Atmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być
głodny alergikwiem ile razy zaczynałam pisać tego posta i żaden wstęp nie wydawał mi sie dość dobry. Zatem bez zbędnego przedłużania, zapraszam dziś na pasztet! Aromatyczny, pełen niespodzianek i wegański. W podstawie biała fasola i włoskie orzechy, które tworzą idealną bazę do świąteczno-zimowych smaków. A w środku moc pyszności! Jest delikatna dynia, która wspaniale rozjaśnia swoim kolorem wnętrze pasztetu(...)kostkę suszone morele i żurawinę - mieszaj dokładnie, do równomiernego rozłożenia się składników w masie ale tak, żeby dynia się nie rozpadła. 7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównaj. 8. Piecz w 180*C przez 40-45min. 9. Odstaw do wystudzenia przed krojeniem. Smacznego! Veggie pate with pumpkin and apricots for 1 tin Ingredients: 2 medium
Kuchnia w Słońcu Skąpanadiety ketogenicznej . Nie oznacza to jednak, że nie bywam w lokalnych restauracjach czy knajpkach. Posmakowanie lokalnej kuchni uważam wręcz za nierozerwalny element wszelkich wyjazdów turystycznych i nie wyobrażam sobie bez tego podróżowania. I wierzcie mi – dieta ketogeniczna nie jest tutaj większą przeszkodą. Zasady pozostają te same jak przy stołowaniu się poza domem w miejscu zamieszkania. Wydaje mi się(...)leciutko panierowane, ale były to naprawdę śladowe ilości mąki, więc na potrzeby tego wpisu ten fakt pomijam… Poza tym można uznać, że było to keto w czystej postaci. Wieprz pieczony na rożnie Keto & carnivore paradise Kolejne nasze doświadczenie kulinarne to wizyta w konobie, czyli tutejszej tawernie. Specjalizują się one zazwyczaj w pieczonych i grillowanych mięsach , choć podają także ryby
Modern Cave Girliście rustykalny… Czyli wszystko jest tak, jak powinno. Oprócz oczywistego składnika w postaci szparagów do nadzienia użyłam także boczku oraz jajka rozbełtanego z odrobiną sera feta (w wersji bez nabiału proponuję zastąpić ser śmietaną kokosową). Wszystkie smaki świetnie tu ze sobą współgrają. W dodatku tarta świetnie nada się zarówno na obiad , kolację, jak i na śniadanie . Ja, początkowo miałam(...)śmietaną kokosową), poukładać kawałeczki boczku, a następnie wyłożyć szparagi jeden obok drugiego. Brzegi ciasta zawinąć do środka nakładając je na nadzienie. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać odrobiną sezamu. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut aż brzegi staną się rumiane. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: Wartość energetyczna: 356 kcal
Modern Cave Girlbłonnik, będący niezastąpiony, jeśli chodzi o sprawne działanie układu pokarmowego. Gołąbki przygotowane z kapusty i lekkostrawnego mięsa (polecamy drób) pozwolą smacznie i wartościowo jeść nawet w czasie diety. Bez wyrzutów sumienia! Dla zapracowanych W natłoku codziennych obowiązków trudno znaleźć czas na spokojne ugotowanie obiadu. Czy mrożona pizza jest naszą jedyną alternatywą? W żadnym razie! Najwyższa pora zapoznać się(...)stanie się przebojem naszego następnego przyjęcia! Wszyscy znamy pierogi z mięsem. Nie zliczymy ilości pochłoniętych pierogów z kapustą i grzybami. Stwórzmy z nich smakowity mix! Po chrupiące pierogi z pieca z nadzieniem z mięsa i kapusty goście będą ustawiać się w kolejce. Dla elegantów Dawniej kapusta była kojarzona z nieciekawą kuchnią ubogich warstw społecznych. Całe szczęście, że jej wizerunek przeszedł
Codogarafondantes ) to francuski klasyk, odpowiednik gotowanych najpierw w maśle a później pieczonych do chrupkości w piekarniku ziemniaków. Bogate w smaku, z relatywnie niewielką ilością tłuszczu, doskonale uzupełniają pieczenie wołowe, wieprzowe i pieczonego kurczaka dosłownie rozpływając się w ustach przy jedzeniu. Kremowe, maślane i lekko chrupkie – to jest mokry sen każdego pyrocholika! Do zrobienia tych ziemniaków najlepiej nadają się ziemniaki(...)sekund do minuty przestygnąć i wlewamy rosół (UWAGA, róbcie to ostrożnie bo płyn będzie buzował i pryskał!) – tyle, żeby sięgał do ¾ wysokości ziemniaków. Dodajemy dwa ząbki czosnku w łupinach, bez obierania, tylko zgniecione nożem, małą gałązkę rozmarynu i przykrywamy patelnię, odstawiamy ją z powrotem na gaz. Trzymamy całość pod przykryciem do momentu aż rosół znowu zacznie wrzeć i wszystko
Karo in the Kitchenpiankowej, lekko ciągnącej się konsystencji i z mnóstwem orzechów. Najbardziej uwielbiam turrón z Alicante, którym przy każdym wypadzie do Hiszpanii zajadam się na tony (dobrze, że ostatnio mają wersję bez cukru!). ;) Po dobry nugat jednak wcale nie trzeba jechać daleko, bo bardzo łatwo można go zrobić w domu. Wystarczy termometr cukierniczy i odrobina cierpliwości. Zdecydowanie mój ulubiony nugat(...)chłodne miejsce na całą noc. Tak przygotowany nugat krój na kwadraty lub w paski. Możesz go przechowywać do 2 tygodni w chłodnym miejscu i po zawinięciu w papier do pieczenia. * *Na podstawie przepisu Marthy Steward
Food SquareMini pączki z ricottą. Nie ma nic, czego nie można kochać w tych pączkach z ricottą . Są miękkie, doskonale usmażone i niesamowicie pyszne! Te pączki smakują
Zdrowy Styl JoannyPierwsze ptasie klucze formują się na niebie, zmierzając w stronę zachodzącego słońca. Przed nami ostatnie dni kalendarzowego lata. Na straganach i w skrzynkach warzywniaków dokonuje się
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCukinia jest wspaniałym warzywem - możemy wykorzystywać ją zarówno w daniach na zimno, jak i na ciepło. Ja dzisiaj wybrałam wariant na ciepło - cukinia faszerowana warzywami i
Z notatnika dietetykaJ akiś czas temu dotarła do mnie słodka przesyłka od Rekomenduj.to , w ramach kampanii Werther’s Original Soft Eclairs. Oprócz nowych cukierków, w mojej przesyłce
Okiem Blondynki by McBlondiKotlety mielone po meksykańsku Mielone , czasami trudno wymyślić coś z tego pysznego mięsa . Pysznego , pod warunkiem ,że wiecie co zostało zmielone . Czyli ,czy jest to pełnowartościowa
Ogrodnik w podróżyTak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrabiać tylko mieszać łyżką. Nie rośnie zbyt długo. W ogóle jest mało wymagający. Tam sobie zamieniłam jeden składnik, ale to nie przeszkodziło aby wyszedł przepyszny. Oczywiście nie obyło się bez akcji typowych dla mnie, takich "Blondynkowych" (Blondynki, nie obrażać się tam, wiecie, że piszę z przymrużeniem oka). Jak w przepisie pisze blacha keksówka, to ma być keksówka. Chciałam zrobić(...)minutach piekarnik już był nagrzany, wstawiłam do niego na sam dół prostokątną foremkę wypełnioną wodą. Formę z ciastem postawiłam na kratce na środkowym poziomie piekarnika i piekłam 10 minut w temperaturze 220 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę 190 stopni i piekłam 50 minut. Po tym czasie wyciągnęłam upieczony chleb i pozostawiłam do wystygnięcia. Mój brak cierpliwości jednak nie pozwolił
Blondynka Gotuje