Mini babki z czekoladową krówką 250masy krówkowej o smaku czekoladowym Helio 1 opakowanie polewy i dekoracji mlecznej Helio płatki migdałowe Helio Przygotowanie: Przygotowujemy 4 małe foremki na babeczki (, jeśli takich nie posiadacie możecie przygotować ciasto w papilotkach na muffinki). Każdą formę wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. W jednej misce mieszamy łyżką cukier, mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i ciemne kakao. Do drugiej miski(...)kuchenną rózgą. Do mokrej mieszanki składników wsypujemy wymieszane suche składniki. Całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej kakaowej masy. Masę wykładamy do foremek. U mnie czubata łyżka ciasta, następnie czubata łyżeczka masy krówkowej o smaku czekoladowym i znów czubata łyżka ciasta (tak postępuję z każdą mini babką). Ciasta pieczemy na środkowym poziomi piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Słodkie okruszki
KAWOWE DELICJE 175Streetcom - spotkała mnie miła niespodzianka - zostałam Ambasadorką kawy Prima. Większość małych paczek rozdałam rodzinie i bliskim znajomym do testowania.Sama postanowiłam trochę poszaleć w kuchni - stąd dziś przepis na pyszne ciasto s Anastazji z moimi zmianami. To przepis specjalnie dla miłośników kawy. Obserwujcie mojego bloga - myślę,ze to pierwsza,ale nie ostatnia propozycja z wykorzystaniem tej kawy. Ciasto(...)dodać cukier,następnie żółtka. Pod koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do przygotowanej wcześniej blaszki o wymiarach 20x 30 cm. Posypać suchą kawą mieloną. Ciasto 2: 6 białek 1 szklanka cukru 5 łyżek maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem,dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Tak
Niespełnione zdolności kulinarne
Czekoladowo-bananowa rozpusta bez pieczenia 288Pyszne czekoladowe ciasto z bananami bez pieczenia. Do ciasta można dodać dowolną ciemną czekoladę. Jak ktoś woli bardziej słodkie może dać mleczną natomiast gdy ktoś woli mniej słodkie może dać gorzką. Ciasto jest proste i przepyszne, po prostu rozpływa się w ustach. składniki: masa serowo-czekoladowa 750 g zmielonego sera 250 g serka mascarpone 100 g ciemnej czekolady, dałam gorzką(...)napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać zimną płynna żelatynę i dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała
Monia miesza i gotuje
Serowe ciasteczka z jabłkami 368wielu blogach. Postanowiłam, że teraz to ja je zrobię i przypomnę o nich babci. Zapach ciasteczek przywołuje przecież tak wiele wspomnień. Same składniki są bardzo łatwe do zapamiętania: na ciasto potrzebujemy tyle samo twarogu, sera i mąki. Możemy je dosłodzić cukrem pudrem lub cukrem z wanilią, ale nie jest to konieczne. W środek kruchego, twarogowego ciasta (wykrawanego szklanką) wkładamy kawałek(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę – jeśli jej nie mamy, można spróbować go zblendować. Dodajemy makę, cukier puder i posiekane masło. Zagniatamy sprawnie na jednolite ciasto (można ręcznie lub szybciej – hakiem miksera lub w malakserze). Może być lepiące. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie obieramy jabłka. Wycinamy
Poezja smaku
ENERGETYCZNE CIASTO Z BAKALIAMI 555miękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także zdrową, energetyczną przekąską dla sportowców. Suszone owoce to naturalna słodycz, witaminy, minerały i źródło cennego błonnika, a najlepiej, jeśli zaopatrzycie się w nie w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl .znajdziecie całą(...)połącz z przygotowaną uprzednio masą. Dokładnie wymieszaj całość. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij ją przygotowaną masą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 min. Gdyby wierzch ciasta szybko zaczął ciemnieć, nakryj je folią aluminiową. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je drewnianym patyczkiem lub czubkiem noża, powinien być suchy. Pozostaw ciasto do ostudzenia, po czym wyjmij
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Placek królewski 274Kolejne ciasto, które już sporą chwilę czekało na publikację. Część z Was na pewno je zna, ale dla tych, którzy widzą je po raz pierwszy przypominam przepis w wykonaniu mojej drugiej Mamy, czyli Teściowej. Ciasto pyszne, a z czasem zyskuje na wartości, gdyż jest bardziej wilgotne pod wpływem masy grysikowej. Ja uwielbiam wszelkie ciasta kruche, więc i to było(...)gotującego się mleka wlewamy roztrzepane wcześniej jajko z dodatkowym żółtkiem. Studzimy. Kostkę masła ucieramy dodając po odrobinie masy grysikowej. Do smaku dodajemy olejek migdałowy. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Prawda, że proste? Pamiętajcie, by podzielić się ze mną opinią i zdjęciem, jeśli tylko to ciasto przygotujecie
Kuchnia w czekoladzie
Kopiec kreta w wersji rodzinnej 436Zapraszam dzisiaj na bardzo popularne swego czasu ciasto kopiec kreta ale w wersji rodzinnej czyli na dużą blachę. W sam raz na większe i mniejsze uroczystości, podzielne i po prostu pyszne ciasto. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 2 budynie czekoladowe 1 łyżeczka kakao(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Gdy biszkopt ostygnie, ostrym nożem przekrawamy go wzdłuż na pół. Dolny blat posłuży nam za podstawę naszego ciasta, górny blat kruszymy w rękach. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli serki i cukier. W około 1/3 szklanki zimnej wody mieszamy żelatynę i zostawiamy do napęcznienia
Cukiernia Pychotki
Ciasto bananowe z mąki kokosowej…. 1420ciasto bananowe, bezglutenowe oczywiście. Jestem fanką bananów i uwielbiam je w każdej postaci, czy to w koktajlu, czy w cieście lub po prostu solo. Co ciekawe jako mąkę użyłam kokosowej, która ku mojemu zaskoczeniu w ogóle nie jest wyczuwalna. Ciasto jest wilgotne i zwarte. Dużo razy eksperymentowałam z ciastem bananowym jednak nigdy nie wychodziło tak jak należy, jednak dzięki pomocy(...)suchego patyczka”. Przygotowanie polewy: W garnuszku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy miód, kakao, mleko migdałowe, mieszamy chwilę ale musimy uważać aby nie zagotować polewy. Polewę wylewamy od razu na ciasto
madamekuchnia.wordpress.com
Cykl wielkanocny: Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) 188dodatkiem rodzynek, orzechów włoskich i orzechów brazylijskich, aromatyzowana wanili ą , gałk ą muszkata ł ow ą oraz cukrem muscovado, który nada ł ciastu karmelowego smaku i koloru. Babka jest wilgotna, miękka i aromatyczna, wprost rozpływająca si ę w ustach. Byłabym wdzięczna za wszystkie Wasze komentarze, przesłane pomysły i opinie(...)PRZYGOTOWANIE Rozpuszczamy masło z brązowym cukrem w kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia . Cukier muscovado możemy zastąpić białym cukrem, ale smak ciasta, będzie już wtedy inny. **** PREPARAZIONE Sciogliete a bagnomaria il burro con lo zucchero. Lasciatelo intiepidire. Al posto dello zucchero muscovado potete usare lo zucchero bianco. Przygotowujemy
La grande e la piccola cuoca
Razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem 223niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki duet, wielu z Was, może dziwić, ale zapewniam.. będziecie pozytywnie zaskoczeni. Ponadto, taki zastaw idealnie komponuje się ze wspaniałym ciastem marchewkowym w wersji razowej. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki na ciasto, forma o średnicy 21cm: – 3 szklanki startej marchewki – 2 szklanki mąki żytniej 2000 (lub mąki orkiszowej) – 1 szklanka rodzynek(...)papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie – natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół, na dwie części i przekładamy 2-3 łyżkami masła orzechowego, solimy je. Dociskamy górną częścią ciasta. Wierzch ponownie smarujemy 2-3 łyżkami masła orzechowego, solimy
Be Fit Be Strong
PODUDZIA Z KURCZAKA W CIEŚCIE CURRY 256Przepis na podudzia z kurczaka wcale nie musi być nudny...Oto mój pomysł na podudzia w cieście curry. Chrupiące ciasto curry a w środku soczyste mięso. Pychota! Prosty obiad można zamienić w coś pysznego i niebanalnego. Z pewnością danie to zachwyci Twoich domowników i gości 😊 Składniki: 5-6 podudzi z kurczaka 1 jajko 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 szklanka(...)mąki pszennej 2 łyżeczki curry sól, pieprz 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Ciasto curry : Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę gazowaną, mąkę oraz przyprawy: curry, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy, ja ściągam również skórę. Na patelni rozgrzewamy olej. Podudzia obtaczamy w cieście i smażymy
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 15221Ciasto Kinder Country bez pieczenia – znacie batonik Kinder Country? Ja go wręcz uwielbiam :)) Swego czasu miałam umowę z Mężem, że na wszelkie okazje nie chcę kwiatków, tylko bukieciki z tych batoników :) Jeśli uwielbiacie łakocie jak ja, to na pewno zasmakuje Wam to ciasto :) Jego plusem jest również to, że bardzo szybko […] The post Ciasto Kinder Country bez pieczenia
Kulinarne Przeboje
Maślane bułeczki z czekoladą 215łyżki rodzynek 2 łyżki groszków czekoladowych do pieczenia lub dwie łyżki drobno posiekanej czekolady gorzkiej*. Mówiłam, że będzie prosto. Wszystko wrzucamy do miski i wyrabiamy albo hakami do ciasta, albo drewnianą łyżką. Ciasto ma być dobrze połączone i delikatnie lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i dzielimy(...)takiej wielkości części, jakie chcemy mieć bułeczki, ja podzieliłam na 12. Formujemy bułeczki: kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i zawijamy pod spód. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, układamy łączeniem do dołu. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Po wyrośnięciu smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
ladykitchen
Babka marmurkowa amaretto 208łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszać. Formę babkową wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej części ciasta dodać kakao i likier amaretto. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy na jasną warstwę i lekko zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego
kuchnia doski
Torcik orzechowy z krakersami 279Kobietki Kochane wszystkiego najlepszego z okazji Naszego Święta a tym, które tak jak Ja jeszcze tego dnia obchodzą urodziny podwójnych życzeń i prezentów :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki - 1 łyżka kakao masa - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 1/2 litra mleka - 1/2 szklanki cukru - 300 g masła - 120 g capuccino śmietankowego oraz - 2 opakowania krakersów Przygotowanie: Na początek zabieramy się za upieczenie ciasta orzechowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części
Zainspirowana w kuchni