Papad indyjskie chipsy 178sklepu 😉 Papad jest wspaniałą przekąską i to zdrową przekąską, bo przygotowaną z mąki cieciorkowej, która jest mąką bezglutenową bogatą w białko, błonnik, potas i kwas foliowy. Przygotowałam Papad bez użycia tłuszczu, dzięki temu ich kaloryczność spadła do minimum. W klasycznym przepisie Papad smażone są na głębokim oleju, ale można z tego zrezygnować, placuszki z suchej patelni są o wiele(...)sprawdza się mąka pszenna, dużo lepiej niż mąka z cieciorki. Można użyć również mąki ryżowej. Rozwałkowane placki przełożyć na ścierkę lub podsypany mąką blat. Bardzo mocno rozgrzać patelnię, placuszki piec z dwóch stron, podczas pieczenia na placuszku zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki, a jego brzegi zaczną przybierać rumianego koloru, to znak, żeby przełożyć placuszek na drugą stronę. Gorące
SprawdzonaKuchnia.pl
Tradycyjny zakwas z buraków 143barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym. Zakwas(...)wysusz. Buraki obierz ze skóry i pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Czosnek obierz, ząbki przetnij na pół w poprzek. Można także przeciąć na pół całą główkę bez obierania. Na dnie kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja ułóż połowę buraków i czosnku. Na nie wysyp ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Na nich ponownie układaj pokrojone warzywa
smakowitehistorie.com
Wołowina Wellington 140kulinarnych show polegają właśnie na tym przepisie. Jednak uważam, że warto zmierzyć się z tym przepisem. Nagrodą bowiem będzie przepyszne danie, które zachwyci każdego swoim wyjątkowym smakiem. Jest to bez wątpienia bardzo smaczne i efektywne danie. Idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad czy też na przyjęcie z bliskimi. Polędwica wołowa to wartościowy odżywczo produkt, dostarczający kluczowych dla zdrowia minerałów(...)minut. Następnie gotowe mięso wyciągamy z lodówki i delikatnie nacinamy je nożem. Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i mięso pieczemy przez około 35-40 minut. Wyciągamy i odstawiamy na 15 minut by potrawa odpoczęła. Kroimy ostrym nożem na kawałki ok 3 cm grubości. Artykuł Wołowina Wellington pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryba po grecku 1117adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po grecku jest moim ukochanym tradycyjnym przepisem na Boże Narodzenie. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tradycyjnej ryby po grecku. Ale również w ciągu roku robię rybę po grecku jako danie na uroczystą kolacje bądź jako obiad czy kolację dla siebie i męża. Podajemy ją zazwyczaj na ciepło, choć w większości znanych mi przepisów sugerowane jest(...)dokładnie obtocz każdy kawałek w mące. Na patelni dobrze rozgrzej olej a następnie smaż każdy kawałek ryby z obu stron na średniej mocy palnika. Ryby nie trzeba zbyt długo piec, wystarczy około 4 minuty na każdą ze stron, ma ona się delikatnie zarumienić, nie a być przypieczona ani przypalona. Po usmażeniu odłóż rybę na czysty talerz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Marchew
To Musisz Wiedzieć
Wieczór panieński po duńsku i cobbler. Rabarbarowo-miodowy 213nieszczęśliwą minę zaproponował, że w takim razie zrobimy tatuaż. Tutaj uśmiechnęłam się od ucha do ucha i powiedziałam, że mam jeden wymarzony, tylko nie mam przy sobie telefonu, ale bez problemu znajdę obrazek w internecie (tak; w końcu zorientowałam się, że robią mnie w konia). Pan westchnął, zdjął fartuch i zaprosił mnie do gabinetu, który okazał się być studiem(...)rabarbaru 100 g cukru kokosowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli miodowe ciastka: 165 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zimnego masła 65 g jogurtu naturalnego 45 g miodu dodatkowo: 30 g masła 1 łyżka cukru perłowego Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 1 cm. Wymieszać z malinami
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z miłości do słodkości, czyli przepis na praliny i czekoladowego łamańca z marką Helio 215tylko doskonale smakują, ale także nadają się na prezent. Składniki: 2 garście Rodzynki królowej HELIO 1 garść Morele suszone HELIO 1 garść Orzechy pistacje bez łupin i bez soli 100 g Masło szczypta soli 300 g Orzeszki piniowe Jajko 3 łyżki Cukier puder 30 g Cukier migdałowy 100 g Polewy i dekoracje deserowa HELIO 100 g Polewy(...)potrzeba zbyt wiele wysiłku i można do niego dodać cokolwiek chcemy. Ja resztę rozpuszczonych pastylek wymieszałam ze sobą (wszystkie trzy rodzaje). Masę czekoladową rozsmarowujemy na papierze do pieczenia . Teraz możemy dodać dodatki, ja dodałam karmelkowe kamyki, skórkę z 1 limonki i wiórki kokosowe , gotowe ;). Gotowe praliny oraz łamańca wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 1 godziny aż plewa
Projekty ze smakiem
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 368zagniatania, bez odpalania miksera, bez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania. Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość. Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak(...)dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być! Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka . Ponieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 20 minutach pieczenia, odwracam blaszkę
Grunt to przepis!
Pizza bianca z ziołowym pesto, serem z niebieską pleśnią, szparagami i botwiną 193Prosta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne. Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie(...)misce, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsca na godzinę (do podwojenia objętości). Po tym czasie wałkuję lub rozciągam w dłoniach ciasto dość cienko i umieszczam na blaszce do pieczenia lub kamieniu do pieczenia pizzy. W tak zwanym międzyczasie rozgrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury, najlepiej z termoobiegiem. Szparagi myję, odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki
Mango Papaja
Jesienny syndrom Tourette'a 184mój drugi wpis na blogu w listopadzie. Brak czasu bardzo mnie frustruje- pierwsze trzy dni tygodnia jestem jak tykająca bomba, potem zaczyna mi brakować energii i pełzam jak zombie bez nóg. I wiecie co? Zaczyna mnie pociągać filozofia "walimnietoizmu". Bo ja się staram, gonię i rezygnuję ze wszystkiego, żeby nie było popeliny. I nikt tego nie docenia. I mogłabym(...)cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy przykrycie i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy
les mirabelles
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 259smaku i aromatu tego chleba. Chleb jest po prostu mniam! Acha, muszę dodać, że zamiast mąki jęczmiennej użyłem owsianej, zamiast owczego sera pleśniowego użyłem koziego, zamiast..., a reszta jest bez zmian. Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej chlebowej 120 g o temp. pokojowej Rozpuść zakwas w wodzie. Dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw(...)Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw blachę z chlebem. Piecz chleb 10 minut, a następnie wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 220 °C, i kontynuuj pieczenie przez dalsze 30 minut. Po upieczeniu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika na 10 minut, po których wyjmij chleb i całkowicie go ostudź na kratce
Grahamka, weka i kajzerka
Bakłażan 225tego problemu . Bakłażana kroimy różnie, zależnie od docelowej potrawy, ale zwykle są to plastry o grubości ok. 2 cm lub kilkucentymetrowa kostka. Jakkolwiek nie zostałby on jednak pokrojony i bez względu na to jak chcemy go ostatecznie przyrządzić, najpierw posypujemy pokrojone warzywo dość obficie solą (2-3 łyżeczki na jednego bakłażana), po czym odstawiamy na sitku na co najmniej(...)swoje właściwości smakowe, odżywcze i estetyczne. Smażone lub grillowane na patelni może być gotowe już nawet po 5 minutach, a grillowane tradycyjnie po 10-15. Jeśli bakłażana dusimy lub pieczemy, to zwykle czasy rzędu odpowiednio 30 i 90 minut są aż za długie. Post Bakłażan pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusa
Lasagne z mięsem mielonym 420Włoch! Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek; 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki(...)Lasagne wstawić do piekranika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie 2, bo naczynie z pokrywą nie zmieściłoby się do piekarnika) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać! Podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii. SMACZNEGO
Gospodyni Miejska
Swieta. Mazurki. Pisanki 207chwile Swieta. Niesamowite jak szybko nadeszly, prawie mnie zaskoczyly. Ja jako osoba lubiaca planowanie tym razem do Swiat podchodze zywiolowo, bez planu dzialania, bez gotowego menu. Jedyna pewna rzecza sa mazurki. Wlasciwie gdyby nie moje dziecko to nie wiem czy i one bylyby takim pewniakiem. Jakis czas temu obiecalam Viki, ze bedzie mogla dac swoim paniom w przedszkolu(...)ktore ozdobilam kuleczkami z tego samego ciasta. Mazurki przed zrobieniem ramki (kulek) smarujemy rozmaconym jajkiem, a nastepnie robimy ramke z kuleczek lub waleczka. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mazurki pieczemy okolo 15 minut. Przed wlozeniem do piekarnika nakluwamy je widelcem. skladniki na mase czekoladowa 150g gorzkiej czekolady 30g masla 2 lyzki mleka okolo 3 lyzki cukru pudru kilka kropel olejku
Przysmaki Karolki
Strucla makowa 429Makowiec to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej. Mój makowiec to połączenie ciasta drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie(...)rzadka) oraz pianę z białka ubitego ze szczyptą soli, dokładnie i delikatnie wymieszać - wyrośnięte ciasto rozwałkować podsypując mąką na dość cienki prostokąt, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem - masę nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować zostawiając 2cm na brzegach - zwijać ostrożnie, podwinąć końce pod spód, ponakłuwać z wierzchu widelcem - makowiec zawinąć w papier tak, żeby nad struclą
Smakołyki Bereniki
Zaskocz swoją partnerkę – Dolce Gabbana L’Imperatrice 224Szukasz wyjątkowego prezentu, który uszczęśliwi Twoją wybrankę? Pamiętaj, kobiety uwielbiają perfumy – szczególnie jeśli są markowe i pachną znakomicie. Obie te cechy łączą w sobie kompozycja
Słodkie okruszki