Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami 130dente, czyli powinien stawiać lekki opór zębom przy przegryzaniu. Rozgotowany makaron nie będzie ani smaczny, ani estetyczny. Sery . Jak pewnie zauważyliście, jestem fanką nabiału. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez serów. W tej zapiekance pojawiają się 3 rodzaje sera: Cheddar – dla wyrazistego smaku Mozzarella – dla pięknej, złotej górnej warstwy, która jest jednocześnie chrupiąca i ciągnąca Serek wiejski(...)wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz dodać jeszcze łyżeczkę bazylii i oregano dla intensywniejszego smaku. Przełóż do formy do zapiekania i posyp mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku
Na-talerzu.pl
Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem 136Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas
KuchniaWeDwoje.pl
Odkurzacz bezprzewodowy Well Q6 Electrolux – czysta przyjemność odkurzania 171Czy porządki zawsze muszą być uciążliwe? Nie. Choć czasem chciałabym by choć przez kilka dni nic nie trzeba było sprzątać. Jest to oczywiście niemożliwe. Zawsze coś
Słodkie okruszki
Wege ciato a’la miodownik (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 233Oprócz fazy na różne wydania karpatki/tortów, mamy też pomysły na ciasta z kruchych blatów przekładane kremem budyniowym. Zaczęło się od chęci spróbowania stworzenia swojej nieco
Candy Pandas
Jesienne śniadanie: domowa granola jabłkowa oraz warstwowy deser-szarlotka 195wszystkim w dwóch rejonach: Grójecko-Wareckim na Mazowszu oraz w okolicach Sandomierza. Ten pierwszy znam bardzo dobrze. Gdy jadę do domu moich rodziców pod Grójcem, mijam ciągnące się bez końca sady jabłkowe. Sadownicy z okolic Grójca w 2011 r. doczekali się nawet wpisania ich jabłek do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, z uwagi na wyższą niż(...)Dodaj cynamon, syrop z agawy oraz olej i dokładnie wymieszaj. Papkę jabłkową dodaj do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równą warstwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na środkową półkę na ok. 20-25 minut, mieszając granole co 10 minut, aby równo się przyrumieniła
Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki z cukinią, cheddarem i pancettą zapiekane pod beszamelem 171dżemem, drugie dziecię w fazie próbowania chyba najlepiej same, bez niczego, a Smakosz tylko wytrawne z warzywami albo mięsem, bo co on będzie się dżemem zapychał. W przypływie dobroci (ładny prezent dostałam, i to bez okazji :D )zrobiłam dla każdego. Były naleśniki i z dżemem, i bez dżemu i z warzywnym farszem i to pod beszamelem zapieczone(...)trójkąty, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym startym serem. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 15 minut (aż wierzch lekko się zarumieni). Smacznego
Na kulinarnym poligonie
Pączki z czarną porzeczką 139Postarajcie się więc o termometr, który pomoże w idealnej sztuce smażenia, szczególnie na początku zabawy z pączkami. Po upieczeniu kilku porcji pączków człowiek nabiera wprawy i może poradzić sobie bez dodatkowego wyposażenia. Termometr to niewielki wydatek można kupić go już za kilkanaście złotych. Życzę smacznego! Print Pączki z czarą porzeczką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt. Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki , układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut
SprawdzonaKuchnia.pl
Świąteczne ciasto z miasta Ferrara Panpepato 160Ten przepis pochodzi z miasta Ferrara w Emilia-Romania, choć podobne, ale różne wersje istnieją pod tą samą nazwą również w Toskani i Kampanii. Nazwa Panpepato
RafalCook
Jesienne menu – przepisy na jesienny obiad 165warzywami i tahini Składniki: cebula – obrana i pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku – obranego pół kilo marchewki – obranej i pokrojonej w talarki kilo dyni hokkaido – bez pestek, pokrojonej na kawałki 1,5 litra bulionu (lub woda + ekologiczna kostka bulionowa) po pół łyżeczki mielonego kuminu i słodkiej papryki duża szczypta cynamonu, soli i pieprzu 3 łyżki(...)bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta soli 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych moreli pokrojonych w paski pół kostki masła – roztopionego w dużym garnku sok wyciśnięty i skórka
Ugotowane pozamiatane
Zakładanie zielnika w kuchni – porady i inspiracje 196zamontować półki, na których ustawimy pojemniki z roślinami. Ciekawym rozwiązaniem jest uprawa w ziół w specjalnych donicach, które można zawiesić do góry nogami np. nad blatem kuchennym lub wyspą, bez obawy o sypiącą się z nich ziemię. Zioła najlepiej umieścić w nieco głębszych pojemnikach niż te, w których zazwyczaj są sprzedawane. Będą mieć dzięki temu lepsze warunki do wzrostu(...)jest ziołem o mocnym, zdecydowanym aromacie, dlatego najczęściej używa się go do różnego rodzaju mięs – wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny, dziczyzny, ale także drobiu czy ryb. Świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami, szczególnie ziemniakami. Zawiera w sobie sporo antyoksydantów, które są podstawą zdrowego układu krążenia. Bazylia Podstawowa przyprawa do sporządzenia większości dań kuchni włoskiej oraz śródziemnomorskiej. Doskonale łączy się z dojrzałymi
Rozdomowiona
ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI 227Rolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLeny
Odrywane bułki dyniowe 224również eksperymentować dodając odrobinę korzennych przypraw lub rodzynki. Mój dwuletni syn je uwielbia. Był w stanie zjeść całą bułkę na kolację. Osobiście ja i moja rodzina jemy bułki dyniowe bez dodatków, ale z powodzeniem można je podawać z dżemem i innymi dodatkami. Duża porcja na około 21 bułek (można przygotować w mniejszej formie do ciasta z połowy porcji) SKŁADNIKI(...)wyrośniętymi bułkami. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki piec około 35 minut. Aby bułki nie przypaliły się od góry, gdy już się ładnie zarumienią, należy położyć na nich papier do pieczenia (po czym ponownie zaparować piekarnik). Upieczone bułki przełożyć na kratkę do ostudzenia (najlepiej obrócić blaszkę do góry dnem
Passions hobbies life
Pulpeciki z ciecierzycy i buraka (Polpettine con barbabietola e ceci) 224Zapraszam Was na wegetariańskie pulpeciki, do których przygotowania wykorzystałam ciecierzycę i buraka. Smak pulpecików wzbogaciłam dodatkiem kolendry, kuminu rzymskiego, słodkiej
La grande e la piccola cuoca
CIASTO WIELU SMAKÓW – z jabłkami, pomelo i kajmakiem! 299Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto
Via Gusto
Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem 227Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch”
KuchniaWeDwoje.pl
KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE 213Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienie
Biszkopt gryczany z owocami 346Ostatnio nie miałam za dużo czasu na pichcenie (a może raczej na wrzucanie nowych przepisów, bo gotować na co dzień trzeba) – nawał pracy, sesja, zajęcia dodatkowe
Jak gotować i nie zwariować
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 342Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie, do połączenia(...)kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu A 15-20 czarnych oliwek bez pestek 1 czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy lub taka sama ilość posiekanych kaparów ‘jabłuszek’ 6 filecików anchois ½ pęczka grubego szczypioru sól do gotowania ZIELONY WINEGRET 150ml oleju słonecznikowego
Karo in the Kitchen
Zimowa pizza 234Spóźniona raptem miesiąc, zawitała do nas zima. Taka z prawdziwego zdarzenia: z oprószonymi śniegiem chodnikami i parkowymi alejkami, oblodzonymi szybami i szosami (szczególnie o trzeciej nad
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet z fasoli i pieczarek 422Święta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to
UgotujmyTo.pl
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 229Kapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby
Apetyczna babeczka
Lasagne for dummies – jak pozbawić faceta wymówki, że gotował nie będzie bo nie umie. 211już doniesiesz zakupy do domu, nie zabijesz się po drodze i nie pogubisz rzeczy, poukładaj wszystko w jednym miejscu i przygotuj sobie składniki. Będziesz mógł smażyć spokojnie i bez paniki dodając po kolei to, co przygotowałeś. Ułożyłeś zakupy? Brawo. Teraz przygotuj sprzęty kuchenne 1. Forma do zapiekania – prostokątna najlepiej 2. Nóż ostry 3. Patelnia na tyle duża, żebyś mógł(...)Przykryj to szczelnie folią aluminiową i zrób w niej 3 dziury, żeby para miała ujście. 15. Wsadź do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze 10 min. Pamiętaj, ze foremki nie wyciągamy gołymi łapami bo się nam może kuku stać. Trudno się maca panny po czymkolwiek jak się ma zabandażowane kończyny. Sprzątnij bajzel. Nakryj
ladykitchen
Pączki cynamonowe nadziewane czekoladą 249Dzisiaj Tłusty Czwartek! oczywiście nie może obyć się bez pączków! Co powiecie na pączki cynamonowe nadziewane czekoladą? Są przepyszne. Domowe pączki, donuty czy munki nie da się porównać z kupnymi. Przyznam są cukiernie, które mają dobre pączki i chwała im za to, ale ja i tak wolę domowe. Będąc w Polsce pierwsze co kupuję to pączki z mojej ulubionej(...)blat i złóż kilka razy. Podziel na 20 równych kawałków (ok. 60 g każdy) i zrób z nich okrągłe kule. Ułóż w odstępach na stolicy pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej smalec w wystarczająco dużym garnku do temperatury smażenia. Smaż pączki 5-6 minut odwracając je po połowie
codojedzenia
Karkówka Z Szynkowara 256który się zwie Szynkowarem. Pozwala on na przygotowanie mięsa w taki sposób aby nic nie traciło ze swego smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa. Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka 1 kg karkówki 2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej około 100 ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 łyżeczki pieprzu(...)mięsa po ponad godzinie parzenia. 7. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania ! 8. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięsko. Smacznego !!! Źródło inspiracji tutaj
Gotowanie...to proste !
Dieta redukcyjna – Jak ją prawidłowo ułożyć? 145Nowy rok sprzyja postanowieniom utraty wagi. Do lata pozostało sporo czasu, więc warto zastanowić się nad skuteczną metodą utraty wagi. Jak więc powinna wyglądać dieta redukcyjna
Słodkie okruszki
Tarta a’la Snickers 203Tarta a’la Snickers to ciasto, które polecam szczególnie osobom, które ograniczają sklepowe słodycze, które chcą odżywiać się zdrowiej, ale jednocześnie nie rezygnując ze słodkości
365 dni dookoła kuchni
Lista rzeczy, które powinny być w każdej kuchni 172Kuchnia to królestwo każdej gospodyni domowej. Nieważne czy pomieszczenie jest małe czy duże – musi być zaopatrzone w przedmioty i urządzenia niezbędne do wykonywania potraw, a także
Kulinarne Przeboje
Bazyliowa panna cotta z mozzarelli z pomidorowym "kawiorem" na bezglutenowym krakersie 180Lato kojarzy mi się z lekkimi i aromatycznymi daniami. Dziś mam dla Was połączenie włoskich smaków - panna cotta i sałatka caprese dwa w jednym. Jeśli chcecie
Quinoa Raz!
MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 322Niesamowicie cieszy mnie to, że piszecie wiadomości o komentarze o tym, co chcecie, by pojawiło się na blogu! Każda Wasza uwaga i prośba jest dla mnie
Ostra na Słodko
Bezglutenowe gofry czekoladowe z masłem orzechowym i porzeczkami 178Gofry zawsze kojarzą mi się z latem. Dawno ich już nie jadłam, datego postanowiłam je zrobić, ale w troszkę zdrowszej wersji. Nie wyszły mi niestety chrupiące
Healthy food explorer
Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej) 266Z oknami coraz cieplej, więc z chęcią przerzucamy się na lżejsze i mniej przetworzone potrawy. Na naszych stołach coraz częściej goszczą sałatki, a znikają duszone
Kulinarne przygody Gatity
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 233Ten chleb choć drożdżowy, bardzo zauroczył nas swym smakiem. Do tego ma bardzo imponujące dziurki. To tak jak z serem, ser z dziurami też
Smaczne Zdrowe
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 308Standardowo, mój mężczyzna ma wolne, a pogoda wprost proporcjonalnie jest brzydka i leje. Ta zależność jest tak denerwująca i trwa dłuższy czas, że nie pozwala cieszyć
Be Fit Be Strong
Pasztet warzywny 223Pasztet warzywny To mój pierwszy warzywny pasztet. Jest zupełnie inny, niż mięsne i fasolowe, czy soczewicowe. Słodszy, bardzo wilgotny i mazisty. Nawet mój absolutny Mięsożerca przyznał
Pełny talerz