bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2812/3453)

Strucla z rabarbarem i amarantusem 160

nowej odmiany. Rosną znakomicie, dając dość grube ogonki liściowe, w odróżnieniu od rośliny, którą mamy od kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży(...)keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziołowa zapiekanka ziemniaczana na nostaligę i tęsknotę 193

centrum wyspy i nasza mapa pokazywała coś co według niej nie do końca kwalifikowało się na drogę. Spytaliśmy właściciela owocowego sklepiku, czy damy radę tam pojechać. Przekonał nas, że bez problemu, bo droga jest asfaltowa (all in asfalt...)- następnie ja mało nie umarłam na zawał, a KonQbek bawił się świetnie. To była serpentyna szerokości przeciętnej ścieżki rowerowej- nasza wynajęta(...)żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można ją też jeść

les mirabelles
Domowe bułki owsiane - yummy :) 138

tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki.  Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście(...)podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi dłońmi kawałki wielkości dużego pomidora i układamy na posmarowaną oliwą blachę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, ponieważ wyrosną jeszcze w trakcie pieczenia. Posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok. 20 min. Bułki powinny być przyrumienione.  Z takiej porcji wychodzi ok. 7-8 bułek. Pozdrawiamy

vegetanie
Bułeczki z jabłkami 359

nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka lub wody 15g drożdży 2 łyżki(...)każdą część rozciągać w dłoni, na środek nakładać nadzienie, dokładnie zaklejać i formować małe kuleczki - uformowane bułeczki układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, bułeczki podczas pieczenia powinny się ze sobą połączyć - gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym

Smakołyki Bereniki
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 152

Próbuję je przekonywać, wyciągam argumenty o sezonowości, nieśmiało napomykam o dostępności (a raczej jej braku), na nic. Próba przekupstwa truskawkami też nie pomaga - zresztą nic dziwnego, bo są jeszcze bez smaku. Nie ma wyjścia, ruszam więc na borówki dziękując niebiosom za pewien dobrze zaopatrzony sklep jedyne 35 km dalej... Małe pudełko borówek przekłada się na naprawdę duuuużo szczęścia, zwłaszcza(...)widelcem i podpiec przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.   Borówki wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i rozłożyć na podpieczony spodzie. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smakuje na ciepło.  * przepis P. Herme z książki Desery

KUCHARNIA
Makowe święta, czyli... 248

składnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować także wiele innych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko(...)pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek. Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni   (nawet do tygodnia)  w lodówce. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako nadzienie do ciasta lub bułeczek, należy wyjąć ją wcześniej z lodówki, pozwolić się

Ratunku obiad
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 168

pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną * sernik NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623 zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/ Na stół kolejno wkraczały kolejne dania. Na początku chleb(...)przynajmniej 4 osób! Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p ) Na początek żeberka w chrupiące panierce , gdyż jak wiecie jestem ogromną fanką żeberek. Panierka rewelacyjna … mięso soczyste , bez problemu odchodzące od kości – super! Kaszanka – PRZEPYSZNA! Świeża , super doprawiona , domowa – taka jak ma być! Bigos – totalne zaskoczenie! Takie pozytywne zaskoczenie , choć z całą pewnością

Ostra na Słodko
BUŁKI OWSIANE 207

Kolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj , i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po

Smaczne Zdrowe
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 127

Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, a także piec. Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniacze, które mają silne właściwości antynowotworowe. Lecz mimo niezliczonych zalet posiada także wady(...)być gotowany na parze przez maks. 3-4 min. większość witamin i składników mineralnych ulega zmniejszeniu o połowę po obróbce termicznej niekorzystne działanie goitrogenów można ograniczyć poprzez gotowanie jarmużu bez przykrycia, co prowadzi do ulatniania się tych związków pod wpływem wysokiej temperatury jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu - zawiera około 50 kcal w 100 g Przepisy

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 136

Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, a także piec. Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniacze, które mają silne właściwości antynowotworowe. Lecz mimo niezliczonych zalet posiada także wady(...)być gotowany na parze przez maks. 3-4 min. większość witamin i składników mineralnych ulega zmniejszeniu o połowę po obróbce termicznej niekorzystne działanie goitrogenów można ograniczyć poprzez gotowanie jarmużu bez przykrycia, co prowadzi do ulatniania się tych związków pod wpływem wysokiej temperatury jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu - zawiera około 50 kcal w 100 g Przepisy

Kuchnia MagdaLeny
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 353

Zawsze przygotowywałam faworki według sprawdzonego  przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku(...)letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinny ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony ( te faworki są ciemniejsze od zwykłych, ponieważ zawierają cukier). Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym

królestwo garów
Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna 226

potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy (między i na wierzch) słoninę pokrojoną w cienkie plastry. Przykrywamy liśćmi,  pokrywą lub folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 2 godz(...)przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Rada: żeby gołąbki szybciej się zagrzały, najpierw temperaturę ustawiamy na 220°C i tak pieczemy przez pierwszą godz. a później można ją zmniejszyć. W moje strony przyjeżdżajcie, a tu / https://e-turysta.net/noclegi-bieszczady/   inf. o noclegach szukajcie.  Kto po Polsce podróżuje ten z pewnością regionalnych potraw smakuje. Szuka smaków prostych

Moniki Smakołyki
Najlepsze zimowe lody: cynamonowe z pierniczkami 215

zaplecenie bułeczki może zrobić wrażenie nie tylko na kolegach, ale i na nauczycielu. Mam nadzieję, że brak perfekcyjnej znajomości języka nadrobię entuzjazmem i znajomością rzeczy praktycznych. Bo owszem, pieczenie na większą skalę wygląda zupełnie inaczej, ale podstawowe zasady są te same; umiejętności, które wypracowałam przez ostatnie lata okazują się być wartościowe i naprawdę przydatne. Uff, to się rozpisałam(...)pierniczkami Składniki: (na 1 l lodów) 300 ml mleka 1 laska cynamonu o długości 6 cm 4 żółtka 100 g cukru 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g pierniczków bez nadzienia i polewy Laskę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, razem z mlekiem umieścić w garnuszku. Zagotować, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko raz jeszcze zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem 116

Naleśniki z dość nietypowym nadzieniem – z serka kanapowego, z dodatkiem posiekanej bazylii, szczypiorku i papryki. Zdaję sobie sprawę z tego, że takie nie każdemu mogą

Smaki Na Talerzu
Ryba w kukurydzianej panierce 127

    Tym razem polecam rybę w panierce z płatków kukurydzianych Przygotowana jest w bardzo prosty sposób, ale za to świetnie smakuje, jest chrupiąca i apetycznie

Kulinarny S.O.S.