bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2812/3453)

Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege) 118

Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej. Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem

Słodki sentyment
Grillowana jagnięcina – najlepszy przepis 201

Od razu pragnę uspokoić: jagnięcinę możecie grillować na dowolny stopień wysmażenia. Ja lubię bardzo różową. Ponieważ za oknem temperatury zbliżone bardziej do tropików, to postanowiliśmy wytargać

ladykitchen
Zapiekanki domowe z kiełbasą 216

razem danie bez wielkiego zadęcia, dobre na wszystko, szybkie w przygotowaniu. Zobaczcie jak powstają zapiekanki domowe z kiełbasą. Zapiekanki na bagietkach pochodzą z lat 70 ubiegłego wieku. Co ciekawe to w 100 proc. polskie danie fast-foodowe. Pierwotnie zapiekanka serwowana była z farszem cebulowo-pieczarkowym okraszonej serem. To z uwagi na ograniczoną dostępność produktów mięsnych. Dzisiaj w składnikach(...)możecie ją trochę rozwałkować. Cebulkę z kiełbasą rozkładamy na naszych bagietkach. Dodatkowo układamy na nich pokrojone w paski nasze konserwowe ogórki bądź paprykę. Całość posypujemy serem. Zapiekanki wkładamy do pieca na 10 minut. Podajemy z keczupem lub innymi sosami. Koszt: 12 zł (8 zapiekanek) Przygotowanie: 30 minut Zapiekanki domowe z kiełbasą Zapiekanki domowe z kiełbasą Zapiekanki domowe z kiełbasą Artykuł

Kuchennyviral.pl
Orkiszowe bułeczki czosnkowe 137

  W całym domu pachnie delikatnie czosnkiem. Chyba jestem w niebie!? Nie, po pierwszym kęsie bułeczki znalazłam się w czosnkowym niebie. Pyszne! Do przygotowania bułeczek potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Ciastka ze skwarkami 208

Ciastka ze skwarkami . Jedliście? Robicie? Albo może kiedyś robiliście? Dziś chcę Wam zaproponować przepis na kruche ciastka ze skwarkami. Piotrek od tygodnia marudził mi, jakie to

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
świąteczna makowa strucla 178

makowa strucla           Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobraża sobie spędzenia udanych świąt. W moim przypadku jest to makowa strucla, ciasto które koniecznie musi zagościć na świątecznym stole. składniki na dwa kawałki strucli zaczyn 25 g drożdży 1/2 szklanki mąki  1/3 szklanki letniej wody 1 łyżka cukru ciasto(...)zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.  Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze   przez 30-35 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę. Wyjmujemy

Miód i pieprz
Strucla z rabarbarem i amarantusem 166

nowej odmiany. Rosną znakomicie, dając dość grube ogonki liściowe, w odróżnieniu od rośliny, którą mamy od kilkudziesięciu lat. Ta ma ogonki liściowe długie i cienkie. Za to skórka odchodzi bez najmniejszego trudu i większego uszczerbku dla wielkości ogonka. Ostatnio przygotowuję sporo wypieków na drożdżach. Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży(...)keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski na rozwałkowanym cieście. Zwinąć i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziołowa zapiekanka ziemniaczana na nostaligę i tęsknotę 205

centrum wyspy i nasza mapa pokazywała coś co według niej nie do końca kwalifikowało się na drogę. Spytaliśmy właściciela owocowego sklepiku, czy damy radę tam pojechać. Przekonał nas, że bez problemu, bo droga jest asfaltowa (all in asfalt...)- następnie ja mało nie umarłam na zawał, a KonQbek bawił się świetnie. To była serpentyna szerokości przeciętnej ścieżki rowerowej- nasza wynajęta(...)żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco, z dodatkiem surówki a nawet sosu np. pieczarkowego. Ja najbardziej lubię ją samą. Można ją też jeść

les mirabelles
Domowe bułki owsiane - yummy :) 148

tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki.  Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście(...)podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi dłońmi kawałki wielkości dużego pomidora i układamy na posmarowaną oliwą blachę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, ponieważ wyrosną jeszcze w trakcie pieczenia. Posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok. 20 min. Bułki powinny być przyrumienione.  Z takiej porcji wychodzi ok. 7-8 bułek. Pozdrawiamy

vegetanie
Bułeczki z jabłkami 369

nadają się na śniadanie lub podwieczorek, a ich niewielki rozmiar sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka lub wody 15g drożdży 2 łyżki(...)każdą część rozciągać w dłoni, na środek nakładać nadzienie, dokładnie zaklejać i formować małe kuleczki - uformowane bułeczki układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, bułeczki podczas pieczenia powinny się ze sobą połączyć - gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym

Smakołyki Bereniki
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 158

Próbuję je przekonywać, wyciągam argumenty o sezonowości, nieśmiało napomykam o dostępności (a raczej jej braku), na nic. Próba przekupstwa truskawkami też nie pomaga - zresztą nic dziwnego, bo są jeszcze bez smaku. Nie ma wyjścia, ruszam więc na borówki dziękując niebiosom za pewien dobrze zaopatrzony sklep jedyne 35 km dalej... Małe pudełko borówek przekłada się na naprawdę duuuużo szczęścia, zwłaszcza(...)widelcem i podpiec przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.   Borówki wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i rozłożyć na podpieczony spodzie. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smakuje na ciepło.  * przepis P. Herme z książki Desery

KUCHARNIA
Makowe święta, czyli... 256

składnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować także wiele innych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko(...)pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek. Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni   (nawet do tygodnia)  w lodówce. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako nadzienie do ciasta lub bułeczek, należy wyjąć ją wcześniej z lodówki, pozwolić się

Ratunku obiad
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 177

pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną * sernik NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623 zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/ Na stół kolejno wkraczały kolejne dania. Na początku chleb(...)przynajmniej 4 osób! Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p ) Na początek żeberka w chrupiące panierce , gdyż jak wiecie jestem ogromną fanką żeberek. Panierka rewelacyjna … mięso soczyste , bez problemu odchodzące od kości – super! Kaszanka – PRZEPYSZNA! Świeża , super doprawiona , domowa – taka jak ma być! Bigos – totalne zaskoczenie! Takie pozytywne zaskoczenie , choć z całą pewnością

Ostra na Słodko
BUŁKI OWSIANE 217

Kolejny udany wypiek, a jakże pyszny! Bułeczki owsiane znalazłam tutaj , i nie żałuję. Są genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po

Smaczne Zdrowe
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 135

Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, a także piec. Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniacze, które mają silne właściwości antynowotworowe. Lecz mimo niezliczonych zalet posiada także wady(...)być gotowany na parze przez maks. 3-4 min. większość witamin i składników mineralnych ulega zmniejszeniu o połowę po obróbce termicznej niekorzystne działanie goitrogenów można ograniczyć poprzez gotowanie jarmużu bez przykrycia, co prowadzi do ulatniania się tych związków pod wpływem wysokiej temperatury jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu - zawiera około 50 kcal w 100 g Przepisy

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #20 - JARMUŻ 144

Można go podać na surowo, np. w postaci sałatki lub przygotować na wiele sposobów: wycisnąć z niego sok, zmiksować w koktajlach, krótko smażyć, gotować na parze, blanszować, a także piec. Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera przeciwutleniacze, które mają silne właściwości antynowotworowe. Lecz mimo niezliczonych zalet posiada także wady(...)być gotowany na parze przez maks. 3-4 min. większość witamin i składników mineralnych ulega zmniejszeniu o połowę po obróbce termicznej niekorzystne działanie goitrogenów można ograniczyć poprzez gotowanie jarmużu bez przykrycia, co prowadzi do ulatniania się tych związków pod wpływem wysokiej temperatury jarmuż jest niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości tłuszczu - zawiera około 50 kcal w 100 g Przepisy

Kuchnia MagdaLeny
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 360

Zawsze przygotowywałam faworki według sprawdzonego  przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku(...)letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinny ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony ( te faworki są ciemniejsze od zwykłych, ponieważ zawierają cukier). Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem wymieszanym

królestwo garów
Gołąbki z ziemniakami – kuchnia regionalna 240

potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy (między i na wierzch) słoninę pokrojoną w cienkie plastry. Przykrywamy liśćmi,  pokrywą lub folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 2 godz(...)przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić. Rada: żeby gołąbki szybciej się zagrzały, najpierw temperaturę ustawiamy na 220°C i tak pieczemy przez pierwszą godz. a później można ją zmniejszyć. W moje strony przyjeżdżajcie, a tu / https://e-turysta.net/noclegi-bieszczady/   inf. o noclegach szukajcie.  Kto po Polsce podróżuje ten z pewnością regionalnych potraw smakuje. Szuka smaków prostych

Moniki Smakołyki
Najlepsze zimowe lody: cynamonowe z pierniczkami 223

zaplecenie bułeczki może zrobić wrażenie nie tylko na kolegach, ale i na nauczycielu. Mam nadzieję, że brak perfekcyjnej znajomości języka nadrobię entuzjazmem i znajomością rzeczy praktycznych. Bo owszem, pieczenie na większą skalę wygląda zupełnie inaczej, ale podstawowe zasady są te same; umiejętności, które wypracowałam przez ostatnie lata okazują się być wartościowe i naprawdę przydatne. Uff, to się rozpisałam(...)pierniczkami Składniki: (na 1 l lodów) 300 ml mleka 1 laska cynamonu o długości 6 cm 4 żółtka 100 g cukru 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g pierniczków bez nadzienia i polewy Laskę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, razem z mlekiem umieścić w garnuszku. Zagotować, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko raz jeszcze zagotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z twarożkowo-ziołowym nadzieniem 125

Naleśniki z dość nietypowym nadzieniem – z serka kanapowego, z dodatkiem posiekanej bazylii, szczypiorku i papryki. Zdaję sobie sprawę z tego, że takie nie każdemu mogą

Smaki Na Talerzu
Ryba w kukurydzianej panierce 139

    Tym razem polecam rybę w panierce z płatków kukurydzianych Przygotowana jest w bardzo prosty sposób, ale za to świetnie smakuje, jest chrupiąca i apetycznie

Kulinarny S.O.S.
Ryba w kukurydzianej panierce 139

    Tym razem polecam rybę w panierce z płatków kukurydzianych Przygotowana jest w bardzo prosty sposób, ale za to świetnie smakuje, jest chrupiąca i apetycznie

Kulinarne S.O.S.
Proteinowy torcik Cookie Monster (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 145

Ostatnio mamy fazę na słynnego Ciasteczkowego Potworka 😃  Te szalone oczęta i ciasteczko tworzą uroczy motyw. Problemem zawsze był niebieski barwnik. Nie używamy tych sztucznych

Candy Pandas
Ciasto leśny mech w wersji fit 173

Ciasto leśny mech miałam w planach już od dłuższego czasu. Oczywiście w wersji lekko uzdrowionej. Do tego ciasta na krem zawsze pasowała mi śmietanka z mleka

Healthy food explorer
Bezglutenowe wegańskie batoniki „Bounty” 205

    Bardzo Wam przypadły do gustu moje batoniki owsiane , a dziś przepis na zupełnie inne. Te batoniki bardzo przypominają w smaku i konsystencji „Bounty

greenscarf
CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 129

Nadchodzi dzień chłopaka drogie dziewczynki, także pamiętajcie okazać z tej okazji więcej całusów swojej drugiej połówce👄💔  A dla tych którzy są w związku sportowców tak

Zdrowie i pysznie na talerzu
CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 185

Nadchodzi dzień chłopaka drogie dziewczynki, także pamiętajcie okazać z tej okazji więcej całusów swojej drugiej połówce👄💔  A dla tych którzy są w związku sportowców tak

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szarlotka z połówkami jabłek 446

Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto, które choć proste w przygotowaniu, różni się od tradycyjnych jabłeczników. Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek do ciasta serka homogenizowanego

Smakołyki Bereniki
Tarta z grzybami leśnymi 188

Chyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta

Pełny talerz
Crumble truskawkowo-rabarbarowe, czyli deser owocowy pod kruszonką z płatków owsianych 202

Sezon na rabarbar i truskawki powoli się zaczyna. Ja proponuje kolejny zdrowy deser z rabarbarem i truskawkami w roli głównej. Crumble truskawkowo-rabarbarowe to prosty deser

Moja Delicja
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 221

Chrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą

Moja Delicja
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 166

Tak jak pisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to

W kuchni wieczorem
Tarta z marchewką i tymiankiem 181

Dziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się

W kuchni wieczorem
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 225

Trwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i

UgotujmyTo.pl