bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2828/3453)

Ryby w diecie dzieci 140

razy w tygodniu. Ponad roczne dziecko może je jeść już 3 razy w tygodniu. Początkowo podaje się maluchowi mięso ryby przygotowane na parze lub ugotowane, później można już także pieczone czy wędzone, a nawet usmażone na maśle klarowanym. Im wczesnej zaczniesz podawać dziecku rybę, tym większe prawdopodobieństwo, że nie będzie od niej stronił. Wprowadzenie tego smaku w okolicach(...)jakiejś epidemii jest minimalne. Na dodatek mają dużo przestrzeni i tlenu. Rosnący naturalnie pstrąg bardzo powoli przybiera na wadze, więc mięso jest chude i najlepszej jakości. Dla mam nie bez znaczenia jest także fakt, że ryby są łatwo dostępne. Na dużą skalę hoduje się je w Polsce, więc nie muszą przemierzać kilometrów w chłodniach. Można je znaleźć w większości

Codogara
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I WARZYWAMI 242

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 150 g makaronu fusilli MALMA, 250 g polędwiczki wieprzowej

JejKuchnia
Bezglutenowa pizza z regionalnymi dodatkami na spodzie z mąką z quinoy 169

Nie miałam pojęcia, że dziś jest Międzynarodowy Dzień Pizzy i zupełnie przypadkiem zaplanowałam ten post na jutro, ale w takim razie przesunę dzień wcześniej, żeby wszyscy

Quinoa Raz!
Perfekcyjne prezenty na święta wg Aleex 182

Święta to czas szczególny. Przygotowując się do nich, staramy się, aby w naszych domach wszystko było perfekcyjne. Szykujemy wyśmienite dania, pieczemy wykwintne ciasta. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świąt, przygotowujemy prezenty dla naszych bliskich. Postaram się pomóc Wam, by Wasze święta były doskonałe. Oprócz przepisów, które będą się ukazywały bardzo często, zaproponuję Wam także perfekcyjne prezenty dla Waszych bliskich. Świąteczne podarunki(...)zamieniłabym na nic innego. Kupcie je na święta dla Waszych najbliższych, a naprawdę będą to trafione, świetne prezenty. Wybierz prezent w sklepie: SKLEP Zostań Klubowiczem (zarejestruj się bez obowiązku zakupu i bez żadnych opłat) i otrzymaj 40% stałego rabatu na wszystkie produkty: 40% RABATU A może jesteś zainteresowana/y współpracą z polską młodą, ale prężnie rozwijającą się firmą? Jeśli

W mojej kuchni
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 180

Najlepsze burgery kalafiorowe jakie wyszły z mojej kuchni. Tak dobrze, że w ciągu weekendu zrobiłam ich ponad 30! Pierwsza partia zeszła dnia testowego, druga - tu już

CookYourself
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 236

Najlepsze burgery kalafiorowe jakie wyszły z mojej kuchni. Tak dobrze, że w ciągu weekendu zrobiłam ich ponad 30! Pierwsza partia zeszła dnia testowego, druga - tu już

CookYourself
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 162

Pamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał

Pełny talerz
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 521

freakiem. Przyznać bowiem muszę, że moja miłość do spędzania wielu godzin w kuchni narodziła się dość późno i, niestety, nigdy nie będę mogła napisać, że już od wczesnych latach piekłam ciasta i smażyłam kotlety ;)  Przyjaciółka przywiozła zeszyt prostych przepisów jako jedną z pamiątek po swoim wyjeździe w ramach programu Erasmus. Skserowany zeszyt mam do dziś i do dziś uważam(...)cukinia jeszcze puści wodę. Dodać śmietanę i posiekaną kolendrę i natkę. Dosolić do smaku i dusić jeszcze 3 minuty. Jeśli sos jest wodnisty, a nie gęsty to gotować bez pokrywki aż woda wystarczająco odparuje. Podawać z ryżem z  ryżem  i/lub  indyjskimi chlebkami . Danie jest minimalnie ostrawe za sprawą  mieszanki curry , więc może przydać się

W kuchni wieczorem
Owocowe naleśniki – z Jogofrut owoce leśne wszystko nabiera wyjątkowego smaku 198

Moje dzieci uwielbiają naleśniki. Mogłyby je jeść i jeść. Ale czy zawsze muszą to być te tradycyjne z dżemem? Zdecydowanie nie Ja stawiam na różne rozwiązania

Słodkie okruszki
Pasztet z cukinii z kaparami 93

rozciapciane (bo dawałam mało wypełniaczy), to przecież przy okazji pasztetu nie mogło być inaczej. Nie wiem co miałam w głowie, serio. Wracając do tytułowego pasztetu – wyszedł super. Bo bez mięsa, bo smaczny, bo zdrowy. Jadł go z chęcią ten od mięsa (mimo, że tego mięsa je zdecydowanie mniej i rzadziej się o nie domaga) i jego córka, która(...)smaku, szkoda żeby się zmarnował), poszatkowane zioła, jajka, poszatkowane kapary, kaszę manną, bułkę tartą, sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej odrobiną oleju. Pasztet wyrównujemy i pieczemy około godziny w 180 stopniach, do zrumienienia. Artykuł Pasztet z cukinii z kaparami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sowiduch – nowa restauracja w centrum Karpacza 164

jednak tak proste, jak można by z początku zakładać. Powód? No cóż, aktualnie zdecydowana większość restauracji oferuje swoim gościom potrawy z wybranych zakątków świata. W niemalże każdym mieście bez problemu znajdziemy lokale z kuchnią włoską, azjatycką czy amerykańską, w których próżno szukać autentycznych potraw danego regionu. Jakież więc było moje zdziwienie, gdy podczas pobytu w Karpaczu usłyszałam o restauracji(...)wędzonych żeberek. To pozycja obowiązkowa po ciężkiej, męczącej podróży i prawdziwy ratunek dla przemarzniętych wędrowców. Po zupie przyszła kolej na drugie danie. Waham się między plackami ziemniaczanymi, a golonką pieczoną w piwie. Finalnie jednak mój wybór pada na placki z gulaszem wołowym i mieszanką sałat oraz piwo Pszeniczne. Co to było za danie! Prawdziwa uczta dla podniebienia! Smak chrupiących placków

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pleśniak z rabarbarem i cukrem trzcinowym. 153

Wiosna, maj wiadomo bzy i rabarbar. Ten drugi wyrasta na potęgę i trzeba coś z nim zrobić. Kompot odpada, nie ma amatorów, wyrzucić szkoda, a więc zostało jedno... upiec ciasto z rabarbarem.  Jak postanowiłam tak też zrobiłam. Ciasto: 2 szklanki mąki szklanka mąki krupczatki łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli 2 żółtka szczypta wanilii 2 łyżki cukru trzcinowego  gęsta(...)spód ścieramy jedną z białych części ciasta, na nią wykładamy rabarbar, następnie ciemne ciasto, piana i na wierzch jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 min do godziny. Po 5 min od wyłączenia piekarnika można go otworzyć. Ciasto natomiast wyjmujemy z formy gdy dobrze ostygnie. Nie znaczy, że całkowicie, ale tak choć

Dieta moja pasja
Chipsy z jarmużu i parmezanu 198

Znacie pewnie taki wynalazek jak chipsy z jarmużu (listki wystarczy upiec oliwą i ulubionymi przyprawami, sokiem z cytryny) – to zdrowa, chrupiąca przekąska. Ja ostatnio wpadłam

Cooking for Emily
Faszerowana kula cukiniowa 211

To pomysł na zdrowy, bezmięsny obiad. Ponieważ za priorytet postawiłam sobie marnować jak najmniej jedzenia, to jest to idealny sposób na pozbycie się np. rzodkiewki, która

gutfut
Tradycyjny zakwas z buraków 112

barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko liściastą odmianę buraków, a duże bulwy sprowadziła dopiero królowa Bona Sforza (1494 – 1557) w epoce renesansu. Wtedy pieczono je albo dodawano do kapusty kiszonej. Na początku XIX wieku rozpowszechnił się barszcz z zakwasu z buraków, a ten mączny zaczęto dla rozróżnienia nazywać barszczem białym.  Zakwas(...)wysusz. Buraki obierz ze skóry i pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Czosnek obierz, ząbki przetnij na pół w poprzek. Można także przeciąć na pół całą główkę bez obierania. Na dnie kamionkowego garnka lub dużego szklanego słoja ułóż połowę buraków i czosnku. Na nie wysyp ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Na nich ponownie układaj pokrojone warzywa

smakowitehistorie.com