Drożdżowe bułeczki z mięsno-pieczarkowym nadzieniem 187jednak zaryzykować, a skoro piszę o tym tutaj, znaczy to, że wszystko jednak wyszło świetnie. No… prawie świetnie;) Nad kształtem muszę jeszcze popracować;) Myślę, że nawet takie plastry/roladki bez skręcania ich fajnie by się spisały. Bo smak – rewelacja! Ciasto: 500 g mąki pszennej (dałam tortową) 1/3 szkl. ciepłego mleka 1/3 szkl. gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli(...)Drugą połowę smarujemy ketchupem, oprószamy mieloną bazylią (również pozostawiamy wolne miejsce przy krawędzi). Zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki. Każdy plasterek skręcamy, smarujemy masłem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwagi: Ciasto bardzo dobrze się wałkuje. Ja miałam dużo farszu – około 400 g pieczarek i dwie pojedyncze duże piersi
Smaki Na Talerzu
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 342wolisz przygotować rybę, ułóż filety w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ugotowane ziemniaki i szparagi podaj z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą oraz sosem. Zostaw trochę sosu do sałatki makaronowej. Poniedziałek - Sałatka ziemniaczana z jajkiem(...)niedzieli (potrzeba ok. 3 łyżek) 250 g pomidorków koktajlowych 1 nieduża marchewka 1 ogórek gruntowy 1/2 czerwonej papryki (tej, co została po sałatce z poniedziałku) 40 g zielonych oliwek bez pestek 1/2 opakowania (100 g) sera feta (resztę sera dodaj do spanakorizo) Przygotowanie: Makaron razowy ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Następnie go odcedź i jeszcze ciepły wymieszaj
Chilli Czosnek i Oliwa
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 246drugi. A ponieważ sezon warzyw korzeniowych w pełni, to nie mogę nie raczyć się pyszną, kremową zupę selerową, którą w dodatku przygotować można w niespełna 20 minut, bez konieczności gromadzenia długiej listy składników. Zupa, choć wygląda niepozornie, jest „charakterna”, sycąca, świetnie smakuje i posypana natką pietruszki, i w towarzystwie treściwszych dodatków, np. grzanek. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy(...)zblendować. Doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać od razu, np. z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Smacznego! Zupa świetnie smakować będzie również z dodatkiem grzanek czy pieczonych ziemniaków, a w wersji niewegańskiej z chrupiącym boczkiem lub jajkiem gotowanym na twardo. W wersji zgodnej z dietą niełączenia, sok z cytryny zastąp 1 – 2 łyżeczkami białego octu winnego
Even Better Food
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 234Chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu(...)ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka. Chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia (wysypcie go lekko mąką) lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie go do koszyka rozrostowego. Po uformowaniu chleb ponownie musi odpocząć, ponownie podrosnąć i zwiększyć objętość – posypałam go mocno mąką
Karo in the Kitchen
Chleb kanapkowy-tostowy 198minut. Roztopcie masło, wymieszajcie z mlekiem, mlekiem w proszku, cukrem i solą. Do misy wsypcie szklankę mąki i wlejcie mieszankę mleczno-maślaną z cukrem i solą. Wymieszajcie dokładnie, bez grudek, aż osiągnie luźną konsystencję. Podczas wyrabiania dodawajcie powoli, po wmieszaniu każdej poprzedniej porcji, pozostałą mąkę. Najprawdopodobniej nie zużyjecie całej, ciasto pod palcem musi być miękkie i elastyczne. Mnie(...)Odwróćcie go i przełóżcie do naszykowanej wcześniej blaszki. Delikatnie wyrównajcie wierzch dłonią, możecie zwilżyć rękę ciepłą wodą. Natnijcie szczyt skalpelem lub żyletką, wzdłuż przez środek. Chleb nie popęka podczas pieczenia. Powtórzcie operację z drugą częścią ciasta. Dajcie ciastu drugi raz podrosnąć. Tym razem około 45 minut do godziny, aż ciasto zacznie wystawać na około centymetr ponad krawędź foremek
Karo in the Kitchen
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 233przyczynia się do budowania tkanki tłuszczowej, a wręcz przyspiesza jej spalanie! Do tego olej kokosowy jest bardzo sycący, szybko i na długo zaspokaja głód. Możesz dodać go do pieczenia Zastąp nim masło do smarowania pieczywa jeśli potrzebujesz natychmiastowej dawki energii - zjedz jedną łyżeczkę oleju kokosowego oczyszcza organizm z toksyn obniża cholesterol idealny do smażenia w wysokich temperaturach(...)zabije bakterie pomaga przy bólach zębów zwalcza opryszczkę zmniejsza obrzęki skóry pomaga przy wrzodach, kamieniach nerkowych, bolesnych i nieregularnych miesiączkach, osteoporozie,astmie, niedoborach witamin możesz na jego bazie piec najlepsze desery! zwalcza prostatę i podnosi poziom testosteronu zawiera antyutleniacze , dzięki czemu ma antyrakowe właściwości pomaga w leczeniu reumatyzmu smaruj nim zakatarzone wnętrze nosa pomaga przy infekcjach gardła, chrypce, kaszlu leczy
Gotowanie to kochanie
Babeczki leśny mech 141Dziś mam dla was przepis na cudowne babeczki "leśny mech". Popularne ciasto z dodatkiem szpinaku jest przepyszne, ale tym razem postanowiłam zrobić babeczki. W mojej wersji
Healthy food explorer
Żurkowe bagietki z majerankiem – bagietki na zakwasie na żurek 141Zakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek
Tajemnice Smaku
Purée z dyni 172Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią
Kuchcik gotuje
MLECZNA KANAPKA, CZYLI KAKAOWY BISZKOPCIK PRZEŁOŻONY DELIKATNYM SERKIEM 213Tej kanapki, uwielbianej przez dzieci, chętnie kupowanej przez rodziców i pakowanej do szkolnych tornistrów, jako zdrowsza - bo mleczna - przekąska, nie trzeba szczególnie przedstawiać. Nie jest
Upiecz sobie babeczkę
Domowy kisiel porzeczkowy 260Lato to porzeczki. Nie są to moje ulubione owoce, wiążą się z nimi niekoniecznie przyjemne wspomnienia. Jakie? Już opowiadam. Odkąd przeprowadziłam się z rodzicami do swojego
365 dni dookoła kuchni
Zdrowa "fit" szarlotka :) 438Nie jest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do
Zdrowie na języku :P
Pyry z gzikiem 193W lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak bardzo charakterystyczny dla tego regionu. Pyry z gzikiem , to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z
Codziennik Kuchenny
Rustykalna tarta (galette) z cukinią 226Z cyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną ziołową tartę z cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam
Domowa Cookierenka Agi