Tortilla kukurydziana 134Domowa tortilla kukurydziana nie jest wcale taka trudna do zrobienia, ważne jednak aby sięgnąć po właściwe składniki, a podstawowym z nich jest masa harnia . Masa harina
MeCooks
Krokieciki z kaszy mazurskiej - zero waste 195Nie lubię marnować żywności! I mam tak od zawsze, a nie tylko w związku z najnowszymi trendami. Bardzo rzadko zdarza mi się wyrzucać jedzenie ponieważ
Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowe ciasto z jagodami. 161Cytrynowe ciasto z jagodami. Ciasto wypełnione jagodami i cudownym smakiem cytryny . Jest to ciasto , którym możemy delektować się o dowolnej porze. To pyszne ciasto ma delikatny
Zdrowy Styl Joanny
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 254Nasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do
Smaczne Zdrowe
Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini 140zabytków. Toskania to również raj dla smakoszy. Kuchnia włoska uznawana jest za najpopularniejszą na całym świecie, szczególnie znana jest pizzy i makaronów. Ale autentyczny włoski posiłek nie jest kompletny bez smaku la dolce vita. Termin “la dolce vita” stał się popularny po sukcesie filmu o tym samym tytule, filmie Federico Felliniego. W tłumaczeniu z włoskiego oznacza(...)podsypania 250 g cukru 150 g migdałów ze skórką 3 jaja “L” 3 żółtka 1 jajo do smarowania (ewentualnie pozostałe białko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g kandyzowanej skórki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy Wykonanie Migdały prażymy krótko na suchej patelni, studzimy. Jaja i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek
Tajemnice Smaku
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 176robię już ciasta drożdżowe zawsze używam świeżych drożdży, ponieważ jestem ich zwolenniczką według mnie ciasto lepiej wyrasta i rozchodzi się po całej kuchni ich niepowtarzalny piękny intensywny aromat przy pieczeniu i lepiej mi smakuje. Drożdże - to grzyby jednogatunkowe żyjące na podłożu zawierającym cukier. Produkowane są przez przemysł drożdżowy w postaci drożdży prasowanych lub suszonych. Używane są w piekarnictwie(...)woda spowoduje, ze drożdże będą fermentować za wolno, zaś za ciepłe zabije drożdże i ciasto nie urośnie. rozczyn należy pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w temperaturze pokojowej, bez przeciągów do rozczynu nie musimy dodawać cukru, lecz pomaga on lepiej i szybciej drożdżom rosnąć. Przykład. Składniki: 400 ml mleka 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 - 5 łyżek
Ciastka - domowe słodkości
Zapiekane warzywa z mozzarellą i mielonym mięsem z indyka :) 252Bardzo proste danie, łączące kilka składników i nieco więcej przypraw, dzięki którym potrawa nabiera niebywałego aromatu i smaku. Ja przeważnie sypię bardzo dużo różnych przypraw do
Zdrowie na języku :P
Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy 157Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy jest daniem bardzo łatwym do zrobienia, a przy tym bardzo pożywnym. I zdrowym. Czas : 50 minut Poziom trudnośc i: Łatwe Liczba
Niedzielny kucharz
Sałatka końca sezonu z nektarynkami i taklią 164Dziś pogoda jest tak piękna, że aż ciężko uwierzyć w to grzejące policzki słońce, po ostatnich deszczach i przenikliwym chłodzie. Nad głową nieskazitelnie błękitne niebo w
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 123Po raz pierwszy paszteciki przygotowałam na Wigilię kilka dobrych lat temu, tak bardzo zasmakowały moim bliskim, że na stałe weszły do naszego świątecznego menu. Doskonale smakują
okolicepalnika.pl
Grochówka 132Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Jest pełna aromatu, rozgrzewająca i fantastycznie syci głód . Bez wątpienia jest to kultowa zupa, którą świetnie pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. W domu rodzinnym gotował ją mój tato, który szczycił się tym, iż nauczył się ją robić w okresie odbywania służby wojskowej, podczas której to służby pracował na kuchni. Zajadałam się zatem(...)fajnie zupę. Zupę przygotować można na wywarze mięsnym, na przykład z żeberek bądź na wywarze drobiowym. Lubisz dania z kiełbasą ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Białą kiełbasę pieczoną. Zupa grochówka The post Grochówka appeared first on MeCooks Blog
MeCooks
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 207Kolorowe, pachnące, wypełnione malinowym dżemem i aromatycznym budyniem, orkiszowo-twarogowe bułeczki. Słodkie i w dodatku zdrowe. Przygotowałam je dzisiaj z rana. Co mnie do tego
Smiling Shrimp
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 245aromatyzowania octów? Proces jest równie prosty, co przy nadawaniu smaku oliwie , a nawet prostszy. Ponieważ ocet zapewnia nam kwaśne środowisko, nie musimy tak bać się zakażania bakterią Clostridium botulinum. Bez problemu możemy przygotować sobie ocet ze świeżymi ziołami i czosnkiem, a potem trzymać go w temperaturze pokojowej. Ocet, szczególnie jabłkowy, ma nie tylko zastosowanie kulinarne, ale też właściwości zdrowotne(...)według preferencji: świeże zioła, czosnek, chilli, skórka cytryny, pomarańczy czy limonki, owoce świeże, mrożone lub suszone, przyprawy korzenne, np. anyż, pieprz, wanilię czyste, wyparzone słoiki z pokrywkami papier do pieczenia czysta gaza lub filtr do kawy ładne butelki na gotowy ocet, umyte i wyparzone etykietki wydrukowane na papierze samoprzylepnym lub zwykłym do dekoracji: papierowe zawieszki, wstążeczki, szyszki lub gałązki
Chilli Czosnek i Oliwa
Babka ziemniaczana 223Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki
Codziennik Kuchenny
O tym, dlaczego mam fajnego Tatę. I sernik. Zielony 233Byłam niedawno u psiapsiółki. Jak zwykle, przy kawie, próbowałyśmy naprawiać świat . W końcu zeszło na tematy związane z kulinariami, i Karolina dumnie wyciągnęła z szuflady gazetę
Pożeraczka, czyli raz adobrze