIERANE III Z OWOCAMI 180Kolejna propozycja na ciasto ucierane tym razem z truskawkami i morelami, ale tutaj totalna dowolność z doborem owoców. Ciasto jest lekkie i puszyste, owoce nie opadają , jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetne na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed pieczeniem posypałam ciasto cukrem perlistym choć autorka posypała je dopiero upieczone, tutaj dowolność ,nie wpływa to na smak
Słodkie zapomnienie
PROSTE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ NA OLEJU 148obranej, umytej i osuszonej) dodatkowo cukier puder Wykonanie: jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy do białości, do masy jajecznej nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlewamy olej na koniec do ciasta dodajemy partiami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy na niskich obrotach do obranej porzeczki dodajemy mąkę i cukier, mieszamy do formy 26x36cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy(...)połowę ciasta , dodajemy połowę porzeczek, które przykrywamy resztą ciasta i pozostałą połowę porzeczek ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut do suchego patyczka gotowe ciasto studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem. Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-oleju-z-czerwona-porzeczka-11
Słodkie zapomnienie