Idealna propozycja dla niemających sił lub czasu na pieczenie pączków ani faworków, ale coś domowego i pysznego schrupaliby w ten Tłusty Czwartek. W tym roku nie ma opcji, bym zabrała się za domowe pączki, a marzą mi się od dawna... Cóż, ale sił nie mam na długie stanie przy kuchni. Gdy przypadkiem trafiłam wczoraj na przepis na churros(...)wanilinowy zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Następnie wsyp przesiane mąki z solą wraz z drobinkami z sitka, wyłącz płomień i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta gęsta masa bez grudek. Odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia. Do letniego ciasta wbijaj po 1 jajku, miksując mikserem na wysokim obrotach, aż powstanie jednolita gęsta masa - będzie trochę klejąca. Rozgrzej porządnie
Anioszek w kuchniZapowiedziałam się u mojej przyjaciółki na kawę i jak to mam w zwyczaju wódki nie zakąszam a kawę bez ciasta nie wypije. Równowaga w przyrodzie musi być, gorzka kawa w filiżance, słodkości na talerzyku. W poszukiwaniu przepisu tym razem zainteresowała mnie nazwa: „Ule Karoliny” i wzbudziła moją ciekawość; jakie ule w cieście i jaka Karolina jest(...)ogniu z miodem tak aby wszystkie się zlepiły ze sobą. Z pozostałego ciasta lepimy kulki z nadzieniem. Trzeba mocno posklejać brzegi żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami i na wierzch układamy uformowane kulki w niewielkiej odległości do siebie. Zawsze pamiętaj, że ciasto zwiększa objętość podczas pieczenia. Pieczemy 35 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieOmlet z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą to pyszne, łatwe i zdrowe danie, które można podawać prawie o każdej porze dnia. Ten wegetariański omlet składa się
My Chcemy Jeśćjajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej(...)Posypka: Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wsypujemy płatki migdałowe i prażymy wszystko przez kilka minut. Posypkę migdałową wykładamy na wierzch tarty i całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyPomysł na nieco zdrowszą przekąskę - śliwki zapiekane pod kruszonką. Ciasto na kruszonkę składa się z mąki orkiszowej, pszennej, płatków owsianych górskich, amarantusa ekspandowanego oraz masła. Do
UgotowaćWami przepisem! Jestem przekonana, że i wy będziecie zachwyceni! Bułki nazywają się hamburgerowe, bo głównie do tego dania są przeznaczone, ale można zjeść je dosłownie ze wszystkim lub zupełnie bez niczego, bo są tak dobre. Domowe bułki są puszyste, sprężyste nie kruszą się podczas krojenia, a wnętrze ich jest delikatnie i wilgotne. Pięknie pachną i mają miękką sezamową skórkę(...)czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 16 części ( każda po około 80 g ) z każdej z nich uformować kulkę, którą należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Kulki ciasta rozpłaszczyć dłonią lub delikatnie rozwałkować, wierzch każdej bułki posmarować olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.plBagietka orkiszowa Zdarzyło się pewnie nie raz, że zabieracie się za przygotowanie kolacji, a tu okazuje się, że nie ma pieczywa! I to dlatego, żę ktoś zjadł wszystkie bułki bez ostrzeżenia i nie zostawił ani okruszka. Co zrobić w takiej sytuacji? Można pojechać do sklepu, jeśli jest taka możliwość lub upiec coś na szybko we własnym piekarniku. Przepis(...)mogą to być duże długie bagietki lub małe, takie na jedną porcję tych będzie zdecydowanie więcej, uformować na kształt grubych cygar, wierzch podsypując mąką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane bagietki, przykryć ich wierzch folią spożywczą, odstawić na 30 minut lub dłużej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C. Przed wstawieniem bagietek
SprawdzonaKuchnia.plPlacki ziemniaczane są jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, lubianą przez dzieci i dorosłych. Miłośnicy placków dzielą się na tych, którzy kochają je na słodko, a
Kuchnia BazyliiKasza jaglana z cukinią i pomidorami zapieczona razem z jajkiem. Lekkie danie, które nie dość, że jest bardzo smaczne to też zdrowe. Polecam na obiad. 1
https:KKuchniaMniamBardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako
Kulinarne S.O.S.Bardzo prosta surówka z białą kapustą, marchewką i jabłkiem – smaczna… soczysta… chrupiąca. W sam raz do podania na obiad, na kolację lub jako
Kulinarny S.O.S.Jajka w kokilkach to danie moim zdaniem niebanalne i, przede wszystkim, bardzo smaczne 😊 Wyglądają ładnie, są proste w przygotowaniu i mogą stanowić śniadanie same w sobie
Z notatnika dietetykaKarnawał nie może obejść się bez przekąsek. Przekąski karnawałowe jakie do tej pory zostały opublikowane na blogu, to na przykład: Drożdżówki na słono Oponki z ciasta francuskiego Krokieciki z szynki Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną(...)rozsypujemy równomiernie nadzienie do roladek. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Plastry przekąsek z kabanosami przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wioleta Gargula
MamaOskarkablogu. Dajcie znać , pozdrawiam ;):) SKŁADNIKI (20 sztuk) 250 g m ą ki pszennej typu 0 (lub m ą ki pszennej typu 650) 60 g czarnych oliwek (bez pestek) 8 g soli 7 g suchych drożdży 140 ml białego wina 40 ml oliwy extravergine d'oliva 1 łyżeczka rozmarynu (drobno posiekanego) **** INGREDIENTI (20 pezzi(...)grammi l'uno e con il palmo della mano fate rotolare l'impasto sulla spianatoia in modo da formare i grissini. Grissini przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Grissini pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do otrzymania złotego koloru. **** Trasferite i grissini sulla placca foderata con carta da forno. Cuocete i grissini
La grande e la piccola cuoca